Αίσθηση προκάλεσαν τα σχετικά άδεια έδρανα, η απουσία του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η αποστασιοποίηση της μαλτέζικης προεδρίας που μίλησε μόνο για τα «διαδικαστικά», αλλά και η σύμπτωση απόψεων στα άκρα του πολιτικού φάσματος για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Πάντως, σε άλλο μήκος κύματος από τον Γιερούν Ντάιζελμπλουμ, που δηλώνει στο Reuters ότι η αξιολόγηση δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις καλούν τους ενδιαφερόμενους να επιδείξουν «πολιτική θέληση», ώστε να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις. Μάλιστα ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, στη δευτερολογία του, τόνισε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, με την ελληνική οικονομία να ανακάμπτει τελικά και μάλιστα να κάνει μία δυνατή επιστροφή μέσα στη χρονιά, θα ήταν ντροπή να μην δώσουμε και την τελευταία ώθηση που χρειάζεται, να μην κρατήσουμε το πρόγραμμα σε πορεία».
Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Κοινοβουλίου, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τις 5 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον έλληνα ευρωβουλευτή το πρόγραμμα διάσωσης περιέχει ένα σημαντικό λάθος, καθώς δίνει έμφαση στην αύξηση των φόρων και όχι στη μείωση δαπανών και την παραγωγή νέου πλούτου. «Η αβεβαιότητα επαναφέρει τα εφιαλτικά σενάρια, η τακτική της αναβολής της κυβέρνησης παραπέμπει στο καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Και όλα αυτά για εσωτερική κατανάλωση» δηλώνει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Νέα «πυρά» Πιτέλα κατά Σόιμπλε
Σε κάποιες περιπτώσεις οι διαξιφισμοί στο Ευρωκοινοβούλιο θύμιζαν τα δραματικά γεγονότα του 2015. Με μία διαφορά: στη συζήτηση της Τρίτης πολλά ήταν τα βέλη κριτικής που εκτόξευαν κυρίως σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πυρά» κατά του γερμανού υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσε και ο επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Στρασβούργο Τζιάνι Πιτέλα. Ο ίδιος δεν συμμετείχε στη συζήτηση της Ολομέλειας, αλλά προηγουμένως, μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπενθύμισε τις τελευταίες θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία και δήλωσε ότι είναι «παράνομο» να απαιτεί κανείς από την Αθήνα μία «εκ των προτέρων» δημοσιονομική διόρθωση. «Θέλω, για μία ακόμη φορά, να διαμαρτυρηθώ για την τακτική του κ.Σόιμπλε και των γερμανών Συντηρητικών, που θέλουν να κρατούν την Ελλάδα όμηρο προεκλογικών σκοπιμοτήτων» δήλωσε ο επικεφαλής των σοσιαλιστών. «Αν από τώρα συμβαίνει αυτό, δεν ξέρω πώς θα τελειώσει αυτός ο προεκλογικός αγώνας. Αλλά στις 20 Φεβρουαρίου το Γιούρογκρουπ πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και να ανοίξει τον δρόμο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό υπαγορεύει η κοινή λογική, αυτό ανταποκρίνεται στο συμφέρον του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των Ευρωπαίων».
Την έντονη αντίθεσή του στην πολιτική του Βερολίνου εξέφρασε, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Η απάντηση των γερμανών χριστιανοδημοκρατών ήρθε από τον Μπούρκχαρντ Μπαλτς, ο οποίος επιμένει ότι το κύριο πρόβλημα στην Ελλάδα παραμένει η έλλειψη προόδου στην υλοποίηση (όχι περικοπών, αλλά) μεταρρυθμίσεων. «Μόλις τον Δεκέμβριο συζητούσαμε για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, όπου χρειάζονται εκτεταμένα μέτρα, όπως άλλωστε και στο φορολογικό σύστημα. Γεγονός είναι όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει σοβαρή διάθεση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Μπορεί ο συνάδελφος Παπαδημούλης να επιτίθεται στη γερμανική κυβέρνηση, αλλά η δική μου εικόνα είναι ότι τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση συνολικά δεν έχουν καταφέρει να επιδείξουν αξιοπιστία. Και αυτό πρέπει να έχει ένα τέλος» δηλώνει ο γερμανός ευρωβουλευτής.
Αμηχανία για τον ρόλο του ΔΝΤ
Ελάχιστοι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στον ρόλο του ΔΝΤ στην ελληνική υπόθεση. Ο επίτροπος Ντομπρόφσκις δηλώνει απλώς ότι «καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές». Ακόμα δεν είναι σαφές αν θα ευοδωθεί το «καλό σενάριο», δηλαδή να αντισταθμίσει τις αξιώσεις του Γιούρογκρουπ η εισήγηση του Ταμείου για άμεση απομείωση του ελληνικού χρέους. Ή αν θα επικρατήσει τελικά το «κακό σενάριο», δηλαδή να προστεθεί στις αξιώσεις του Γιούρογκρουπ και η αξίωση του Ταμείου για επιπλέον μέτρα εφόσον απορριφθεί η πρότασή του για ελάφρυνση του χρέους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ πρέπει να ασκήσει πιέσεις στον Γολιάθ και όχι στον Δαυίδ: «Να πιέσει το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και για εφαρμογή των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ της 25ης Μαίου. Να πιέσει για χαμηλότερα, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Γιατί όλοι οι οικονομολόγοι θεωρούν αδύνατο να μπορεί μια χώρα, ακόμη και η Γερμανία, να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μια δεκαετία, όπως ζήτησε ο κ.Σόιμπλε».
Πηγή: DW