Πολλές είναι οι ιδέες που συζητούνται στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης (εστιατόρια, καφέ κ.α.), ο οποίος ενδέχεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου ή και νωρίτερα.
Σε μια από τις μαραθώνιες συνεδριάσεις της προχθές ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν καταγραφεί ως προσχέδιο μέτρων σύμφωνα με την “Καθημερινή”, περιλαμβάνονται οι παρακάτω:
Για το προσωπικό: Εκπαίδευση μέσω οπτικοακουστικού υλικού και webinar και στη συνέχεια εξέταση και ηλεκτρονικό πιστοποιητικό. Θερμομέτρηση των εργαζομένων πριν να εισέλθουν στο κατάστημα. Αφαίρεση κοσμημάτων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, ισχυρή σύσταση για χρήση γαντιών και προαιρετική χρήση ασπίδας προσώπου τόσο κατά τη διαχείριση των τροφίμων όσο και κατά το σερβίρισμα του έτοιμου φαγητού.
Για τους ιδιοκτήτες: Πρόβλεψη σταθερών χρόνων έναρξης εργασίας και ελαχιστοποίηση της επαφής των εργαζομένων. Αποφυγή της διαδικασίας υπογραφής από κάθε εργαζόμενο. Διαφορετικά αντικείμενα για κάθε εργαζόμενο (όπως στιλό ή συσκευές). Ξεχωριστά ερμάρια για να αποθηκεύουν τα προσωπικά αντικείμενά τους. Γραπτό σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού για κορονοϊό.
Για τους χώρους: Σημάνσεις παντού. Αυστηρή τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων. Αντικατάσταση των κοινόχρηστων σκευών με κέτσαπ, ζάχαρη, ξύδι, αλάτι, πιπέρι κλπ με δοχεία μιας χρήσης ή μεμονωμένες μερίδες. Απαγόρευση της χρήσης των συσκευών αέρα για το στέγνωμα των χεριών. Ιατρικό κιτ που να περιλαμβάνει μέχρι και σακούλες απορριμμάτων για λοιμογόνα βιολογικά υλικά. Τοποθέτηση θυρών χωρίς χερούλια (τύπου σαλούν), ειδικά στις τουαλέτες έτσι ώστε μετά το πλύσιμο των χεριών να μην ακουμπάει κανείς χειρολαβές.
Για το προσωπικό: Εκπαίδευση μέσω οπτικοακουστικού υλικού και webinar και στη συνέχεια εξέταση και ηλεκτρονικό πιστοποιητικό. Θερμομέτρηση των εργαζομένων πριν να εισέλθουν στο κατάστημα. Αφαίρεση κοσμημάτων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, ισχυρή σύσταση για χρήση γαντιών και προαιρετική χρήση ασπίδας προσώπου τόσο κατά τη διαχείριση των τροφίμων όσο και κατά το σερβίρισμα του έτοιμου φαγητού.
Για τους ιδιοκτήτες: Πρόβλεψη σταθερών χρόνων έναρξης εργασίας και ελαχιστοποίηση της επαφής των εργαζομένων. Αποφυγή της διαδικασίας υπογραφής από κάθε εργαζόμενο. Διαφορετικά αντικείμενα για κάθε εργαζόμενο (όπως στιλό ή συσκευές). Ξεχωριστά ερμάρια για να αποθηκεύουν τα προσωπικά αντικείμενά τους. Γραπτό σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού για κορονοϊό.
Για τους χώρους: Σημάνσεις παντού. Αυστηρή τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων. Αντικατάσταση των κοινόχρηστων σκευών με κέτσαπ, ζάχαρη, ξύδι, αλάτι, πιπέρι κλπ με δοχεία μιας χρήσης ή μεμονωμένες μερίδες. Απαγόρευση της χρήσης των συσκευών αέρα για το στέγνωμα των χεριών. Ιατρικό κιτ που να περιλαμβάνει μέχρι και σακούλες απορριμμάτων για λοιμογόνα βιολογικά υλικά. Τοποθέτηση θυρών χωρίς χερούλια (τύπου σαλούν), ειδικά στις τουαλέτες έτσι ώστε μετά το πλύσιμο των χεριών να μην ακουμπάει κανείς χειρολαβές.