Το κείμενο παρουσίασαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, οι επικεφαλής των τριών ομάδων. Μεταξύ άλλων ζητούν από τους δανειστές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να «γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ιδιαίτερα εκείνες μεταξύ του ΔΝΤ και συγκεκριμένων πιστωτών στην ΕΕ για τα απαραίτητα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία είχε αποφασιστεί να εφαρμοστούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι καλούν ονομαστικά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «να προσεγγίσει το ζωτικό αυτό ζήτημα με τρόπο εποικοδομητικό και λογικό».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle, η επικεφαλής της αριστερής ευρω-ομάδας Γκάμπι Τσίμερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι, παρά την κατ΄αρχήν αισιοδοξία, υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο να προβάλει εμπόδια ο κ. Σόιμπλε στο Eurogroup της 22ας Μαίου. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που οδήγησε τις τρεις πολιτικές ομάδες στην απόφαση να παρέμβουν με το κείμενο της Τετάρτης, ζητώντας την εφαρμογή του οδικού χάρτη για το ελληνικό χρέος, τονίζει η γερμανίδα ευρωβουλευτής. Έντονη κριτική προς τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε για μία ακόμη φορά και ο επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, λέγοντας ότι «κρατά όμηρους τους Έλληνες για εσωτερικοπολιτικούς λόγους».
«Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις»
Την ίδια στιγμή, οι τρεις πολιτικές ομάδες καλούν την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις «που θα υποστηρίζουν περαιτέρω τις επενδύσεις, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ορθή δημοκρατική διακυβέρνηση». Για να συμπληρώσουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και την καταπολέμηση της πελατειακής αντίληψης. «Ναι, οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες στην Ελλάδα για να οδηγήσουμε την οικονομία σε βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά πολλές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται και επενδύσεις» προειδοποιεί η συμπροεδρεύουσα των ευρωπαίων Πρασίνων Σκα Κέλερ.
Στην κοινή έκκληση των τριών πολιτικών ομάδων διατυπώνεται η προσδοκία ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Μία τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν, θα συμβάλει στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και θα προετοιμάσει το έδαφος «για την έξοδο από την εποχή των μνημονίων και τη λιτότητα».
Πηγή: DW