Έτσι θα γίνει η Κεντρική Αγορά του Ρέντη

Σε αγορά κλειστού τύπου, με προσθήκη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (τυροκομικά, τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα, ανθαγορά), θα μετατραπεί στο μέλλον η Κεντρική Αγορά του Ρέντη όπως ανέφερε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Μιχάλης Μυτιληνάκης ΟΚΑΑ στην ειδική έκδοση του περιοδικού FruitExpo by Froutonea ενώ ο χαρακτηρισμός του χώρου σαν Επιχειρηματικό Πάρκο δίνει τη δυνατότητα για ένταξη σε επενδυτικά σχέδια αναβάθμισης εγκαταστάσεων-δικτύων-επέκτασης δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα μειώνει το κόστος λειτουργίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Όπως υπογράμμισε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος, το παλιό μοντέλο του «μεσάζοντα» τελειώνει. Οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις νωπών είναι υποχρεωμένες για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους (κτιριακές-μηχανολογικές-λειτουργικές), να κάνουν ισχυρές αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες με παραγωγούς και ομάδες παραγωγών, να δημιουργήσουν ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα, να «διεθνοποιήσουν» την επιχειρηματικότητα τους με σταθερό προσανατολισμό στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η Κ.Α.Α. «σηκώνει» το μεγαλύτερο βάρος για την τροφοδοσία του συνεχώς αυξανόμενου τουριστικού πλήθους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και η διαδικασία ανάπτυξης της συνεργατικότητας μεταξύ των επιχειρήσεων, μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό σημείο στο μέλλον.

«Σε καμία περίπτωση, κανένας από τους εμπλεκόμενους, πολιτική ηγεσία- και δεν εννοώ μόνο την Κυβέρνηση- αλλά διοίκηση, επιχειρηματίες διακινητές, παραγωγοί και παραγωγικές συλλογικότητες δεν μπορούν να εφησυχάζουν με το επίπεδο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Προφανώς, έχουν γίνει σημαντικά βήματα τόσο όσον αφορά την παραγωγή, τη χρήση νέων τεχνολογιών και την πιστοποίηση. Κρίσιμα όμως ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα: Δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα. Δεν έχουμε συγκριτικά στοιχεία οφέλους του κάθε παραγόμενου προϊόντος, ο κάθε παραγωγός καλλιεργεί ότι νομίζει ότι θα είναι επωφελέστερο. Οι εδαφολογικές και κλιματικές ιδιαιτερότητες της χώρας πρέπει να αξιολογηθούν και αξιοποιηθούν, προς όφελος των παραγωγών και της αύξησης του Εθνικού προϊόντος» όπως είπε ο ίδιος.

Η Κεντρική Αγορά χτίστηκε το 1955 και λειτουργεί σήμερα με τα δεδομένα εκείνων των εποχών. «Θέλουμε να μετατρέψουμε αυτή την αγορά σε μια άλλη σύγχρονη, οικονομική, λειτουργική, που να καλύψει τις ανάγκες των επόμενων 30 χρόνων» σημείωσε ο κ. Μυτιληνάκης αλλά σημείωσε στη συνέχεια ότι η Κεντρική Αγορά της Αθήνας και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης διακινούν περίπου το 20% της πρωτογενούς Εθνικής παραγωγής του τομέα οπωρολαχανικών και περίπου το 80% των εισαγόμενων.

Ο ίδιος συνέχισε: «σήμερα στον Ο.Κ.Α.Α. υπάρχει πληρότητα 120%. Υπάρχουν 330 χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και απασχολούνται περίπου 2.500 εργαζόμενοι. Έχουμε καθημερινή διέλευση 3.800 οχημάτων (Μ/Ο) και πάνω από 8.000 συναλλασσόμενους. Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθήνας, ο τζίρος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στην Κ.Α.Α ξεπερνά τα 1.400.000.000 ευρώ και τα διακινούμενα προϊόντα ξεπερνούν τους 2.500.000 τόνους ετησίως. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι διακινούμενες ποσότητες είναι προϊόντα πιστοποιημένα, που τηρούν τις προδιαγραφές ποιότητας και τυποποίησης, πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων».

Δράσεις

Αναφερόμενος στα έργα που έχουν σχεδιαστεί για την αναμόρφωση των αγορών ο πρόεδρος εστιάστηκε μόνο στα έργα στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας γιατί, όπως είπε ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, έχει και την ευθύνη λειτουργίας 11 ιχθυοσκαλών σε όλη την Ελλάδα, όπου και εκεί γίνονται έργα. Αναλυτικότερα για την Κεντρική Αγορά της Αθήνας:

– Ολοκληρώνεται ο χαρακτηρισμός της Αγοράς σαν επιχειρηματικό Πάρκο, μέσω της 100% θυγατρικής του Επιχειρηματικό Πάρκο Ο.Κ.Α.Α. (Ε.Π.Ο.Κ.Α.). Ο χαρακτηρισμός του χώρου σαν Επιχειρηματικό Πάρκο δίνει τη δυνατότητα για ένταξη σε επενδυτικά σχέδια αναβάθμισης εγκαταστάσεων-δικτύων-επέκτασης δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα μειώνει το κόστος λειτουργίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων (έκπτωση 50% στα Δημοτικά Τέλη).

– Ο Οργανισμός υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον Ε.Σ.Δ.Ν.Α. (Περιφέρεια Αττικής) και αναπτύσσει νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και διαλογής στην πηγή, με διπλό αποτέλεσμα και εξοικονόμηση πόρων, που υπολογίζεται περίπου σε 1.200.000Euro ετησίως και μείωση της ρύπανσης σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο.

– Προχωρά πολύ γρήγορα η υλοποίηση του σχεδιασμού για την αναβάθμιση των υποδομών στην Κ.Α.Α., με πρώτο έργο τη δημιουργία ψυκτικών χώρων, ωριμαντηρίων και χώρων μικροσυσκευασίας και διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών για εξαγωγές. Με την απόλυτη συνεργασία και στήριξη του εποπτεύοντος Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, πιστεύουμε ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν και του χρόνου τέτοιες μέρες το κρίσιμο αυτό έργο θα έχει ξεκινήσει. Το μεγάλο όμως στοίχημα είναι ο συνολικός επανασχεδιασμός της αγοράς, η μετατροπή της σε αγορά κλειστού τύπου, η εξοικονόμηση χώρων, η προσθήκη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η διαχείριση της κυκλοφορίας και στάθμευσης, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Τέλος στόχος είναι η σταδιακή συμπλήρωση των επιχειρηματικών πλάνων με εξαγωγικό περιεχόμενο. Σήμερα, από τις επιχειρήσεις της Κ.Α.Α. γίνονται εξαγωγές στην Ευρώπη (Σουηδία-Κροατία-Ρουμανία-Βουλγαρία-Πολωνία) και στον Αραβικό Κόσμο (Ντουμπάι-Σαουδική Αραβία), αναφέρει το ΑΠΕ. Αυτές οι προσπάθειες θα ενισχυθούν για να αποκτήσουν μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα.


Exit mobile version