Eurogroup: Ζητούμενο είναι να «ξεθωριάσουν» οι κόκκινες γραμμές

Η αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε μαραθώνια, είναι μια από τις κρισιμότερες και δυσκολότερες από το 2009 που εκδηλώθηκε η ελληνική κρίση δημόσιου χρέους.

Κατ’ αρχήν γιατί ο χρόνος πιέζει αφόρητα, δεδομένου ότι η δίμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, δηλαδή το μνημονίου, τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου κι αν δεν υπάρξει άμεσα πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Εurogroup για την επόμενη μέρα, ώστε να επικυρωθεί έγκαιρα από κοινοβούλια της ευρωζώνης, τότε η Ελλάδα θα μείνει ακάλυπτη χωρίς τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την 1η Μαρτίου.

Την Παρασκευή αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι είναι δυνατή η αντικατάσταση του προγράμματος χωρίς να ζητηθεί παράταση του μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, είναι προφανές ότι το μνημόνιο θα αποτελέσει τη βάση και εντός αυτού θα επιχειρηθούν να χωρέσουν αλλαγές που ζητάει η Αθήνα.

Συζητήσεις τεχνικού επιπέδου

Τις δύο τελευταίες μέρες έγιναν συζητήσεις τεχνικού επιπέδου στις Βρυξέλλες, μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας τεχνοκρατών και των εκπροσώπων των δανειστών, ώστε να καταστεί δυνατή η διαμόρφωση μιας εικόνας για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σήμερα, αλλά και να καταγραφούν οι θέσεις της Αθήνας.

Η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης που έχει και το γενικό συντονισμό των τεχνικών συζητήσεων θα υποβάλει αύριο Δευτέρα μια σύντομη αξιολόγηση της κατάστασης και θα παρουσιάσει τις θέσεις και τα αιτήματα στους υπουργούς.

Αναφορικά με τις πιθανότητες συμφωνίας αύριο στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο είναι διατεθειμένες οι δύο πλευρές να μετακινηθούν από θέσεις που ονομάζουν «κόκκινες γραμμές», γιατί εάν παραμείνουν ανελαστικές, δεν θα υπάρξει απόφαση.

Πιέσεις από Ντάισελμπλουμ

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προφανώς για να αυξήσει και την πίεση στην Αθήνα, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις πιθανότητες συμφωνίας αύριο κι αυτό το απέδωσε στις μεγάλες φιλοδοξίες της Αθήνας σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας. Εν ολίγοις, εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει πολλά σε σχέση με αυτά που αντέχει η οικονομία. Το ίδιο είπε με άλλα λόγια και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε σχέση με τα ελληνικά αιτήματα, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι για να αποσυρθούν δεσμεύσεις του μνημονίου, αυτές αφενός μεν θα πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος και αφετέρου δεν θα πρέπει να δημιουργούν πρόβλημα στην ανάπτυξη.


Πηγή: Deutsche Welle


Exit mobile version