Έρχεται ριζικό λίφτιγνκ στον Τομέα της Υγείας – Τι αλλάζει σε διαγνωστικές, ραντεβού και επισκέψεις

Αλλάζει “πρόσωπο” ο τομέας της Υγείας με τις τροποποιήσεις που ετοιμάζουν να φέρουν από κοινού το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας στον κλάδο.
Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημαντικές αλλαγές έρχονται στον τομέα της Υγείας με «νοήμονα συστήματα».
Τόνισε, μάλιστα, ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα νέα σχέδια και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.
“Με κάθε υπουργείο θα κάνουμε μια κοινή στρατηγική και κάποιες μεγάλες συμβολικές ενέργειες. Στον τομέα Υγείας πρόκειται να υπάρξουν πολύ μεγάλες παρεμβάσεις, όπως τηλεσυμβουλευτική και στοχευμένες παρεμβάσεις είτε σε απομακρυσμένες περιοχές είτε για συγκεκριμένα νοσήματα” .
Ο υπουργός έκανε λόγο για προληπτική ιατρική, υπογραμμίζοντας ότι “έχουμε ένα εξαιρετικό σύστημα, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που έχει δεδομένα από το 2012 και μετά. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μάς επέτρεψε να κάνουμε την άυλη συνταγογράφηση, να προτεραιοποιήσουμε νοσήματα στον εθνικό εμβολιασμό.
Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο πλούτος των δεδομένων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από ειδικούς για να μπορέσει κανείς να πηγαίνει στοχευμένα με όρους προληπτικής ιατρικής και να προτείνει σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, συγκεκριμένες εξετάσεις. Η διαδικασία είναι ότι αυτό το πράγμα είναι κάτι που βρίσκεται στα σκαριά.
Για αρχή πρέπει να έχει νοήμονα συστήματα που να μπορούν να διαβάσουν αυτά τα δεδομένα κι έπειτα έρχεται η Τεχνητή Νοημοσύνη” . Όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης πρόκειται να γίνουν σχετικές ενέργειες για να λυθούν ζητήματα καθημερινότητας του πολίτη σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία και μάλιστα σε σύντομα χρονικό διάστημα. Εξάλλου, όπως σημείωσε ” Θεμελιώσαμε την εμπιστοσύνη μας στην ταχύτητα”.
Σημειώνεται ότι οι πολίτες έχουν πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών τους από το κινητό τους τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής MyHealth. Συγκεκριμένα, είναι πλέον διαθέσιμες όλες οι ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από την ημερομηνία που ο φορέας στον οποίο ο πολίτης είναι ασφαλισμένος εντάχθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ο χρόνος αυτός μπορεί να φτάνει και μέχρι το 2012, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η νέα έκδοση της εφαρμογής είναι ήδη διαθέσιμη για κινητά με λογισμικό iOS και Android.
Η συγκεκριμένη αναβάθμιση αποτελεί ένα ακόμα βήμα του σχεδιασμού που έχουν συμφωνήσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Επισημαινεται ότι μέχρι σήμερα, το MyHealth app παρείχε πρόσβαση στις ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2020 και εντεύθεν. Με τη νέα προσθήκη, οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν σε μια πολύ ευρύτερη περίοδο. Το MyHealth επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πλήρη, γρήγορη, εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα δεδομένα τους σχετικά με την ηλεκτρονική και την άυλη συνταγογράφηση.


Τι είπε ο Γεωργαντάς για τον Ηλεκτρονικό Φάκελος Υγείας
Για τον Ηλεκτρονικό Φάκελος Υγείας μίλησε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς στο OPEN TV.

