Eurogroup: Σπάνιοι έπαινοι για το οικονομικό επιτελείο

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σπάνιους επαίνους δέχθηκε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο Ε.Τσακαλώτος προσωπικά, για τον τρόπο με τον οποίο έχει φέρει εις πέρας τις ελληνικές υποχρεώσεις στο διάστημα από το καλοκαίρι και μετά. Οι εταίροι και η Κομισιόν επιζητούν τώρα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, ώστε να δοθεί μεταξύ άλλων το σήμα η χώρα εισέρχεται σε ένα ενάρετο κύκλο με ευνοϊκές συνέπειες σε οικονομία και πρόσβαση στις αγοράς.

Ο λόγος πίσω από τα θετικά σχόλια δεν ήταν άλλος από τον γύρο πρωτευουσών που πραγματοποίησε ο υπουργός, κατά τον οποίο, ούτε λίγο, ούτε πολύ ζήτησε από τους εταίρους να αγνοήσουν τις εσωτερικές πολιτικές κραυγές, την διφορούμενη αντιμνημονιακή ρητορική και τις ψυχροπολεμικές ανακοινώσεις για ακραίους κύκλους και μειοψηφούντες, αλλά αντιθέτως να επικεντρώσουν όλοι στο τι το ίδιο το υπουργείο οικονομικών έχει ως τώρα επιτύχει.

Ο Γ. Ντάισελμπουμ μάλιστα, αναπαράγοντας τις ελληνικές θέσεις, δήλωνε χθες πως ο πρωθυπουργός ο ίδιος έχει την άποψη ότι το πρόγραμμα και οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν στον ελάχιστο χρόνο για το καλό της οικονομίας και τα μάτια των αγορών και της διεθνούς κοινότητας.

Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει πρώτα να δοθούν εξηγήσεις για το ασφαλιστικό, που καλό είναι ως πλάνο, αλλά πρέπει να δούμε αν βγαίνουν τα νούμερα και με ποιό τίμημα για την οικονομία.

Ο χρόνος πάλι, της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αποτέλεσε αντικείμενο ερωτήσεων, ακριβώς γιατί οι δύο πλευρές επικέντρωσαν τη συζήτηση περί χρόνου σε ένα μεταφυσικό επίπεδο τις προηγούμενες ημέρες.

Ο πραγματιστής Ντάισελμπλουμ προσγείωσε απότομα το αιθεροβάμον κοινό, επισημαίνοντας αφενός τον όγκο δουλειάς που πρέπει να βγει, αφετέρου αποσύνδεσε τις πράξεις από τις προθέσεις (που η κάθε πλευρά και κυρίως η κυβέρνηση αποδίδει σε όποιον κάνει μη βολικές δηλώσεις για τον χρόνο της ολοκλήρωσης).

Και φυσικά ο Κλάους Ρέγκλιγκ, έθεσε εύστοχα το διακύβευμα, εξηγώντας ότι αν η κυβέρνηση δεν λάβει τη δόση για καιρό και προσπαθήσει να ζήσει εκ των ενόντων, τότε θα κάνει για μια ακόμη φορά κακό στην πραγματική οικονομία.

Ως εκ τούτου, και για να μπουν όλα αυτά σε μια σειρά το Eurogroup κάλεσε σήμερα την ελληνική κυβέρνηση να δώσει ταχύτατα επιπλέον στοιχεία σε σχέση με την πρόταση μεταρρύθμισης του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος και να δώσει ιδιαίτερη και αποφασιστική έμφαση στον τερματισμό της πολιτικής επιρροής σε σχέση με τους διορισμούς στελεχών του ελληνικού δημοσίου και ιδιαιτέρως στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Το eurogroup ζήτησε επιπλέον στοιχεία και για τα δημόσια οικονομικά του 2016.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ που επεσήμανε τα δύο αυτά σημεία στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, “οι ελληνικές αρχές πρέπει να δώσουν τα επιπλέον στοιχεία για το ασφαλιστικό, ώστε η τρόικα να μπορέσει να κατέβει στην Αθήνα για να ξεκινήσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος”.

Σε σχέση με το σημείο της αποπολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και των διοικήσεων των τραπεζών ο πρόεδρος του eurogroup, αφού εξήγησε ότι “οι υπουργοί το ζήτησαν αυτό από τον κ.Τσακαλώτο”, σημείωσε ότι “η αποπολιτικοποίηση και η μείωση της πολιτικής επιρροής στους διορισμούς, έχει ειδικά τώρα ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η ΕΕ έχει βάλει ακόμα περισσότερα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες”.

Ερωτηθέντες σχετικά, τόσο ο ίδιος, όσο και ο επίτροπος Μοσκοβισί, επεσήμαναν ότι σε σχέση με το ζήτημα του περιορισμού των αδειών εκπομπής τηλεοπτικών σταθμών, θα γίνει εξέταση της κατάστασης από την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης και “ο οδηγός μας σε αυτήν την υπόθεση θα είναι το μνημόνιο”.

Ο πρόεδρος του eurogroup, και ο επίτροπος Μοσκοβισί εξήγησαν ότι έχουν τη δέσμευση της κυβέρνησης για την συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι που κατά τον κ.Ντάισελμπλουμ ο κ.Τσακαλώτος δέχθηκε αμετάκλητα κατά την κατ’ιδίαν συζήτησή του.

Σε σχέση με το μέγεθος της επόμενης δόσης ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι είχαν υπολογιστεί 5,5 δισ. ευρώ, αλλά αυτό το ποσό θα προσαρμοστεί στις συνθήκες.

Όσον αφορά τις ανάγκες αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ο Κλάους Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται 4 δισ. μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Πηγή: Real.gr

 

Exit mobile version