Άνοδο των εξαγωγών, των επενδύσεων και της κατανάλωσης προβλέπει για το 2016 η Ernst&Young, σημειώνοντας ότι το νέο έτος διαφαίνεται «λαμπρό» για τη ζώνη του ευρώ, καθώς αναμένεται να δούμε τη δημιουργία μιας «αυτοτροφοδοτούμενης ανάκαμψης».
«Η ανάκαμψη της ευρωζώνης το 2016 θα γίνει ευρύτερη και περισσότερο αυτοτροφοδοτούμενη», αναφέρεται στην έκθεση προβλέψεων της εταιρείας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
«Η οικονομία αρχικά κατευθυνόταν από τις καταναλωτικές δαπάνες το διάστημα 2014-2015. Τώρα οι συνθήκες είναι πιο κατάλληλες σε ο,τι αφορά την ανάκαμψη των επενδύσεων κεφαλαίων, γεγονός που θα πυροδοτήσει μια σταθερή (αν όχι θεαματική) ανάκαμψη σε μεσοπρόθεσμη βάση. Αναμένουμε ότι το ΑΕΠ θα έχει άνοδο κατά 1,5% το 2015, προτού ανέβει στο 1,8% το 2016 και το 2017», αναφέρει το reposrtπου δημοσιοποιήθηκε σε συνεργασία με την Oxford Economics.
Παράλληλα, η EY προβλέπει άνοδο της ζήτησης δανείων και των επενδύσεων κεφαλαίων που αναμένεται να αυξάνονται με ρυθμό 2,5% ετησίως. Η κατανάλωση θα παραμείνει ισχυρή με την καταναλωτική δαπάνη να αυξάνεται κατά 1,6% το 2016, αν και, όπως αναφέρει, «η προσωρινή άνοδος από τις χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο θα ξεθωριάσει σύντομα».
Αναφερόμενη στις χώρες που έχουν λάβει πακέτα βοήθειας, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, η ΕΥ αναφέρει ότι «με τα έκτακτα μέτρα λιτότητας να ανήκουν κατά μεγάλο μέρος στο παρελθόν, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να χαλαρώνουν τους προϋπολογισμούς τους. Μετά από εξαετή πτώση, αναμένουμε ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 0,4% το 2016 και μετά να σημειώνουν σταδιακή αύξηση με ρυθμό 3,2% μέχρι το 2018, προτού αρχίσουν πάλι να υποχωρούν σταδιακά. Γενικότερα, οι κρατικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με ρυθμό λίγο χαμηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα», αναφέρεται στο report.
Ωστόσο, παρά τη σταδιακή ανάκαμψη που «βλέπει» η ΕΥ στην Ευρωζώνη, η περιοχή αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, ειδικά λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης της Κίνας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών.
Τέλος, η ΕΥ σημειώνει ότι ενώ η εξαγωγική οικονομία είχε λάβει ώθηση τα τελευταία χρόνια από ένα πιο αδύναμο ευρώ – λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – οι μεσοπρόθεσμές προβλέψεις για τις εξαγωγές δεν είναι όλες και τόσο “ρόδινες”». Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει, η επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα έχουν αντίκτυπο στις προοπτικές των εξαγωγών.
Ετσι, προβλέπει ότι η αύξηση των εξαγωγών θα πέσει από 4,5% το 2015, στο 3,7% το 2016 και μεσοπρόθεσμα στο 3,4% ετησίως.