Του Γιώργου Σιαδήμα,
Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει ο κατ’ οίκον εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, για τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ήδη στο υπουργείο Υγείας εξετάζουν όλα τα σενάρια και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να «κλειδώσουν» οι βασικοί άξονες του σχεδίου για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό, που θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα: την καταγραφή των ενδιαφερομένων, τον εντοπισμό και την πραγματοποίηση του εμβολιασμού σε ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Όπως δήλωσε τη Δευτέρα, άλλωστε, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κλειδί» στον όλο σχεδιασμό θα είναι οι γιατροί που θα είναι επικεφαλής των ειδικών κλιμακίων εμβολιασμού.
Το βασικό σενάριο προβλέπει τα εξής:
-Την εγγραφή των γιατρών που θα κάνουν τους εμβολιασμούς πολιτών στα σπίτια τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης). Εκεί θα γίνει η καταγραφή όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και, ανάλογα με τη συμμετοχή, θα δημιουργηθούν οι λίστες με τους γιατρούς ανά περιοχή.
-Οι ίδιοι οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να υποδείξουν ποιοι πολίτες χρήζουν εμβολιασμού στο σπίτι τους, με βάση είτε τα στοιχεία της άυλης συνταγογράφησης και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τον εντοπισμό και την ενημέρωση των πολιτών που θα χρειαστούν κατ’ οίκον εμβολιασμό, είτε την κατάσταση ασθενών που παρακολουθούν οι ίδιοι.
Βέβαια, οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που μπορεί να είναι κατάκοιτοι, να αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ή να είναι μόνοι τους στη ζωή δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές πλατφόρμες, οπότε μπορεί να επιλεγούν και πιο συμβατικές λύσεις. Δηλαδή να κλείνονται ραντεβού από τους ίδιους ή τους συγγενείς τους τηλεφωνικά, όπου θα δίνουν όλα τα στοιχεία (διεύθυνση, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κ.ά.).
Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τον εμβολιασμό στο σπίτι, στο τραπέζι έπεσε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, για προφανείς λόγους. Τελικά, όμως, φαίνεται πως θα προκριθεί -για πρακτικούς λόγους- αυτό της AstraZeneca.
Αν και το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ευνοούσε κατά πολύ τον όλο σχεδιασμό, αφού οι γιατροί θα επισκέπτονταν μία φορά τους πολίτες που έχουν ανάγκη για εμβολιασμό στο σπίτι, δεν μπορεί να μείνει πολύ εκτός ψυγείου, καθώς πρόκειται για μονοδοσικό. Οι πέντε δόσεις για κάθε φιαλίδιο που ανοίγει δεν μπορούν να διατηρηθούν για πάνω από τέσσερις ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Εν ολίγοις, είναι αδύνατο να εμβολιαστούν πέντε διαφορετικοί πολίτες στα σπίτια τους μέσα σε λίγες ώρες.
Έτσι, θα έπρεπε η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω πολιτών να μεταφέρεται με ασθενοφόρα, συνοδεία ιατρικής ομάδας, στα εμβολιαστικά κέντρα.
Στον αντίποδα, το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και για 48 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φιαλίδιο που ανοίγει θα διατηρείται για περισσότερες ώρες, οπότε θα μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα στην ημέρα και να μην πάει χαμένη καμία δόση.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.