Υπό την στενή παρακολούθηση του Eurogroup βρίσκεται από την αρχή του χρόνου το ελληνικό πρόγραμμα αφού η Γερμανία και οι δορυφόροι της δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν οι πολύμηνες και με πολύ μικρό βαθμό επιτυχίας αξιολογήσεις που είχε η Ελλάδα ένα χρόνο νωρίτερα.
Του Τάσου Δασόπουλου
Δεδομένο είναι επίσης ότι πλέον στο τραπέζι βρίσκεται και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που αφορά αποκλειστικά τα ευρωπαϊκά δάνεια είτε διμερή είτε μέσω EFSF/ESM τα οποία ξεπερνούν πλέον τα 200 δισ. ευρώ. Η όποια απόφαση ληφθεί εντός του χρόνου είναι αδύνατο να μην συνοδεύεται από επιπλέον υποχρεώσεις για την χώρα η υλοποίηση των οποίων χρειάζεται επίσης επιτήρηση η ατζέντα των Eurogroup μέχρι και το Ιούνιο είναι γεμάτο Ελλάδα.
Περισσότερο σημασία έχουν για την ώρα οι σύνοδοι των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας τους πρώτους τρείς μήνες του 2016 όταν θα εξελίσσεται η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος
Η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου. Εκεί ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να κάνει μια αναλυτική περιγραφή της υλοποίησης της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης αλλά και των υπολοίπων μέτρων του προγράμματος. Με βάση αυτήν την ενημέρωση και τις εισηγήσεις των τεχνικών κλιμακίων θα πάρουν εντολές οι ελεγκτές ΕΕ και ΕΚΤ λίγες μέρες πριν επιστρέψουν στην Αθήνα για την αξιολόγηση η οποία ξεκινήσει επίσημα μετά τις 18 Ιανουαρίου.
Τρείς εβδομάδες αργότερα, στις 11 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα είναι και πάλι θέμα στο Eurogroup το οποίο θα εξετάσει την μέχρι τότε πορεία της αξιολόγησης. Ο κ. Τσακαλώτος σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει κάνει την εκτίμηση ότι μέχρι και τα μέσα του δεύτερου μήνα του 2016 η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί ώστε να ξεκινήσει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Προηγουμένως όμως θα πρέπει να έχει ήδη ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (υπολογίζεται ότι αυτό θα γίνει μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου ) και να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα και πλάνο δράσης για την φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει και το φορολογικό των αγροτών αλλά και τις αλλαγές για την αγορά εργασίας .
Βασικό θέμα θα είναι και η δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας αφού ως γνωστόν πριν από συζητήσουν οι διαπραγματεύσεις οι δανειστές βλέπουν μια τρύπα ύψους 900 εκ. ευρώ στα έσοδα του 2016 η οποία θα πρέπει να καλυφθεί . Αν αυτή διαπραγμάτευση δεν έχει πάει όσο καλά θέλει η ελληνική πλευρά μπορεί να μιλούμε μέσα στον Φεβρουάριο ακόμη και για νέα μέτρα άμεσης εφαρμογής.
Στις 7 Μαρτίου, όταν – θεωρητικά- θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η 1η αξιολόγηση του ελληνικού μνημονίου, η αναφορά και πάλι είναι πιθανή συζήτηση για την “πορεία εργασιών”. Εκεί θα κριθεί αν η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, αν η Ελλάδα έχει υλοποιήσει το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που θα της έχουν τεθεί ώστε να αποφασιστεί αν και πότε θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου, το ύψος της οποίας εκτιμάται ότι θα είναι 5,7 δισ. ευρώ .
Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ατζέντα των Eurorgroup μέχρι και τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα θα βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου της 22ας Απριλίου, της 24ης Μαΐου και της 16ης Ιουνίου.