ΕΣΕΕ: Συρρικνώνεται η ζήτηση στην Ελλάδα

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει τις διαφοροποιήσεις για την ελληνική αγορά στα εξαμηνιαία αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου της UEAPME για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ.

O Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος των ΜμΕ από την UEΑPME δημοσιεύεται κάθε έξι μήνες και εξετάζει την κατάσταση αλλά και τις προοπτικές των ΜμΕ της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Δείκτη της 14ης Μαρτίου του 2016, στην κατάρτιση του οποίου συνέβαλε και το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ με την αποστολή των σχετικών στατιστικών δεδομένων, τα βασικά συμπεράσματα για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

• Ο Δείκτης διατηρεί τις ανοδικές του τάσεις για έκτο συνεχές εξάμηνο, ενισχυμένος ελαφρώς (+0,7 εκατοστιαίες μονάδες) σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό.

• Οι ανησυχίες που καταγράφονται εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, της μεταναστευτικής κρίσης αλλά και του ενδεχομένου ενός «Brexit» καθιστούν τις συζητήσεις για πλήρη ανάκαμψη μάλλον υπερβολικά αισιόδοξες.

• Σημαντικές διαφοροποιήσεις στην υφιστάμενη κατάσταση αλλά και στις προοπτικές καταγράφονται μεταξύ των χωρών του Βορρά, της Κεντρικής Ευρώπης και του Νότου, όπου οι επιδόσεις των ελληνικών ΜμΕ, μετά την παρατεταμένη οικονομική ύφεση, άσκησαν έντονα καθοδικές πιέσεις στο Δείκτη. Ο αντίκτυπος των εθνικών μεταρρυθμίσεων στη Νότια Ευρώπη και η ταχεία ανάπτυξη των χωρών της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν αυτή την εξέλιξη. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Κέντρου και των χωρών του Νότου στην περιφέρεια της Ευρώπης. Επιπλέον, αυτό το εξάμηνο, το Βαρόμετρο UEAPME ΜμΕ εμφανίζει ότι η αύξηση της εγχώριας ζήτησης έχει ωθήσει έντονα τις ΜμΕ προς τα εμπρός, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίες αναπτύσσονται πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.

• Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θετικές είναι οι ενδείξεις που παρουσιάζουν οι ΜμΕ σχετικά με τις επενδύσεις, τον κύκλο εργασιών και την απασχόληση αλλά και τις τιμές, οι οποίες παρέμειναν σχετικά σταθερές. Αντίθετα, οι παραγγελίες προϊόντων διατηρήθηκαν σε αρνητικό επίπεδο, γεγονός που καθιστά μάλλον υπερβολικές ή πρώιμες τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πλήρη ανάκαμψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

• Οι θετικές εξελίξεις που καταγράφηκαν στο β΄ εξάμηνο του 2015 οφείλονται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ εκείνος των κατασκευών δεν έδειξε να επωφελείται από την άνοδο της εσωτερικής ζήτησης.

• Σύμφωνα με το Δείκτη της UEAPME, οι ΜμΕ και μάλιστα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη δείχνουν να ανακάμπτουν, ενώ στην Ελλάδα η διάρκεια και η ένταση της οικονομικής κρίσης είχε συντριπτικά αποτελέσματα.

• Οι προσδοκίες για το α΄ εξάμηνο του 2016 για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ είναι θετικές σε όλους τους επιμέρους τομείς που εξετάζονται (κύκλος εργασιών, επενδύσεις, απασχόλησης, τιμές και παραγγελίες).

H εσωτερική ζήτηση ωθεί τις ΜμΕ προς την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. O ανοδικός δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος επιβεβαιώνει σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης και θετικές εξελίξεις για τις επενδύσεις και την απασχόληση στην Ευρώπη.

«Οι ευρωπαϊκές ΜμΕ διαχειρίζονται τις δυσκολίες της κρίσης», διαβεβαίωσε η Πρόεδρος της UEAPME Ulrike Rabmer-Koller κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Πράγματι, αν και ο δείκτης του κλίματος ελαφρώς αυξάνεται, το Βαρόμετρο δείχνει μια πολύ ευνοϊκή κατάσταση για την ευρωπαϊκή ΜμΕ. «Αυτό το εξάμηνο», εξήγησε, «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη είναι σε πολύ πιο θετική κατάσταση και όχι σε ουδέτερες καταστάσεις σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Επιπλέον, όλες οι προσδοκίες είναι πάνω από το μηδέν για το επόμενο εξάμηνο, ως εκ τούτου, αυτό δείχνει επίσης μια θετική προοπτική για το μέλλον».