Όπως είπε ” προχθές ανακοινώθηκε ότι έχουν προστεθεί στα δεδομένα που μπορεί να έχει κανείς μέσα από το πρόπλασμα του Ψηφιακού Φακέλου Υγείας ο οποίος δημιουργείται σιγά -σιγά πλην των συνταγογραφήσεων και των παραπεμπτικών και τις επόμενες ιατρικές βεβαιώσεις. Ιατρική βεβαίωση είναι αυτή που σου δίνει ο γιατρός για να μπορείς να γραφτείς σε ένα γυμναστήριο, να συμμετάσχεις σε μια φυσική δραστηριότητα .Άρα τρία δεδομένα υπάρχουν στο πρόπλασμα αυτό του ιατρικού φακέλου .Είναι αυτά που ανέφερα, οι συνταγογραφήσεις και μάλιστα από το 2012.
Δηλαδή όποιοι είναι εγγεγραμμένοι αυτή την στιγμή στην άυλη συνταγογράφηση που είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια ‘Ελληνες μπορούν να μπουν στην εφαρμογή MyHealth και να δουν όλες τις συνταγογραφήσεις που έγιναν από τότε που ο Ασφαλιστικός Φορέας εντάχθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση .Για πολλούς από εμάς αυτό ξεκινά από το 2012 .Άρα για μια δεκαετία βλέπουμε όλα τα παραπεμπτικά που είχαμε, τα θυμόμαστε, βλέπουμε όλες τις συνταγές που έγιναν για εμάς και μάλιστα ποιος γιατρός τις έκανε, από ποιο φαρμακείο αγοράσαμε το φάρμακο.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, έχουμε για πρώτη φορά πρόσβαση στα δικά μας δεδομένα, στα δικά μας προσωπικά στοιχεία ,εμείς οι ίδιοι για μπορέσουμε αυτά να τα δώσουμε στο γιατρό μας εάν χρειαστεί για να ΄έχει μια καλύτερη εικόνα και να τα αξιοποιήσουμε με όποιον τρόπο εμείς επιθυμούμε”.
Τι μορφή θα έχει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Εν συνεχεία ρωτήθηκε για τη μορφή που θα έχει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, δηλαδή αν θα είναι σαν πιστωτική κάρτα ή σαν USB και αν θα είναι μόνο ηλεκτρονικός.
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για αυτό το οποίο περιγράφετε. Για αυτό είπα ότι είναι πρόπλασμα αυτό. Αυτήν την στιγμή η εφαρμογή η οποία υπάρχει ” είναι το MyHealth την οποία μπορεί κανείς να την κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνοντας κανείς σε αυτή την εφαρμογή και από τον υπολογιστή του και από το κινητό του τηλέφωνο έχει την πρόσβαση στα 3 δεδομένα τα οποία ανέφερα, απάντησε.
Και ανέφερε ότι ” ήδη 103 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν κατεβάσει την εφαρμογή αυτή. Αυτοί οι 103 χιλιάδες συμπολίτες μας μπορούν και βλέπουν όλες τις προηγούμενες συνταγογραφήσεις που είχαν τα προηγούμενα 10 χρόνια. Όμως στην συνέχεια θα προστεθούν και οι ιατρικές εξετάσεις και τα αποτελέσματα των εξετάσεων και οι νοσηλείες .Όλο αυτό θέλει έναν δρόμο κάποιων μηνών. Θα ανακοινωθεί από τον κ.Πιερρακάκη και από τον κ,. Πλεύρη . Συγκεκριμένα κάθε φορά που καταφέρουμε κάτι, θα ανακοινώνεται τι προσθέτουμε. Αλλά αυτή την στιγμή ο καθένας έχει πρόσβαση στις συνταγογραφήσεις και στα παραπεμπτικά των τελευταίων 10 ετών “.
” Μας βοηθάει να ε΄χουμε και το εσωτερικού του ιατρικού φακέλου μας, των συνταγογραφήσεων εννοώ. Ξεχνάμε συνταγογραφήσεις που ε΄χουν γίνει παλαιότερα” τώρα έχουμε εικόνα για αυτό είπε και πρόσθεσε ότι ” μπορούμε να έχουμε και ένα σύστημα ειδοποίησης .
Δηλαδή κάθε φορά που γίνεται στον ΑΜΚΑ μας μια συνταγογράφηση να ενημερωνόμαστε στο κινητό μας τηλέφωνο. Οι επιβεβαιώσεις ελπίζουμε είναι από εμάς τους ίδιους την συνταγή την οποία έχουμε ζητήσει. Αλλά με αυτόν τρόπο αποκλείουμε και οποιαδήποτε περίπτωση κάποιος να κάνει κάτι στο δικό μας ΑΜΚΑ χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε “.
Nοσοκομεία: Τι θα γίνει με τις εξετάσεις που καθυστερούν
Σε ερώτηση εάν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για όλα τα νοσοκομεία που δεν ανταποκρίνονται αμέσως στο αίτημα του ασθενούς να πάρει τις εξετάσεις είπε ” Μέσα στην άνοιξη πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι να ανακοινώσουμε τις επόμενες ενέργειες που κάνουμε. Nα ξέρετε εμείς θέλουμε να τις ολοκληρώνουμε, να τις ανακοινώνουμε ότι …..είναι έτοιμη η εφαρμογή.
Υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός, είπε, ” ωστόσο την ίδια στιγμή παραδέχτηκε ότι πάρα πολλές φορές τα νοσοκομεία αργούν να απαντήσουν στα αιτήματα μας για να πάρουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων”
“Εδώ με απόλυτα διασφαλισμένο τρόπο, κάνουμε κάτι πολύ απλό: δίνουμε στον καθένα από εμάς την δυνατότητα να έχει πρόσβαση που αφορούν τον ίδιο” συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία αυτή είναι απολύτως ασφαλής.

Exit mobile version