Επτά μήνες μετά η απάντηση της Κομισιόν για το σκάνδαλο της Volkswagen

Ύστερα από επτά μήνες, αποφάσισε η Κομισιόν να δώσει απάντηση τύπου “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”, στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, για το σκάνδαλο της Volkswagen.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν στην απάντησή της αναφορικά με το σκάνδαλο καυσαερίων ρύπων της VW, παραπέμπει σε παλαιότερη απάντησή της που είχε δώσει στην ερώτηση με αριθμό Ε-013699/2015 και σημειώνει πως “Η Επιτροπή ζήτησε από όλα τα κράτη μέλη να διεξάγουν έρευνες και να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τη χρήση των διατάξεων αναστολής, οι οποίες απαγορεύονται βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ”.

Η Κομισιόν επίσης υπογραμμίζει την δημιουργία της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) η οποία θα διεξάγει έρευνα σχετικά με ενδεχόμενη κατάχρηση των χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ, σχετικά με την παραγωγή κινητήρων οι οποίοι ενδέχεται να επηρεάζονται από την παραποίηση των συστημάτων ελέγχου των εκπομπών καυσαερίων. Ωστόσο, ύστερα από όλους αυτούς τους μήνες η έρευνα φαίνεται ότι δεν έχει φέρει σημαντικά στοιχεία ενώ θεωρεί πρόωρο οποιοδήποτε συσχετισμό του σκανδάλου στις ΗΠΑ, με το Ευρωπαϊκό τοπίο.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν, όπου μεταξύ άλλων ζητούσε πληροφορίες για το “κατά πόσο η VW χρησιμοποιούσε αντίστοιχο λογισμικό στην ΕΕ, για να ξεγελάει τις μετρήσεις εκπομπών αερίων”.

Με αφορμή της αόριστη απάντηση της Κομισιόν, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: “H Κομισιόν φαίνεται ότι στο σκάνδαλο της VW, χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, κινείται με ταχύτητα χελώνας ενώ πετάει το μπαλάκι στα κράτη-μέλη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version