Eurogroup: Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Με μια ιδιαίτερη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη ξεκινάει μια πολύ δύσκολη μέρα επαφών, συναντήσεων και Συνόδων που θα καταλήξουν το βράδυ στο Εurogroup.

Αντικείμενο της πρώτης συνάντησης θα είναι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδη το Κυπριακό, το state of play, “για το πώς προχωρά η διαδικασία, για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδικασία, αλλά και για την ανάγκη, επιτέλους, η Τουρκία μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες, να βοηθήσει στην όλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Oι τουρκικές δεσμεύσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου των 28 με τον Α. Νταβούτογλου στις 12:30 τοπική ώρα και στις 15:00 οι 28 μόνοι τους θα φροντίσουν να λύσουν τα δικά τους προβλήματα.

Η χώρα θα λάβει το “δύσκολο μήνυμα”, ότι αφενός οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν ελεύθερα να διέρχονται και να φεύγουν από τη χώρα, αφετέρου, δεν θα υπάρξει χαλάρωση των όρων του μνημονίου λόγω προσφυγικού -κάτι το οποίο γράφει το Real.gr από τις 25 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, έπειτα από μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για να κρατηθεί ζωντανή η υπόθεση της ανάσχεσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα μεταφέρει από την Άγκυρα το μήνυμα ότι η χώρα του:

– έχει πλέον συνάψει συμφωνίες επαναπρόωθησης με 14 τρίτες χώρες,

– θα δέχεται επιστροφές οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα,

– θα ξεκινήσει εκστρατεία στα παράλια κατά των διακινητών και

– θα στέλνει αεροπορικώς Σύρους στη Γερμανία ή όπου της υποδεικνύει η ΕΕ.

Τα ανταλλάγματα

Η Τουρκία:

– θέλει χαλάρωση στα κριτήρια της ΕΕ για την κατάργηση της βίζα προς Τούρκους πολίτες,

– θέλει χαλαρότερους ελέγχους για τα 3 δισ. της οικονομικής ενίσχυσης,

– θέλει νέα υπόσχεση τα 3 δισ. να γίνουν 9 δισ. εν ευθέτω χρόνω,

– θέλει άνοιγμα όλων των διαπραγματευτικών κεφαλαίων που τις μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ένταξη στην ΕΕ και

– θέλει τη στήριξη της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δημιουργία νεκρής ζώνης στα σύνορα με τη Συρία, κατάταξη των κουρδικών οργανώσεων στις τρομοκρατικές και γενικώς τυφλή αποδοχή της νοτιοανατολικής της στρατηγικής.

Οι εταίροι δεν έχουν φοβερό πρόβλημα να δεχθούν τα περισσότερα από τα παραπάνω αιτήματα, εκτός από τα ενταξιακά κεφάλαια, τα οποία, όμως, η τουρκική πλευρά βάζει στο τραπέζι για να πάρει όλα τα υπόλοιπα.

Οι επαφές Τουσκ, Τίμερμανς και Χαν στην Άγκυρα αφήνουν αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας, όμως, το ίδιο αισιόδοξοι είναι οι Ευρωπαίοι από την σύνοδο της Αττάλειας και η αισιοδοξία τους διαψεύδεται.

Έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι “καλά θα κάνει η Κομισιόν να μην παίρνει κατά γράμμα αυτά που της λένε οι Τούρκοι διπλωμάτες”, που “έχουν το παζάρι στο DNA τους” και “πουλάνε και αγοράζουν τους κοινοτικούς διαπραγματευτές εν ριπή οφθαλμού”.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η χώρα μας δεν θα γίνει η νήσος Έλλις της Ευρώπης, αλλά στη χώρα μας θα κατασκευαστεί η νήσος Έλλις της Ευρώπης με κοινοτικά λεφτά, μακριά από τα σύνορα στέλνοντας το μήνυμα ότι “κανείς οικονομικός μετανάστης που περνά τα σύνορα παράνομα δεν θα κάνει την Ευρώπη σπίτι του”, ενώ όσον αφορά τους πρόσφυγες, κανένας πρόσφυγας δεν θα διαλέξει πού ακριβώς θα τον στείλουν.

Η ΕΕ θα ανοίξει στις 7 Μαρτίου τη συζήτηση για το πώς σκοπεύει:

– να καταργήσει την οροφή των 160.000 στις μετεγκαταστάσεις,

– να πετύχει υποχρεωτική ποσόστωση για κάθε κράτος – μέλος,

– να ανοίξει τη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου για το άσυλο,

– να σφραγίσει τα σύνορα της στο Αιγαίο και όχι στα Σκόπια,

– να ξεκινήσει τις μαζικές επιστροφές των παράνομων στην Τουρκία και

– να καταστήσει υπηρεσιακή την κοινή ακτοφυλακή έως τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση, όμως, για να δει τα οφέλη από αυτήν την πολιτική, πρέπει να γίνει ο “χωροφύλακας” της περιοχής, να φτιάξει ξανά κλειστά κέντρα κράτησης για όλους, να μην επιτρέπει “την πορεία στα σύνορα”, να αδειάσει την Ειδομένη από τους συγκεντρωμένους και γενικώς να εφαρμόσει μια “μη φιλική” πολιτική στις αφίξεις, όπως την είδαμε να διατυπώνεται και από τον πρόεδρο Τουσκ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα.

Θα πρέπει, ακόμη, να ξεχάσει τα ανταλλάγματα στο μέτωπο του μνημονίου:

Στο διπλανό κτίριο, όπου θα διεξάγεται το Eurogroup, EE και ΔΝΤ θα στέλνουν ένα κοινό μήνυμα στο οικονομικό επιτελείο:

– πάρτε μέτρα 1,1% του ΑΕΠ για το 2016, για αρχή και για να επιστρέψει η τρόικα,

– καταργήστε εφάπαξ και μειώστε τις υψηλές συντάξεις που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό,

– ολοκληρώστε το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και

– καταρτίστε μια στρατηγική για τα “κόκκινα” δάνεια.

Το Εurogroup θα εξηγήσει δημόσια ότι για την καθυστέρηση της αξιολόγησης δεν ευθύνεται η ΕΕ, αλλά το ότι η κυβέρνηση δεν τους φέρνει επαρκείς απαντήσεις σε ανοιχτά θέματα, πως δεν θα αλλάξει τίποτα στο ασφαλιστικό λόγω των προσφύγων και των λοιπών ελληνικών υποχρεώσεων.

Ομως, η ευρωζώνη σκοπεύει να παραβλέψει τις ex post (κατά τον Ευ. Τσακαλώτο) υπερβάσεις στον προϋπολογισμό, λόγω του μεταναστευτικού – δηλαδή αφού πάρει τα μέτρα.

Τέλος, σε σχέση με τα μέτρα του 2017 και 2018, αυτά θα συζητηθούν μόνο μετά την επικύρωση των στοιχείων του 2015 από την Εurostat και τη δημοσιοποίηση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν για την ΕΕ, την ευρωζώνη και τα κράτη – μέλη.

Πηγή: Real.gr

 

Exit mobile version