Με ένα έκτακτο σχέδιο δράσης η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού που παρατηρούνται εδώ και χρόνια στα γερμανικά νοσοκομεία και γηροκομεία.
Στη Γερμανία παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια σημαντική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, με πολλά νοσοκομεία και γηροκομεία να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Η Γερμανία διαθέτει σήμερα περίπου ένα εκατομμύρια νοσηλευτές. Με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη περίθαλψης όμως να αυξάνεται διαρκώς, μεγαλώνουν φυσικά και οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ενώ στα τέλη του 2015 η Γερμανία μετρούσε 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν ανάγκη φροντίδας, μέχρι το 2040 ο αριθμός αναμένεται να εκτιναχτεί στα 4,1 εκατομμύρια.
Η Γερμανία δεν μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες, εκτιμά ο Όλεγκ Μπους, υπεύθυνος του νοσηλευτικού προσωπικού στη χειρουργική της κλινικής Ήλιος στο Ζίγκμπουργκ. «Σε εμάς το ιδανικό είναι να υπάρχουν τρεις νοσηλευτές στην πρωινή βάρδια, όπως σήμερα. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό διότι έχουμε έλλειψη». Η έλλειψη αυτή οδγεί συχνά το νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια των αντοχών τους. «Μπορεί να μην πας και τουαλέτα ή να μην προλάβεις να πιείς ένα ποτήρι νερό κατά τη διάρκειά της βάρδιάς σου», επισημαίνει ο Μπους.
Νέες θέσεις εργασίας
Χθες Τετάρτη το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν με προϋπολογισμό πολλών δισεκατομμυρίων και το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, 13.000 νέες προσλήψεις. Ο συντηρητικός πολιτικός φαίνεται να επενδύει περισσότερο στην προσέλκυση εργαζομένων από το εξωτερικό αφού ήδη σήμερα υπάρχουν 35.000 θέσεις νοσηλευτών σε γερμανικά νοσοκομεία και γηροκομεία που δεν μπορούν να καλυφθούν.
Μια σταγόνα στον ωκεανό, σχολιάζει η Κριστίνα Κέρνερ, επικεφαλής εκπαιδευτικού ιδρύματος νοσηλευτών στη Βόννη. Η ίδια χαρακτηρίζει προβληματικά τα σχέδια πρόσληψης ξένου προσωπικού. Άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς πρέπει να ενσωματωθούν στο νέο γι΄ αυτούς επαγγελματικό περιβάλλον και αυτό προϋποθέτει συμπαγείς ομάδες στα νοσοκομεία, όπως λέει. Εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού που υπάρχει όμως, οι νοσηλευτές δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν και να καθοδηγήσουν τους νέους συναδέλφους τους.
«Πρέπει να σ΄ αρέσει αυτό που κάνεις»
Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πάντως ο Όλεγκ Μπους δεν μετανιώνει για την επαγγελματική επιλογή που έκανε. Η νοσηλευτική όμως δεν είναι για όλους, όπως σπεύδει να διευκρινίσει: «Όποιος θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά για να βγάλει λεφτά ας το αφήσει καλύτερα. Στο επίκεντρο εδώ είναι ο ασθενής», λέει ο 48χρονος νοσηλευτής για τον οποίο οι καθημερινές υπερωρίες είναι σχεδόν ο κανόνας.
Πέρα από τις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, το νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας προβλέπει επίσης την επιβολή από το 2020 κυρώσεων σε νοσοκομεία που δεν θα απασχολούν έναν ελάχιστο αριθμό νοσηλευτών που θα καθοριστεί από το υπουργείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους βασικούς λόγους της έλλειψης προσωπικού στο συγκεκριμένο κλάδο είναι οι σχετικά χαμηλοί μισθοί. Η νοσηλευτική στη Γερμανία θεωρείται ένα από τα πλέον κακοπληρωμένα επαγγέλματα, με τον μέσο μηνιαίο μισθό να μην ξεπερνά τις 2.500 ευρώ μεικτά.
Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle