EWG: Δύο λίστες με μέτρα για την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ

Αποστολή στο Λουξεμβούργο, Θάνος Αθανασίου

 

Σύντομο αναμένεται το σημερινό Εurogroup, διάρκειας δυόμισι ωρών, χωρίς καμία απόφαση για κανένα θέμα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο πολύ κοντά στην προετοιμασία του.

Ακόμα και το ελληνικό ζήτημα της πρώτης λίστας με milestones (προαπαιτούμενα) πάει στους υπουργούς κλεισμένο από την Παρασκευή ήδη, χωρίς να αναμένεται να γίνει καμία ουσιαστική συζήτηση για την επόμενη λίστα (δεύτερη λίστα).

Οι υπουργοί Οικονομικών θα ακούσουν τόσο τον Έλληνα υπουργό που επιστρέφει στα Εurogroup προς μεγάλη ικανοποίηση των ομολόγων του, όσο και την αναφορά της τρόικας για την κατάσταση του ελληνικού προγράμματος (state of play). Αυτό θα είναι και το πρώτο θέμα της ατζέντας της συνάντησης.

Η πλευρά της Κομισιόν, την οποία εκπροσωπούν τόσο ο αντιπρόεδρός της Βάλντις Ντομπρόβσκις, όσο και ο επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, θα τονίσει στην ελληνική πλευρά τη σημασία της γρήγορης ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας και την ανάγκη για έναν ρεαλιστικό και φιλόδοξο προϋπολογισμό για το 2016, κάτι που θα αποτελέσει και το βασικό αντικείμενο του πρώτου ελέγχου του τρίτου πια ελληνικού προγράμματος.

Η πρώτη λίστα θα έχει ορίζοντα εφαρμογής το επόμενο δεκαπενθήμερο. Μέσα στο ίδιο χρονικό περιθώριο θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί και η δεύτερη παρόμοια λίστα.

Μόλις η κυβέρνηση νομοθετήσει, η τρόικα θα καταγράψει, θα εκπονήσει μια έκθεση συμμόρφωσης και μέσω του euro working group και του ESM θα εκταμιευθούν 2 και 1 δισ. αντίστοιχα.

Με δύο θετικές εκθέσεις συμμόρφωσης ξεκινά και η πρώτη αξιολόγηση, που είναι συνδεδεμένη με τα υπόλοιπα 15 δισ. για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και ένα επιπλέον ποσό περί το 1,5 δισ., για τις ανάγκες πληρωμών προς το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο.

Κατά συνέπεια, ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και άρα της εκταμίευσης των σχετικών ποσών και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εξαρτάται αφενός από τις δύο λίστες, αφετέρου από τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας στα μέτρα για το 2016.

Η τρόικα έχει οδηγίες να εξαντλήσει τα περιθώρια νομοθέτησης μέσα στο 2015, διότι καθώς οι ανάγκες της χώρας είναι σαφώς μικρότερες από την επόμενη χρονιά, εκλείπει και η δυνατότητα πίεσης.

Την ίδια ώρα, στις καλένδες παραπέμπονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία αφενός δεν θα γίνει αισθητή στον προϋπολογισμό έως το 2025, άρα και στον πολίτη, αφετέρου η πίεση για χρηματική συμμετοχή του ΔΝΤ φαίνεται να χαλαρώνει προς στιγμή.

Πηγή: real.gr

Exit mobile version