“Η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο 2018, θα μπορεί να ασκεί πολιτικές χωρίς να ζητάει τη γνώμη των δανειστών, συνεπώς θα έχει τη δυνατότητα να διορθώσει απαιτήσεις των δανειστών που προέκυψαν κατά την περίοδο συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στο politik.gr.
«Φυσικά, η Ελλάδα θα έχει κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα και έχουν υψηλό δημόσιο χρέος. Θα είμαστε, λοιπόν, στην ίδια κατηγορία με την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία. Αυτό είναι σαφώς προς το συμφέρον της χώρας», τονίζει.
Σε ερώτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 απαντά ότι θα είναι σαφώς μικρότερα από αυτά που αντιστοιχούν στον συντελεστή χρέους της χώρας και που ισχύουν για όλες τις χώρες: «Αυτό το κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, υπερβαίνοντας και τα δημοσιονομικά σύμφωνα της Ευρωζώνης και είναι σίγουρα μικρότερα από τα σημερινά. Και βέβαια θα συνδυαστούν με τη ρύθμιση του χρέους, που και αυτή προετοιμάζεται».
Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος σημειώνει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις φόρτωσαν τους Έλληνες πολίτες με χρέη για να κάνουν τα χατίρια σε Siemens, Novartis και καναλάρχες, σε αντίθεση με την παρούσα κυβέρνηση η οποία «καταφέρνει σε δύσκολες συνθήκες, με υπερπροσπάθεια των πολιτών, να διαχειριστεί και το χρέος και τα πλεονάσματα και να βγει από τα μνημόνια. Αυτή ακριβώς είναι η αλλαγή, αν και δεν αρέσει σε κάποιους. Ήδη έχουμε τους καλύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας, χωρίς να αυξηθεί το δημόσιο χρέος».
Στη συνέχεια, ερωτώμενος για τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων ο Αν. ΥΠΕΝ υπογραμμίζει ότι αν και έχει αποδειχθεί ότι οι δημοσκοπήσεις δεν λένε πάντα την αλήθεια, εντούτοις είναι αναμενόμενη η φθορά από τις δύσκολες επιλογές και από την προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ που ελέγχει. «Ξέρουμε ότι τα έχουμε βάλει με τα θεμέλια της διαπλοκής και της οικογενειοκρατίας, και αυτό φαίνεται από την αντίδραση τους. Από την άλλη, αναλάβαμε να επιλύσουμε προβλήματα δεκαετιών της πατρίδας μας και θα είμαστε συνεπείς στο σύνολο του προγράμματος του Σεπτεμβρίου του 2015», ενώ δηλώνει ότι «η πραγματική εικόνα θα αποτυπωθεί στις κάλπες του 2019, όταν αυτή η κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και θα εφαρμόζει πλέον τη δική της αναπτυξιακή στρατηγική, με ορατά αποτελέσματα στην πρόοδο και την εργασία».
Τέλος, στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο Αν. ΥΠΕΝ τονίζει ότι η Ελλάδα είναι πλέον ισχυρός πόλος ασφάλειας, δημοκρατίας και σταθερότητας στην περιοχή και μόνο να κερδίσει έχει από μια λύση του Μακεδονικού. «Έως σήμερα έχουμε μια αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας, σχεδόν από το 1995. Υποχρεούμαστε λοιπόν να κάνουμε ό,τι καλύτερο και από την ενδιάμεση λύση και από το βέτο του Βουκουρεστίου. Υπάρχει δυσκολία, αλλά δεν δικαιούμαστε να μην διεκδικήσουμε τα συμφέροντα της χώρας ή να επιτρέψουμε σε άλλες χώρες να κάνουν πολιτική στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, και να απουσιάζει η Ελλάδα. Γιατί αυτό έγινε την τελευταία δεκαετία».
Και καταλήγει σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας : «Ας μην υποτιμάμε ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση τοποθετήθηκε στη Βάρνα τόσο ξεκάθαρα υπέρ των εθνικών μας θέσεων. Όσο για τους βρυχηθμούς από τα ανατολικά, που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, έχουμε απαντήσει: Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν».
Πηγή: ΑΠΕ