Μετά το πετρέλαιο, ο επόμενος «πόλεμος» για τα μερίδια αγοράς θα αφορά το φυσικό αέριο.
Αυτό διεφάνη στη Σύνοδο του Φόρουμ Εξαγωγέων Φυσικού Αερίου (Gas Exporting Countries Forum, GECF) που διεξήχθη, τη Δευτέρα, στην Τεχεράνη.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.
Οι δύο άντρες συμφώνησαν στις θέσεις για τη Συρία, ωστόσο βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα στην αγορά φυσικού αερίου.
Ρωσία και Ιράν δηλώσαν, η κάθε χώρα από την πλευρά της, ότι θα αυξήσουν τις ποσότητες που πουλάνε στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, ο Β. Πούτιν δήλωσε «η Ρωσία έχει σοβαρά σχέδια αύξησης της παραγωγής».
Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος Χ. Ρουχανί, δήλωσε ότι η παραγωγή του Ιράν θα εκτοξευτεί σε 1 τρις κυβικά μέτρα, τα επόμενα δύο χρόνια και κάλεσε τους ηγέτες του Φόρουμ να επενδύσουν στην αναπτυσσόμενη ιρανική αγορά.
Στόχος η επικράτηση, κυρίως, σε Ευρώπη και Κίνα , που μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου 15% της παγκόσμιας ζήτησης. Σε αυτές, μέχρι τώρα, κυριαρχούσε η Ρωσία.
Ωστόσο, η άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης θα δημιουργήσει έναν νέο ισχυρό παίκτη στην αγορά.
Το Ιράν διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο και έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου του κόσμου, θέση που μέχρι τώρα κρατά η Ρωσία.
Στο Φόρουμ Εξαγωγέων Φυσικού Αερίου GECF μετέχουν μεταξύ των άλλων Ιράκ, Νιγηρία και Λιβύη, όχι, όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς, χάρη στο σχιστολιθικό αέριο.
Η δημιουργία του Φόρουμ ήταν πρωτοβουλία της Ρωσίας με στόχο να λειτουργήσει ως άλλος ΟΠΕΚ.