Quantcast
Ευρωεκλογές 2024: Ηχηρά μηνύματα για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την κάλπη - Προβληματισμός στα τρία κόμματα - enikonomia.gr
share

Ευρωεκλογές 2024: Ηχηρά μηνύματα για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την κάλπη – Προβληματισμός στα τρία κόμματα

δημοσιεύτηκε:

Κάλπες με ηχηρά μηνύματα για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνες των Ευρωκλογών. Και τα τρία κόμματα δέχτηκαν ισχυρό «ράπισμα» για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Κοινός παρονομαστής ωστόσο είναι ότι οι ψηφοφόροι τους έβγαλαν «κίτρινες κάρτες», με αποτέλεσμα να περάσουν κάτω από τον πήχη που είχαν θέσει.

Καταρχάς η τεράστια αποχή, με το 60% των πολιτών να γυρίζουν την πλάτη στις ευρωεκλογές αποτελεί από μόνο του σημείο προβληματισμού για το πολιτικό σύστημα συνολικά.

Από εκεί και πέρα η ΝΔ δεν κατάφερε να πιάσει τον πολυπόθητο στόχο του 33% που είχε θέσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μερίδα των «γαλάζιων» ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος στράφηκαν προς τα Δεξιά του– πρωτίστως στην Ελληνική Λύση που κατέγραψε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα- είτε ακόμη περισσότερο στην αποχή, που εκτιμάται πως είχε σε σημαντικό βαθμό «γαλάζιο» χρώμα. Το μόνο θετικό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως από τις κάλπες δεν προέκυψε εναλλακτικός διεκδικητής της εξουσίας. Πλέον μένει να φανεί πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στα μηνύματα της κάλπης: εάν δηλ. θα υπάρξουν αλλαγές σε πολιτικές ή και σε πρόσωπα.

Μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα με τη ΝΔ να λαμβάνει 28,31%, φουντώνουν τα σενάρια περί ανασχηματισμού ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Από την άλλη κορυφαία στελέχη της γαλάζιας παράταξης λένε πως «η ΝΔ πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της και να αφήσει τον… δρόμο της μετάλλαξης».

«Σε ό,τι αφορά την παράταξή μου απεδείχθη ότι ο σκληρός ιδεολογικός πυρήνας της Νέας Δημοκρατίας άντεξε και πήγε έστω και δυσαρεστημένος και ψήφισε και οι επαγγελματίες του κέντρου ήταν στις αμμουδιές. Για αυτό βγήκε αυτό το 27,5%. Επιστροφή στις ρίζες τις ιδεολογικές, και στον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Επιστροφή στις ρίζες και μέσα στην Ευρώπη αλλά με κριτικό πνεύμα» είναι η χαρακτηριστική δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη.

Προβληματισμός σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την άλλη, απέτυχαν να καρπωθούν την κυβερνητική φθορά, ενώ το γεγονός ότι η μεταξύ τους διαφορά κινείται στο επίπεδο των δύο ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί ανοιχτό το ζήτημα της ηγεμονίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ερώτημα ως εκ τούτου αποτελεί η «επόμενη ημέρα» σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Εάν δηλ. η συζήτηση για την ανασύνθεση του χώρου θα «ανοίξει» και με ποιον τρόπο και κατά πόσο το χθεσινό αποτέλεσμα θα αποτελέσει αφετηρία – και τι έκτασης και έντασης- εσωστρέφειας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε μια προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη στον Στέφανο Κασσελάκη, βρέθηκε αρκετά κάτω από το ποσοστό των προηγούμενων εθνικών εκλογών λαμβάνοντας 14,92%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να «γράψει» στο ποσοστό του μπροστά τον αριθμό 2, όπως είχε πει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος παρόλ’ αυτά στάθηκε στις δηλώσεις του στο ότι μειώθηκε η διαφορά με τη ΝΔ στις 13 μονάδες και ότι από εδώ και πέρα και μέχρι τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ με προγραμματικό λόγο θα προχωρήσει στο να συνενώσει δυνάμεις της κοινωνίας. Πάντως στην Κουμουνδούρου τα στελέχη είναι με… μισά χαμόγελα. Θεωρούν ότι ναι μεν διατήρησαν τη δεύτερη θέση παρά τις δύο διασπάσεις και την εσωτερική περιδίνηση στο κόμμα το προηγούμενο διάστημα, όμως, το αποτέλεσμα δεν παύει να είναι απογοητευτικό συγκριτικά με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Δεν αποκλείεται δε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να προβεί άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, αναβαθμίζοντας πρόσωπα που είχαν απομακρυνθεί ή περιθωριοποιηθεί.

Προβληματισμός επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ με το ποσοστό κάτω του 13%. Οι πρώτες «γκρίνιες» έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ειδικά μετά τη μη επίτευξη του στόχου για τη δεύτερη θέση, όπως αναφέρει το enikos.gr.

Παρά την αύξηση των ποσοστών του κόμματος κατά 6 – 7 μονάδες σε σχέση με το 2019, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να πείσει ότι είναι η ισχυρή δύναμη αντιπολίτευσης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και το μοναδικό αξιόπιστο κόμμα της Κεντροαριστεράς, ούτε να επαναπατρίσει  τους «πασοκογενείς» ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου.

