Επτά υπουργικές αποφάσεις θα κρίνουν την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Άλλες 48 ώρες αγωνίας για το «κλείδωμα» της δόσης του 1 δις ευρώ έχει το οικονομικό επιτελείο αφού εκτός από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα θα πρέπει να κλείσουν και τα υπόλοιπα μέτρα που δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση αλλά βρίσκονται στα 13 προαπαιτούμενα.

Το θετικό είναι ότι η συνεδρίαση της ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group) ορίστηκε για την Πέμπτη και όχι την Τετάρτη όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί ώστε να δοθεί περιθώριο άλλης μιας ημέρας στην Κυβέρνηση να ολοκληρώσει όλα τα μέτρα που έχει ακόμη σε εκκρεμότητα.

Αν και συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες το αρνητικό σενάριο είναι το EWG να μην πιστοποιήσει την υλοποίηση των μέτρων.

Σε αυτήν την περίπτωση χάνεται θεωρητικά η δυνατότητα εκταμίευσης της δόσης του 1 δις ευρώ εντός του 2015.

Αυτό δεν σημάνει απώλεια του ποσού αλλά η απόδοση του θα συνδεθεί με άλλο πακέτο μέτρων που θα αποφασιστεί το 2016.

Κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε χθες ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται τα 7 από τα 13 μέτρα του πακέτου που συμφωνήθηκαν στην αρχές του μήνα. Ανάμεσά τους δεν είναι μόνο νομοθετικά μέτρα αλλά και υπουργικές αποφάσεις που θα πρέπει να εκδοθούν σε δύο ημέρες.

Συγκεκριμένα:

1. Στο πρώτο σκέλος του αφορά την συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ. Αν όντως είχε κλείσει όπως τόνιζαν όλες αυτές τις ημέρες κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα έπρεπε να υπήρχαν στο νομοσχέδιο διατάξεις για την διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών της εταιρίας από την ΔΕΗ στο ελληνικό δημόσιο .

Συνεπώς θα πρέπει να συμφωνηθεί η ολοκλήρωση του θέματος ή συμφωνία με τους δανειστές για νέα αναβολή του μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση.

Στο πακέτο για την αγορά ενέργειας εκκρεμεί επίσης και η λύση που θα πρέπει να δώσει το υπουργείο για τους πλειστηριασμούς ποσοτήτων ενέργειας ή το ενδεχόμενο ισοδύναμο μέτρο που θα καλύψει το ζητούμενο, δηλαδή την εκχώρηση στους ιδιώτες ποσοτήτων ηλεκτρισμού και άρα ανοίγματος της λιανικής αγορά ηλεκτρισμού.

2. Στους πλειστηριασμούς εκκρεμεί η δευτερεύουσα νομοθεσία. Ειδικότερα από το πολυνομοσχέδιο απουσιάζει ρύθμιση με την οποία θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της επιδότησης σε οικονομικά ευάλωτα ελληνικά νοικοκυριά με κόκκινα στεγαστικά δάνεια τα οποία θα ενταχθούν στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη και – αποδεδειγμένα – δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε και την ελάχιστη δόση που θα επιβάλει το δικαστήριο.

Δεν έχει εκδοθεί ακόμη από την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διαδικασία και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούνται για να καθοριστεί το μέγιστο της ικανότητας αποπληρωμής του δανειολήπτη, το ποσό που οι πιστωτές θα μπορούσαν να λάβουν σε περίπτωση επιβολής έκτακτης ανάγκης και πιθανών ζημιών για τους πιστωτές.

Εκκρεμεί επίσης η υιοθέτηση νομοθεσίας, κατάρτιση του προϋπολογισμού και ανάπτυξη ενός σχεδίου υλοποίησης για τη σύσταση ενός Γραφείου Πιστώσεων και Πλούτου μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2016 που θα είναι ανεξάρτητη αρχή και θα προσδιορίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοληπτών με σκοπό τη διευκόλυνση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

3. Από τα νομοθετικά μέτρα που αφορούν την φορολογία εκκρεμεί η υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων για τον εντοπισμό χώρων αποθήκευσης (μόνιμων ή κινητών) για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

4. Η υπουργική απόφαση για δραστηριοποίηση της διυπουργική επιτροπή για τα κλειστά επαγγέλματα.

5. Η υιοθέτηση επιπλέον 10 συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα αναψυκτικά και τα πετρελαϊκά προϊόντα.

6. Εκκρεμεί ακόμη από το δεύτερο μνημόνιο η βελτίωση του νόμου 4269 για τον χωροταξικό σχεδιασμό και το προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των δασών.

7. Τέλος στο κομμάτι που αφορά τις αλλαγές στο δημόσιο δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία να δεσμεύεται το δημόσιο για την συνέχιση του κανόνα προσλήψεων (1 πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) του 2016, ενώ και τον καθορισμό της αναλογίας για τα έτη 2017-2019.

Exit mobile version