Να εφαρμοστεί ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά πρότεινε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη σημερινή θεματική ενότητα της ΚΕΔΕ με θέμα “Νησιωτικότητα: Μετατρέπουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες” στο συνεδριακό κέντρο “Ι.Βελλίδης” στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ.Κουρουμπλής, με αφορμή την παρουσία της προέδρου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Gudrun Mosler – Tornestrom, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ανέλυσε την πρόταση του. “Να αναλάβει ο πρωθυπουργός πρωτοβουλία στη συνάντηση των εννέα ηγετών του Νότου που θα γίνει τέλος του χρόνου, αρχές του 2017. Να υπάρξει συντονισμός όλων των χωρών, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής -στα πλαίσια της Μαλτέζικης προεδρίας- να έχουμε μια οργανωμένη και συγκροτημένη παρέμβαση για τη διεκδίκηση ενός τέτοιου προγράμματος”.
Σύμφωνα με τον κ.Κουρουμπλή, θα προηγηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου στο υπουργείο μία πρώτη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες, τους αντιπεριφερειάρχες, τους προέδρους των ΠΕΔ των νησιωτικών περιοχών και την ΚΕΔΕ.
Επίσης, να υπάρξει τριμερής συνάντηση των υπουργών Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου και συνάντηση με τους περιφερειάρχες των αμιγώς νησιωτικών χωρών των Νοτίων χωρών.
“Αυτή η κινητικότητα θα εκδηλώσει με μεγάλη σαφήνεια τη βούληση μας να διεκδικήσουμε από την Ευρωπαική ‘Ενωση, επιτέλους, ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να απαντήσει στις πραγματικές ανάγκες των νησιών. Να μην είναι ένα πρόγραμμα διαπιστώσεων, αλλά υλοποίησης. Θέλω να σας καταστήσω κοινωνούς αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας και είμαι βέβαιος ότι δουλεύοντας από κοινού θα μπορέσουμε πραγματικά να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά κυρίως στο Αιγαίο”, είπε ο κ.Κουρουμπλής.
Επίσης, μίλησε για στελέχωση των Δήμων στα μικρά νησιά και για βελτίωση των δεικτών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. “Η στελέχωση των Δήμων και η βελτίωση των ΚΑΠ είναι δύο ζητήματα που πρέπει να επιμείνουμε για να υλοποιηθούν. Θα έχουμε 300 προσλήψεις για την Αυτοδιοίκηση στα νησιά και περίπου άλλες 100 προσλήψεις στις δύο περιφέρειες του Αιγαίου. Είναι αρκετές μόνιμες θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία”.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό και την αλληλεγγύη που έδειξαν οι κάτοικοι των νησιών λέγοντας χαρακτηριστικά πως “έδειξαν αλληλεγγύη που διέσωσε την αξιοπρέπεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης”.
Ωστόσο, επισήμανε πως “τα νησιά του Αιγαίου έδειξαν το απόθεμα ψυχής που έχουν, όμως ξέρετε καμία φορά έρχεται και η κόπωση και είναι ανθρώπινο. Και εδώ πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα αντισταθμίσουμε τις δυσκολίες”.
Στη συνεδρίαση έδωσε το παρών και ο βουλευτής της Ν.Δ., ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος στάθηκε στους νέους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά υποστηρίζοντας πως “είναι ένα πρόβλημα που θα το βρίσκουμε μπροστά μας”.
“Είναι πολύ διαφορετικό να είσαι στο σπίτι σου ή στο γραφείο και να ακούς τα προβλήματα των νησιών, από αυτά που άκουσα σήμερα από εσάς τους ίδιους τους δημάρχους”, υποστήριξε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Gudrun Mosler – Tornestrom.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, από την πλευρά του, δήλωσε πως στα νησιά θα πρέπει να “δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό τοπίο από αυτό που σήμερα ζούμε” και να μετατραπούν οι δυσκολίες σε ανάπτυξη και ευκαιρίες.
Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής, μίλησε για “μεγάλα και καταλυτικά προβλήματα στα νησιά”, όπως επίσης για “νησιά μ’ ένα στέλεχος, για δημάρχους που είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν μόνοι το απορριμματοφόρο, που δεν μπορούν να κάνουν καμία οργάνωση”. Επίσης, στάθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η ΚΕΔΕ έχει στα χέρια της μια μελέτη που εκπόνησε το ΙΤΑ για τη νησιωτική πολιτική.
“Πεθαίνουμε, είμαστε μόνοι και παλεύουμε. Τα μικρά νησιά έχουν μεγαλύτερα προβλήματα”, δήλωσε η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά – Αλιφέρη. “Μας ξέχασαν. Δεν έρχονται γιατροί στο νησί, δώσετε κίνητρα”, υποστήριξε απευθυνόμενη στην πολιτεία.