Quantcast
Επιστρέφει στην Πράγα ο Έλληνας πρέσβης - enikonomia.gr
share

Επιστρέφει στην Πράγα ο Έλληνας πρέσβης

δημοσιεύτηκε:

Επιστρέφει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρέσβης στην Τσεχία, μετά την ανάκλησή του στην Αθήνα για διαβουλεύσεις λόγω και των απαξιωτικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας από τον πρόεδρο της χώρας Μίλος Ζέμαν.

Χθές, η Πράγα έριξε τους τόνους με πρόσκληση επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά το συντομότερο και άμεση ανταπόδοση της από τον Τσέχο ομόλογό του Λούμπομιρ Ζαοράλεκ στην Αθήνα.

Η τηλεφωνική επικοινωνία που ανακοίνωσε η Πράγα -σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα- του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών και του κ. Κοτζιά πραγματοποιήθηκε εχθές, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο τηλεφώνημα αυτό ο κ. Ζαοράλεκ εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του Προέδρου της χώρας του, τονίζοντας ότι δεν εκφράζουν την κυβέρνηση της Τσεχίας, η οποία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν ευθύνεται ούτε για την οικονομική ούτε για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Ο κ. Ζαοράλεκ παρακάλεσε επίσης τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει ο Έλληνας πρέσβης στη θέση του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από χθες και ο πρωθυπουργός της χώρας Μποχουσλάβ Σομπότκα, με δηλώσεις του, ασκώντας κριτική προς τον Πρόεδρο Ζέμαν ότι δεν μπορεί κανείς να λέει ποιος πρέπει να είναι στην ευρωζώνη όταν η ίδια η Τσεχία δεν ανήκει σε αυτήν και τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις, όπως αυτή της Ελλάδας, είναι περιττές δεδομένης της εγγύτητάς μας στην ΕΕ

«Δεν είμαι υπέρ του να κλωτσούμε τον πλέον αδύναμο» πρόσθεσε ο κ. Σομπότκα, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα ήταν το “αγαπημένο μαύρο πρόβατο” στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, τώρα είναι το “αγαπημένο μαύρο πρόβατο” στην περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα έχει κάνει τέλεια. Θέλω μόνο να σημειώσω ότι δεν ήταν η Ελλάδα η αιτία της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά η απληστία των χρηματαγορών. Και δεν ήταν η Ελλάδα που προκάλεσε τον πόλεμο στη Συρία».

Ο Τσέχος πρωθυπουργός τόνισε, τέλος, ότι η χώρα του «θα πρέπει να αποφεύγει να δίνει συμβουλές για το ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να είναι στην ευρωζώνη, όταν η ίδια δεν είναι» και κατέληξε:

«Όταν θα εισέλθουμε, τότε θα μπορούμε να πούμε στα υπόλοιπα μέλη ξεκάθαρα τις απόψεις μας. Στη συζήτηση με την Ελλάδα πρέπει να σαφώς να αναφέρουμε τα ελληνικά λάθη, όπως τα σχετικά με το θέμα της φύλαξης των συνόρων Σένγκεν».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.