Η Ευρωπαϊκή Ένωση σπατάλησε 6,3 δισεκ. ευρώ το 2014, όπως εκτίμησε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στην ετήσια έκθεσή του στην οποία ζητεί από τις Βρυξέλλες να κάνουν καλύτερη χρήση του προϋπολογισμού τους στη διάρκεια κρίσεων, όπως της προσφυγικής.
Η ανεξάρτητη αυτή αρχή, που ελέγχει τα οικονομικά της ΕΕ για λογαριασμό των Ευρωπαίων φορολογούμενων, ζήτησε να υπάρξει «μια εντελώς νέα προσέγγιση» στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ χρησιμοποιεί τα χρήματα που διαθέτει προκειμένου να είναι πιο ευέλικτη σε περιπτώσεις ανάγκης.
Μεταξύ των παραδειγμάτων χαρακτηριστικών της σπατάλης αυτής, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει στην έκθεσή του αεροδρόμια που δεν χρησιμοποιούνται όσο είχε εκτιμηθεί και τα οποία θα έπρεπε να έχουν λάβει τη μισή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από αυτή που πήραν τελικά.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η βοήθεια που δόθηκε στην Ισπανία για καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι οποίες τελικά χρησιμοποιήθηκαν ως πίστες μοτοκρός.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό», σχολίασε ο Βίτορ Καλντέιρα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρουσιάζοντας την έκθεση στους δημοσιογράφους.
Ο ετήσιος αυτός απολογισμός, υπογράμμισε, δημοσιοποιείται «σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή», την ώρα που η ΕΕ αντιμετωπίζει «μεγάλες προκλήσεις», όπως είναι η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και αυξημένα ποσοστά ανεργίας.
«Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα πρέπει να ανταποκρίνεται καλύτερα στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μπορεί να αντιμετωπίζει τυχόν κρίσεις», τόνισε ο Καλντέιρα.
Οι δαπάνες της ΕΕ είναι εδώ και καιρό πηγή αντιπαραθέσεων, καθώς η οικονομία της Ευρώπης ανακάμπτει αργά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχουν σημειώσει δημοσκοπική άνοδο σε πολλές χώρες.
Η προσφυγική κρίση επιβαρύνει ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με τις χώρες μέλη να είναι αντιμέτωπες με μια άνευ προηγουμένου εισροή προσφύγων και μεταναστών που φεύγουν από τη Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.
Ο Καλντέιρα επέκρινε επίσης την ελλιπή ικανότητα του ευρωπαϊκού συστήματος προϋπολογισμού να αντιμετωπίζει τις κρίσεις αυτές, κυρίως επειδή συνήθως σχεδιάζεται για μια περίοδο επτά ετών. Ο τρέχων προϋπολογισμός καλύπτει την περίοδο 2014-2020.
«Αν υπήρχε μια πιο ευέλικτη προσέγγιση, θα μπορούσαμε εν μέρει να λύσουμε την προσφυγική κρίση χάρη σε πόρους που αρχικά προορίζονταν για κάτι άλλο», εξήγησε.