Τα “καρφιά” δεν έλειψαν στις τηλεοπτικές εμφανίσεις στελεχών του κόμματος, με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

«Εγώ θα σας πω ότι προφανώς όλα τα κόμματα είτε τα αποτελέσματα είναι θετικά είτε είναι μέτρια είτε είναι κακά όλα τα κόμματα πρέπει να συζητούν και όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν και θα συζητηθούν – έχει φτάσει η ώρα – όλα αυτά στα όργανα», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Σε ερώτηση αν θα θέσει θέμα ηγεσίας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Μην περιμένετε από εμένα σήμερα, ούτε καν 45 λεπτά από το κλείσιμο της κάλπης να αρχίσουμε και να συζητάμε τέτοιου είδους θέματα. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν όργανα. Όλα οφείλουν να συζητηθούν. Όλα πρέπει να τα συζητήσουμε στα όργανα. Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της τακτικής μας, το θέμα της στρατηγικής μας, το θέμα του αν οι θέσεις μας και ο τρόπος που κινηθήκαμε ήταν σωστός. Γιατί είχαμε και κάθε δυνατό περιθώριο να είμαστε η δεύτερη δύναμη και να έχουμε ισχυροποίηση του ποσοστού μας. Μέχρι και τον Φλεβάρη το βλέπαμε αυτό».

«Δεν μπορώ να χωνέψω ότι χάσαμε από τον Κασσελάκη» είπε επίσης στο OPEN ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται στους ψηφοφόρους του χώρου της κεντροαριστεράς, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος με τη σειρά του είπε ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα».

Οι κερδισμένοι της κάλπης

Μεταξύ των κερδισμένων της κάλπης είναι, πέραν της Ελληνικής Λύσης, το ΚΚΕ, ενώ σημαντικό είναι ότι Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επέδειξαν ισχυρές αντοχές, καθώς μετά την είσοδο στη Βουλή, τον περασμένο Ιούνιο, πέτυχαν χθες να εκλέξουν και ευρωβουλευτή.

Η Ελληνική Λύση κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά της σε σύγκριση με την περσινή εθνική κάλπη (Ιούνιος 2023 ποσοστό 4,44%). Η άνοδος του κόμματος του κ. Βελόπουλου είναι εντυπωσιακή ακόμη και αν συγκριθεί με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019(4,18%). Η Ελληνική Λύση εμφανίστηκε δεύτερο κόμμα σε έξι Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

Συγκράτηση επέδειξαν τα ποσοστά της Νίκης, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται ακόμη ένα κόμμα με δεξιά, εθνικιστική και ταυτοτική ρητορική, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, το οποίο κινήθηκε στο 3%.

Στα αριστερά, με εξαίρεση  το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας που κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή, Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 δεν «περπάτησαν».

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

«Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση σύμφωνα με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «αυτό θα κάνουμε ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» ενώ τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Επίσης επισήμανε την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στη χώρα μας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία χρόνια χωρίς εκλογές, και θα επιταχύνει τις προσπάθειές για καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες αστοχίες.

«Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός του έχει δώσει τον χώρο και τον χρόνο για να χτίσει κυβερνητική πρόταση.

«Η πρωτοφανής αποχή και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι τα δυο ισχυρά μηνύματα της κάλπης», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης στις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε ότι η πλειοψηφία δεν συμμετείχε σε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, που επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων μας. Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι αποδείχθηκε πως μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, νιώθει ότι το πολιτικό σύστημα του έχει γυρίσει την πλάτη και σήμερα γύρισε τη δική του.

«Σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και σημείωσε ότι όλοι οι Έλληνες μπορούν να συστρατευθούν με το κόμμα του.

«Ευχαριστούμε και χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και ψήφισαν σήμερα το κόμμα μας σε όλη τη χώρα. Χαιρετίζουμε τον λαό και τη νεολαία των μεγάλων αστικών κέντρων, ιδιαίτερα της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, που ανέδειξαν το ΚΚΕ ξανά ως 3η δύναμη με μεγάλη διαφορά. Συνολικά, το ΚΚΕ καταγράφει μια ακόμα σημαντική άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 και σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, όπου είχε επίσης ανεβάσει τα ποσοστά του», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αυξήσαμε τα ποσοστά μας σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Θα συνεχίσουμε με σθένος, με συνέπεια και με σοβαρότητα, να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του ελληνικού λαού, όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά, από αύριο, και μέσα στην Ευρώπη και θέλω να στηλιτεύσω κάτι το οποίο μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Έχουμε μια τεράστια αποχή, πάνω από 60%. Είναι μια τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς, υποδαύλιζε αυτή την αποχή» τόνισε από πλευράς του ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός.

«Είναι μία μεγάλη μέρα για την Πλεύση Ελευθερίας γιατί δώσαμε ζωή και στην ευρωβουλή, όπως έχουμε δώσει ζωή στη Βουλή» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά τη «μάχη» των ευρωεκλογών.

Επιτέλους θα επικρατήσει η άνοδος της λογικής, υπογράμμισε η Αφροδίτη Λατινοπούλου.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.