Eurobank: Μειώθηκε η παραγωγικότητα της εργασίας τα δύο τελευταία χρόνια

H παραγωγικότητα της εργασίας, είτε αυτή ορίζεται ως ο λόγος του πραγματικού προϊόντος (πραγματικό ΑΕΠ) ως προς τις συνολικές ώρες απασχόλησης είτε ως ο λόγος του πραγματικού προϊόντος ως προς το συνολικό αριθμό των απασχολούμενων, μειώθηκε σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο 2015, αναφέρει η Eurobank στο «7 ημέρες οικονομία».

Με βάση τον ορισμό του πραγματικού προϊόντος ανά ώρα εργασίας η πτώση ήταν -0,10% ενώ με βάση τον ορισμό του πραγματικού προϊόντος ανά απασχολούμενο η μείωση ήταν -0,60%. Αυτές οι μεταβολές υποδηλώνουν ότι οι ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο μειώθηκαν -0,50% για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Η παραγωγικότητα της εργασίας αποτελεί μια μεταβλητή κλειδί (όχι χωρίς ατέλειες) για την πορεία της οικονομίας καθώς μας πληροφορεί για το βαθμό αποτελεσματικότητας της χρήσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας.

Το κρίσιμο ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντήσουμε δεν είναι μόνο το πόσες ώρες εργαζόμαστε αλλά το πόσο προϊόν ανά ώρα εργασίας συνεισφέρουμε στην οικονομία, δηλαδή ο βαθμός της παραγωγικότητάς μας. Είναι αυτό το στοιχείο που θα πρέπει να καθορίζει την απαίτησή μας για το προϊόν που παράγουμε και όχι άλλοι παράγοντες, υπογραμμίζει η Eurobank.

Στην ελληνική οικονομία η παραγωγικότητα της εργασίας σημείωσε πτώση κατά τη διάρκεια της περιόδου 2ο τρίμηνο 2008 – 4ο τρίμηνο 2011, στη συνέχεια άνοδος για ένα βραχύ χρονικό διάστημα (ενός έτους), και έπειτα στασιμότητα (τα τελευταία δυο έτη).

Η τελευταία παρατήρηση αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (παράλληλα με αυτό της απασχόλησης.

Απαιτείται να διερευνηθούν οι λόγοι της μη ανάκαμψης της παραγωγικότητας της εργασίας και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος. Η καθυστέρηση στην αποτελεσματική εφαρμογή των θεσμικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί έναν από τους ερμηνευτικούς παράγοντες.

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές η Eurobank επισημαίνει πως σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπορευματικών συναλλαγών (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) οι εισαγωγές υπέστησαν σημαντική συρρίκνωση -32,04% τον Ιούλιο 2015 (σε ετήσια βάση). Τον ίδιο μήνα οι εξαγωγές μειώθηκαν -8,01%.

Exit mobile version