Έτσι θα καταλάβετε εάν το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο – Τι πρέπει να γνωρίζετε

ελαιόλαδο

Με την τιμή του ελαιολάδου να «χτυπά κόκκινο» και την ακρίβεια να σαρώνει τα νοικοκυριά, αυξάνονται τα φαινόμενα νοθείας. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί «λόγω της ακρίβειας, αυξάνονται και τα περιστατικά νοθείας και κυρίως η ανάμειξη του ελαιολάδου με σπορέλαιο».

Όπως εξήγησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας Χαλκιδικής, Χρήστος Τσιπέλης «το ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να ομογενοποιείται όταν αναμειγνύεται με σπορέλαιο. Δηλ. οπτικά και γευστικά δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος τη διαφορά, εάν είναι νοθευμένο ακόμη και στο 50%».

Ο ίδιος περιέγραψε πώς οι καταναλωτές μπορούν να προστατευθούν και να καταλάβουν εάν το ελαιόλαδο που έχουν αγοράσει είναι νοθευμένο ή όχι.

Όπως εξήγησε, «ο πιο απλός τρόπος είναι να βάλουμε σε ένα ποτήρι – όχι γυάλινο κατά προτίμηση-  το ελαιόλαδο που αγοράσαμε και να το βάλουμε στο ψυγείο. Αν αυτό το ελαιόλαδο είναι έστω και 5% νοθευμένο, δεν θα παγώσει. Το καθαρό ελαιόλαδο παγώνει στο ψυγείο».

Ένας δεύτερος τρόπος είναι να ελέγξει κάποιος τον κωδικό του συσκευαστηρίου. Σύμφωνα με τον κ. Τσιπέλη, «εδώ και κάποια χρόνια για να καταπολεμηθεί η νοθεία κάθε συσκευαστήριο νόμιμου ελαιολάδου έχει έναν κωδικό. Αυτός ξεκινάει από EL και ακολουθεί ο αριθμός. Αν πληκτρολογήσει κάποιος τον κωδικό στην Google βγάζει αμέσως σε ποιο συσκευαστήριο συσκευάστηκε το λάδι. Δεν μπορεί λοιπόν ένα λάδι που πωλείται στον Έβρο, να συσκευάστηκε στην Κρήτη, να έκανε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι. Οπότε από εκεί που συσκευάστηκε το λάδι θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος κωδικός και αυτός να συμπίπτει όσο γίνεται και με τις αποστάσεις».

Τέλος υπάρχει και ένα κόλπο ελέγχου του ελαιολάδου που έκαναν οι παλαιότεροι, με το καντήλι. Αν κάποιος γεμίσει ένα ποτηράκι ελαιόλαδο και καεί όλο το λάδι, αυτό σημαίνει ότι είναι πεντακάθαρο.

Ο κ. Τσιπέλης είπε ακόμη ότι «πολλοί φέρνουν μια παλετοδεξαμενή ενός τόνου από την Βουλγαρία. Αυτή κοστίζει 850 ευρώ δηλ. 50 ευρώ είναι το κόστος της δεξαμενής,  άρα το λάδι κοστίζει 0,80 ευρώ το λίτρο. Υπάρχει ένα ποσοστό κέρδους τεράστιο. Στην παλετοδεξαμενή βάζουν μέσα το σπορέλαιο, γίνεται μια ανάμειξη «καλή» και έχει βγει ένα… καλό αποτέλεσμα για τους επιτήδειους. Λόγω της νοθείας που κάνουν, ρίχνουν και την τιμή για να πείσουν τους καταναλωτές να αγοράσουν το λάδι τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν παρατηρηθεί και φαινόμενα με πλαστές ετικέτες σε ελαιόλαδα. Έδωσε δε, ως παράδειγμα το ότι Πομάκος εντοπίστηκε να πουλά λάδι από την Ορμύλια στον Έβρο. Ενημέρωσαν εκεί κάποιοι γνωστοί τον Αγροτικό Σύλλογο Ορμύλιας και έτσι άρχισε και η κινητοποίηση.

Ακούστε το ηχητικό:

https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2023/12/04-12-2023-Χρήστος-Τσιπέλης-Νιφλής.mp3?_=1
Exit mobile version