Το πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι η έντονη βελτίωση που επιτυγχάνεται στους τομείς των υπηρεσιών, όπου οι επιχειρήσεις και προσωπικές υπηρεσίες ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους περισσότερο από πέντε ποσοστιαίες μονάδες. «Η κινητήρια δύναμη της εξέλιξης αυτής και, γενικότερα, της ενίσχυσης των ΜμΕ είναι η αποκατάσταση της εγχώριας ζήτησης», είπε η κα Rabmer-Koller. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «αυτό δεν έχει προωθήσει τον τομέα των κατασκευών ακόμα. Πράγματι, η πτώση της ζήτησης κατοικιών κατά την κορύφωση της κρίσης το 2011 και η έλλειψη ιδιωτικών επενδύσεων εξακολουθούν να ελαττώνουν τη βιομηχανία, κατά μέσο όρο, στην Ευρώπη».

Παρ’ όλα αυτά, το βαρόμετρο αναφέρει κάποια πρώτα θετικά σήματα για τη συνολική αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Οι επενδύσεις σημείωσαν σημαντική αύξηση, περνώντας την ουδέτερη γραμμή, για πρώτη φορά από την αρχή της ύφεσης. Σύμφωνα με την κα Rabmer-Koller, «οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι έτοιμες να αρχίσουν να επενδύουν και πάλι. Αυτό είναι εξαιρετική είδηση, όπως είναι η ανάκαμψη της απασχόλησης πάνω από το μηδενικό επίπεδο μετά από 5 χρόνια αρνητικών αποτελεσμάτων».

«Παρά την ενθαρρυντική είδηση», η κα Rabmer-Koller με προσοχή παρατήρησε, «πολλά θέματα, όπως οι συζητήσεις για «Brexit» και η κρίση του μεταναστευτικού, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή κατάσταση των ΜμΕ.

Ως εκ τούτου, τα περαιτέρω μέτρα πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την ενίσχυση των ΜμΕ και τελικά να επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη».

Τέλος, υπογραμμίζοντας τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων, η κα Rabmer-Koller δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς μια σημαντική βελτίωση της οικονομικής δυναμικής για τις χώρες αυτές, που ήδη έχουν εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» και επισήμανε την ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των χωρών οι οποίες δεν το έχουν ακόμη πράξει.

Προκειμένου να ενισχυθεί αυτή η ανάκαμψη και να είναι βιώσιμη, είναι τώρα σημαντικό ότι οι ΜμΕ έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους και να εξασφαλίσουν την παροχή με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό», κατέληξε η κα Rabmer-Koller.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και Αντιπρόεδρος της UEAPME κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:
«…Η φίλη Αυστριακή πρόεδρος της UEAPME προσπαθεί να περάσει ένα αισιόδοξο μήνυμα, ενώ γνωρίζει μεταξύ άλλων, ότι οι προσδοκίες εξόδου από την κρίση δεν έχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο επαληθευτεί μέχρι σήμερα, εξαιτίας των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών διαφορών εντός της ΕΕ που καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση της σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την επίτευξη βασικών στόχων. Η ΕΣΕΕ έχει εκφράσει τη θέση της στις ευρωπαϊκές οργανώσεις που συμμετέχει και κρίνει αναγκαίο τον αναπροσανατολισμό της λεγόμενης πολιτικής λιτότητας, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη δέσμευση υπέρ των αναπτυξιακών πολιτικών.

Τα ευρωπαϊκά εργαλεία του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και ειδικότερα ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» είναι θεμελιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης και την επιστροφή σε τροχιά διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, με αναγκαίες προτεραιότητες τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Ατυχώς, οι χώρες του Νότου, αντιμετωπίζουμε μια άνιση και δύσκολη κατάσταση, βλέποντας να απομακρυνόμαστε συνεχώς από το θετικό επιχειρηματικό κλίμα που διαμορφώνεται σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Καλούμαστε, λοιπόν, να αποτρέψουμε τον διαχωρισμό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων, στο πλαίσιο μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Η εγχώρια ζήτηση στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες χώρες, συρρικνώνεται συνεχώς, η χρηματοδότηση απουσιάζει, οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν υπάρχουν και η απασχόληση αυξομειώνεται παρά το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που διαθέτουμε. Το αποτέλεσμα είναι η ψαλίδα να ανοίγει και η απόσταση προς τη βιώσιμη ανάπτυξη να μεγαλώνει.

Οι μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεις των μνημονίων δεν βελτίωσαν την ανεργία και τον αποπληθωρισμό, ούτε δημιούργησαν αναπτυξιακές προοπτικές, αφού πάντα καταλήγουν στην αύξηση της φορολογίας των μικρομεσαίων.

Στόχος της UEAPME και κάθε ευρωπαϊκής οργάνωσης που εκπροσωπεί στο σύνολο της Ε.Ε. τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που οι μικρομεσαίοι θα πορεύονται επί ίσοις όροις. Όσο για τη μεταναστευτική κρίση, εάν υπήρχε στο ευρωβαρόμετρο δείκτης επιχειρηματικής ευαισθησίας, η Ελλάδα θα ήταν μακράν πρώτη στην Ε.Ε. των 28…»

 

Exit mobile version