Φάμελλος: Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε κολλεγιά με κανέναν καναλάρχη

«Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε κολλεγιά με κανέναν καναλάρχη γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να είμαστε σύμμαχοι με την κοινωνία. Θέλουμε απλά να εφαρμόζεται η νομοθεσία» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9FM» για τη δημοπρασία αδειοδότησης τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας.

«Το πρωτεύον είναι ότι σήμερα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιτέλους στις τηλεοπτικές συχνότητες εφαρμόζεται το Σύνταγμα. Και σήμερα θα γίνει ο διαγωνισμός και θα ολοκληρωθεί και θα εφαρμοστεί η νομιμότητα και στο τηλεοπτικό τοπίο. Το έχουμε ανάγκη ως ελληνική κοινωνία να εφαρμόζονται οι νόμοι» επισήμανε ο κ. Φάμελλος.

Σε ερώτηση γιατί τέσσερις και όχι περισσότερες άδειες, απάντησε: «Διαγωνισμός χωρίς αριθμό αδειών δεν θα είχε νόημα. Η αγορά είχε οδηγήσει σε οκτώ μη βιώσιμα κανάλια, τα οποία είχαν αυτή τη στιγμή 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια προς τις Τράπεζες, πολλά από αυτά μη εξυπηρετούμενα, χωρίς εξασφαλίσεις. Και σας λέω στοιχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί στην εξεταστική επιτροπή. Υπήρχαν δάνεια δηλαδή, τα οποία είχαν σε ποσοστό 90% ακάλυπτες εγγυήσεις. Άρα, λοιπόν, η αγορά, δυστυχώς εξαιτίας της ανοχής του πολιτικού συστήματος, είχε σοβαρότατα προβλήματα και στο τηλεοπτικό τοπίο. Ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος είχε πει ότι αντέχουμε 2,5 κανάλια με βάση τη διαφημιστική πίτα, ο κ. Κυριακού του ΑΝΤ1 είχε πει ότι η Ελλάδα αντέχει δύο κανάλια, αλλιώς γίνεται αθέμιτος ανταγωνισμός και υπάρχει υποτίμηση του έργου των τηλεοπτικών εκπομπών και ειδήσεων. Εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερο περιθώριο. Να μην είμαστε μόνο με δύο ή με τρία κανάλια. Τώρα που η χώρα δεν έχει κανένα αδειοδοτημένο κανάλι, καλό είναι να έχουμε πρώτα απ΄όλα τέσσερα εθνικά αδειοδοτημένα τηλεοπτικά κανάλια. Ακολούθως θα υπάρξει η συνέχεια των δημοπρασιών για τα θεματικά και για τα τοπικά. Δεν μπορούσαμε να δεχόμαστε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία καθόριζαν εν πολλοίς και την πολιτική ατζέντα, δυστυχώς παραβιάζοντας Αρχές του Συντάγματος, να λειτουργούν χωρίς άδεια και χωρίς να έχουν πάρει την έγκριση των Ελλήνων πολιτών».

Σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι θα χάσουν τη δουλειά τους εργαζόμενοι σε κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια, παρατήρησε: «Πάλι καλά που τώρα η αντιπολίτευση νοιάζεται για τους εργαζόμενους, γιατί τόσα χρόνια τα έβρισκε με τους καναλάρχες σε βάρος και των εργαζομένων πέρα από την ποιότητα, αν θέλετε, τη λειτουργία και την εφαρμογή του Συντάγματος.

Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε κολλεγιά με κανέναν καναλάρχη, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να είμαστε σύμμαχοι με την κοινωνία. Θέλουμε απλά να εφαρμόζεται η νομοθεσία. Και προφανώς με αυτό τον νόμο πρώτη φορά νοιαζόμαστε και για τους εργαζόμενους των καναλιών, γιατί σε αυτόν τον νόμο πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτική απασχόληση τουλάχιστον 400 στελεχών σε κάθε εθνικό τηλεοπτικό κανάλι. Εκεί είναι που θα βρουν δουλειά και θα απασχοληθούν. Πάλι καλά που νοιάστηκαν τώρα από την αντιπολίτευση για τους εργαζόμενους στο Mega. Τόσα χρόνια με τη διοίκηση του Mega τα έβρισκαν, αλλά στους εργαζόμενους δεν είχαν δώσει καμιά σημασία».

Ως προς την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια προς κόμματα και ΜΜΕ ο κ. Φάμελλος, ο οποίος είναι πρόεδρός της, είπε ότι από αύριο αρχίζει και πάλι τις συνεδριάσεις και έχει κληθεί ο κ. Ψυχάρης να δώσει απαντήσεις για θέματα του ΔΟΛ και του Mega. Την Πέμπτη είναι ο Θέμης Αλαφούζος της «Καθημερινής» και την άλλη εβδομάδα θα συνεχίσει με άλλους ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Τον Σεπτέμβριο θα κληθούν στελέχη των κομμάτων που είναι υπεύθυνοι για τα οικονομικά τους.

Σε ερώτηση αν υπάρχει η πιθανότητα να εκδοθεί κοινό πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, είπε ότι επί των στοιχείων που έχουν ανακοινωθεί (δάνεια που έχουν δοθεί και ακάλυπτες εγγυήσεις) δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει. Ωστόσο, έχει ανησυχία γιατί ξέρει πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα που έφερε τη χώρα ως εδώ.

Ζήτησε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να απαντήσουν πώς θα αποπληρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 402 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν σήμερα.


Exit mobile version