Φάμελλος: Οι θεσμοί έχουν ζητήσει πρόσθετα μέτρα για τη ΔΕΗ

«Σήμερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου της Νέας Δημοκρατίας για ΔΕΗ-ΔΕΠΑ, ακούστηκε πολλές φορές η λέξη «ντροπή», κύριε Χατζηδάκη. Πράγματι ήταν μια μέρα ντροπής για τον τόπο, γιατί αποκαλύφθηκε ότι η συναλλαγή είναι τελικά το πολιτικό εργαλείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναφέρομαι στο σκάνδαλο διορισμού του Διοικητή στο νοσοκομείο της Καρδίτσας, ένα εργαλείο που επεκτείνετε και στους υπόλοιπους τομείς της πολιτικής. Δυστυχώς, έτσι γίνατε κυβέρνηση και νομίζετε ότι έτσι θα παραμείνετε», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου ΔΕΗ-ΔΕΠΑ.

Συνέχισε λέγοντας: «Το γεγονός ότι μόνο το ένα πέμπτο των βουλευτών σας ήρθε να υπερασπιστεί το εν λόγω σχέδιο νόμου, αποδεικνύει την ιδεολογική σας ήττα. Δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε τις επιλογές σας στον ενεργειακό τομέα, με αποτέλεσμα να εκνευρίζεστε και να κάνετε αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Με αυτόν τον τρόπο παραδέχεστε και οι ίδιοι την ιδεολογική σας ήττα γιατί δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε το δικό σας αφήγημα».

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι, η συνταγή που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία στη ΔΕΗ, στη ΔΕΠΑ, στην οικονομία και την εργασία είναι πολύ παλιά, πολύ απλή αλλά, αποτυχημένη. Πρόκειται για τη γνωστή συνταγή απορρύθμισης της αγοράς, ξεπουλήματος του ποσοστού του δημοσίου στις ενεργειακές εταιρείες και περιστολής των δικαιωμάτων στην εργασία, για όλους τους εργαζόμενους. Τόνισε, στη συνέχεια, πως η Ελλάδα, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, την κρίση και την ύφεση, στην οποία την βύθισαν οι διαχρονικές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και χρειάζεται ένα πλάνο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με τη διατήρηση της ΔΕΗ ως εθνικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος και τη διατήρηση επιπλέον, ενός ισχυρού ρόλου για το κράτος στις ενεργειακές υποδομές (ΔΕΔΔΗΕ-ΔΕΠΑ Υποδομών).

«Ο ρόλος των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου είναι κομβικός στο πλαίσιο της μετάβασης του παραγωγικού μας συστήματος σε καθαρές μορφές ενέργειας και στην κατεύθυνση επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας. Συνεπώς, η επίτευξη των παραπάνω στόχων μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη διατήρηση ενός ισχυρού ρόλου για το κράτος. Το ίδιο ισχύει και για την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς και για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας», επισήμανε ο κ. Φάμελλος.

Απέναντι σε όλα αυτά, όπως και η ίδια δήλωσε, η Νέα Δημοκρατία αφενός καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό με την καθιέρωση εργαζομένων δύο ταχυτήτων στη ΔΕΗ, με αμοιβές των 650 ευρώ για τους νέους εργαζόμενους και αφετέρου δημιουργεί νέα γενιά γαλάζιων golden boys, με αμοιβές εκτός πλαφόν. Για να μπει ένα τέλος στο λαϊκισμό και τη στείρα προπαγάνδα που επιχειρεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, ο κ. Φάμελλος κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία ώστε να ανοίξει μία συζήτηση για το μισθολογικό στη ΔΕΗ, με όρο όλοι οι εργαζόμενοι να καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση και να διορθωθεί παράλληλα οποιαδήποτε υφιστάμενη στρέβλωση. Αλλά, η κυβέρνηση προφανώς δεν το κάνει, γιατί δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τους εργαζόμενους.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε από τον κύριο Χατζηδάκη να μιλήσει επιτέλους για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», τα μέτρα δηλαδή που σύμφωνα με την Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της 20ης Νοεμβρίου θα παρουσιάσει στους θεσμούς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ΔΕΗ. Υπογράμμισε ότι, παρά τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα υποδομών, είναι ξεκάθαρο πως οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν πειστεί από “το σχέδιο” του κου Χατζηδάκη στα ενεργειακά και έχουν ζητήσει να καταθέσει, τον Ιανουάριο, επιπρόσθετα μέτρα για τη ΔΕΗ. Ζήτησε από τη ΝΔ να πάρει άμεσα θέση για το εάν σκοπεύει να ξεπουλήσει υδροηλεκτρικά εργοστάσια σε ιδιώτες, ένα ερώτημα που παρότι ο κ. Φάμελλος έθεσε από την αρχή της συζήτησης στη Βουλή, παρέμεινε αναπάντητο.

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, δήλωσε ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου είναι επιζήμιο για τη χώρα και για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αναστείλει, να ανατρέψει και εν τέλει να ακυρώσει το πλάνο ιδιωτικοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση με κάθε δυνατό τρόπο. «Γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η χώρα μας να ηττάται καθημερινά», είπε χαρακτηριστικά.


Exit mobile version