ΕΣΥ: Στο επόμενο δεκαήμερο η νέα ΚΥΑ για τα κίνητρα σε γιατρούς να υπηρετήσουν στις άγονες περιοχές 

γιατροί

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα προκηρυχτούν και οι τέσσερις θέσεις παθολόγων για το νοσοκομείο της Κω, με όσα ισχύουν με τη νέα ΚΥΑ για τις άγονες περιοχές, τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ .

Μιλώντας για την ΚΥΑ που θα αφορά τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς για να υπηρετήσουν στις άγονες περιοχές ο υπουργός Υγείας είπε: «Στόχος είναι, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, να έχει βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές, μετά τον σχετικό νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή, στα τέλη Ιουλίου. Με τα κίνητρα αυτά, ένας γιατρός που πηγαίνει σε μια άγονη περιοχή -στην οποία έχουμε κάνει επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις και είναι άγονες-, θα λαμβάνει τον χρόνο 7.200 ευρώ επιπλέον στον μισθό του, επιπλέον χρήματα στην εφημερία, δωρεάν κατοικία από τον Δήμο και άλλα. Πιστεύω ότι με τα νέα κίνητρα που θεσπίσαμε, θα κάνουμε αμέσως προκηρύξεις. Παραδείγματος χάρη στην Κω, μέσα στον Σεπτέμβριο, θα προκηρύξουμε και τις τέσσερις θέσεις παθολόγων και πιστεύω θα λύσουμε συνολικά το πρόβλημα».

Για το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές υποαμοίβονται και επισήμανε: «Το σύστημα μένει όρθιο και χάρη στο μεγάλο πατριωτισμό και επαγγελματισμό των γιατρών -και θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτό- και του λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ. Είναι μία δύσκολη περίοδος αυτή για όλα τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ευρώπης. Το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού είναι το νούμερο ένα πρόβλημα».

Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε πως η μεγαλύτερη ταλαιπωρία στο ΕΣΥ είναι οι πολύ μεγάλες αναμονές στην εφημερία στα μεγάλα νοσοκομεία. «Είναι πραγματικά απαράδεκτο κάποιος να περιμένει σε ένα νοσοκομείο δέκα ώρες για να μπορέσει να μάθει αν θα χρειαστεί νοσηλεία ή όχι. Το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά πρέπει να επικεντρωθούμε όσο μπορούμε περισσότερο για να μειώσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτή την αναμονή. Δεσμεύομαι ως υπουργός Υγείας ότι θα βάλω τα δυνατά μου για να μειωθεί η ταλαιπωρία τους σε αυτές τις αναμονές, που πράγματι σήμερα είναι μεγάλη», είπε.

Exit mobile version