Αναστάτωση και αντιδράσεις προκαλεί στους επιχειρηματίες της εστίασης το σύνθετο πλέγμα μέτρων για τη λειτουργία των κλειστών χώρων ψυχαγωγίας που ανακοινώθηκε την Τρίτη και αφορά στην προσέλευση εμβολιασμένων και μη ατόμων. Στην ουσία πρόκειται για ψυχαγωγία… δύο ταχυτήτων. Από τη μια θα υπάρχουν οι αμιγείς χώροι, οι covid free όπου θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό και από την άλλη, οι μεικτοί όπου εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες θα πηγαίνουν και ανεμβολίαστοι, αλλά με την υποχρέωση να έχουν κάνει τεστ το οποίο θα είναι αρνητικό.
“Για αποφάσεις που ελήφθησαν στο πόδι” κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στον RealFm 97,8 και προσθέτοντας ότι “το Φθινόπωρο θα είναι δύσκολο”. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Εστιατόρων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης μιλώντας επίσης στον RealFm, τονίζει ότι “δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τους αστυνομικούς έξω από τα καταστήματά μας” και υποστηρίζει ότι ουσιαστικά η απόφαση αυτή είναι περισσότερο ένας μοχλός πίεσης για να “τρέξει” το εμβολιαστικό πρόγραμμα, βάζοντας… μπροστά ξανά ως εύκολη λύση την εστίαση.
Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση εμφανίζονται προβληματισμένοι από τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν και ιδιαίτερα από τον έλεγχο που θα πρέπει να γίνεται στους πελάτες εάν έχουν εμβολιασθεί ή όχι, αν φέρουν αρνητικό τεστ κ.α.
Γιώργος Καββαθάς: Στο… πόδι η απόφαση για την εστίαση
Όπως είπε μιλώντας στον RealFm ο Γιώργος Καββαθάς, “πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη εντελώς στο πόδι και αυτό διότι έχει φέρει αναστάτωση στον κλάδο της εστίασης όχι μόνο στους συναδέλφους που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και παραμένουν κλειστοί επί οκτώ μήνες αλλά και σε όσους έχουν εξωτερικούς χώρους και βλέπουν μπροστά ένα δύσκολο Φθινόπωρο”. Σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, “δεν υπάρχει ουσιαστικά το δικαίωμα της επιλογής που αρχικά φαίνεται ότι υπάρχει για αμιγές ή μεικτό κατάστημα γιατί από τη στιγμή που στο μεικτό κατάστημα ο ανεμβολίαστος πελάτης χρειάζεται να κάνει rapid test 48ωρου ή μοριακό για να μπορέσει να πάει σε ένα εστιατόριο ή για έναν καφέ εκ των πραγμάτων σημαίνει ένα κόστος για τον ίδιο μεγαλύτερο. Δηλ. αν πλήρωνε π.χ. 5 ευρώ για έναν καφέ τώρα που θα πρέπει να κάνει και το τεστ η δαπάνη θα αυξηθεί κατά 20 ευρώ και εάν θελήσει να ξαναβγεί θα πρέπει να δώσει άλλα τόσα”.
Ο ίδιος περιέγραψε τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την απόφαση. Αν για παράδειγμα μια επιχείρηση επιλέξει να γίνει covid- free, αυτομάτως αποκλείει το 60% των δυνητικών πελατών της. Επίσης, θα πρέπει να λυθεί το θέμα των εργαζομένων και να πειστούν και κάποιοι που διστάζουν να εμβολιαστούν. Ακόμη επισημαίνει, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το QR φιλικού ή συγγενικού προσώπου που σημαίνει ότι πώς θα μπορεί ο καταστηματάρχης να το ελέγξει; Δεν είναι εύκολες αποφάσεις αυτές, τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι θα έπρεπε να υπάρξει ένας διάλογος.
“Πρόκειται για μια δύσκολη συγκυρία. Θα περιμένουμε μήπως ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είμαστε σε μια επικοινωνία με την κυβέρνηση και περιμένουμε κάποιες απαντήσεις. Είναι πολύ πρόωρο να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο”.
Γιάννης Δαβερώνης: Δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνομικούς
“Προσπαθούμε να συνέλθουμε από την κατάσταση. Είναι κάτι που θα επεξεργαστεί ο κάθε επιχειρηματίας, αν θα λειτουργήσει ως αμιγής χώρος το κατάστημά του ή ως μεικτός. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνομικούς έξω από τα καταστήματά μας και να επιτρέπουμε ή να μην επιτρέπουμε να μπει κόσμος. Δεν έχουμε και νομικά το δικαίωμα αυτό, θα δούμε. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει” υποστήριξε ο κ. Γιάννης Δαβερώνης στον RealFm.
‘Οπως είπε, “υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερους πελάτες στους αμιγείς χώρους, όμως η εστίαση όλο αυτό το διάστημα τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με αποστάσεις, με self test κ.α. λειτουργεί με ασφάλεια. Δεν βλέπουμε φαινόμενα να δημιουργούνται που θα κάνουν προβληματικές κάποιες επιχειρήσεις. Η απόφαση που ελήφθη, είναι περισσότερο ένας μοχλός πίεσης για να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί καθώς οι ρυθμοί δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε να είναι και βρέθηκε η εστίαση πάλι ως η εύκολη λύση”. Ο πρόεδρος των Εστιατόρων Αττικής τόνισε ακόμη ότι “εμείς έχουμε κάνει προτάσεις και στην κυβέρνηση και στους αρμοδίους φορείς το πώς μπορεί να λειτουργήσει σωστά ένας χώρος, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί. Δεν θεωρούμε σωστό να κάνουμε τους αστυνομικούς έξω από τα καταστήματά μας. Η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανακοινώσει αυτά τα μέτρα και είναι πιθανόν να δημιουργηθούν νέα οικονομικά προβλήματα στον κλάδο. Γιατί αν έρθει μια παρέα σε ένα μαγαζί η οποία είναι η μισή αμιγής και η άλλη μεικτοί θα πρέπει να αρχίσει μια διαδικασία να ζητάμε προσωπικά δεδομένα ή να λέμε εσύ πέρνα εσύ όχι…. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Οκτώ μήνες ήμασταν κλειστά και έως τέλος καλοκαιριού θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε όπως ήμασταν με μέτρα και μετά να γίνει μια συζήτηση για τους κλειστούς χώρους. Βρισκόμαστε σε μια συνεννόηση. Το σημαντικό είναι να μην εμπλακεί η εστίαση σε αυτή τη διαδικασία και στους ελέγχους”.