Επιστολή του καθηγητή Δημήτρη Λινού στη Ρένα Δούρου: Αντί του ΧΥΤΥ, να δημιουργηθεί στο Γραμματικό Διεθνές Πνευματικό Ίδρυμα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής από την πιθανή λειτουργία των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Απορριμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Γραμματικό, κρούει με επιστολή του προς την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών Δημήτρης Λινός. Ο κ. Λινός προτείνει στην Ρένα Δούρου στον ήδη διαμορφωμένο χώρο να κατασκευαστεί ένα Διεθνές Πνευματικό Ίδρυμα που θα συμβάλλει στην πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και της χώρας.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του κ. Λινού

Προς Περιφερειάρχη Αττικής Κυρία Ρένα Δούρου Μέλη του Περιφερειακού Συµβουλίου Αττικής

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2018

Αξιότιµη κυρία Περιφερειάρχης, Αξιότιµα Μέλη του Περιφερειακού Συµβουλίου,

Με την ιδιότητα µου ως κατοίκου του Δήµου Μαραθώνα αλλά και εκείνη του Καθηγητού της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών επιτρέψατε µου να προτείνω, ότι η επιστηµονικά επιβεβαιωµένη επιβάρυνση του Περιβάλλοντος και της Υγείας των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής από την πιθανή λειτουργία των Χώρων Υγειονοµικής Ταφής των Υπολειµµάτων και Απορριµµάτων στο Γραµµατικό Αττικής µπορεί να προληφθεί και το µέχρι σήµερα υλοποιηµένο έργο να µετατραπεί σε µοναδική για την Αττική και την χώρα µας ευκαιρία για Πολιτισµική και Οικονοµική Ανάπτυξη.

Συγκεκριµένα, οι νέοι δρόµοι από την βόρεια και νότια πλευρά της Αττικής που οδηγούν στο µελλοντικό χώρο των ΧΥΤΥ Γραµµατικού θα µπορούσαν να οδηγούν σε ένα µοναδικό Διεθνές Πνευµατικό Ίδρυµα που εύκολα θα µπορούσε να κατασκευασθεί στον ήδη διαµορφωµένο χώρο. Το Ανώτατο αυτό Ίδρυµα, που προτείνω να είναι Αγγλόφωνο, και του οποίου η Ίδρυση επιτρέπεται από το υπάρχον Σύνταγµα, θα µπορούσε να έχει ιδιαίτερο προσανατολισµό στις Ανθρωπιστικές Επιστήµες και την Δηµόσια Υγεία. Το πρώτο Αγγλόφωνο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυµα στην Ελλάδα που θα ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής, θα είναι οικονοµικά αυτόνοµο και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισµό, µια και οι κυρίως ξένοι φοιτητές και ερευνητές του θα πληρώνουν δίδακτρα. Επιπλέον, θα αποτελέσει ευκαιρία και για τους διεθνώς αναγνωρισµένους Έλληνες Επιστήµονες της Διασποράς που ειδικεύονται στις Ανθρωπιστικές Επιστήµες αλλά και εκείνες της Δηµόσιας Υγείας να επιστρέψουν και να διδάξουν στη χώρα τους σε ένα µοναδικό φυσικό περιβάλλον όπως αυτό που συναντά κανείς στους διαµορφωµένους ήδη χώρους του Μαύρου Βουνού Γραµµατικού.

Ποιός ξένος φοιτητής, Καθηγητής, Ερευνητής δεν θα ήθελε να ζήσει από κοντά στον τόπο που έγινε η Μάχη του Μαραθώνα, να περπατάει καθηµερινά ανάµεσα στα ερείπια της Αρχαίας Ραµνούντας, στο θέατρο του Ληµναίου Διονύσου, στο περίφηµο ιερό της Νέµεσης; Ποιός νέος αθλητής, προπονητής, γυµναστής δεν θα ήθελε να εκπαιδευθεί εκεί που ξεκίνησε και κάθε χρόνο πραγµατοποιείται ο «Κλασσικός Μαραθώνιος», εκεί που υπάρχει ήδη ένα από τα καλύτερα διεθνή κοπηλατοδρόµια;

Κυρία Δούρου,

Κυρίες και κύριοι Μέλη του Περιφερειακού Συµβουλίου,

Μελετώντας προσεκτικά τη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία, βεβαιώθηκα ότι δεν υπάρχει τρόπος να προστατευθεί το έδαφος, ο υδροφόρος ορίζοντας, η παρακείµενη θάλασσα του Ευβοϊκού αλλά ακόµα και ο αέρας της περιοχής (εκεί όπου έχει αποφασισθεί να λειτουργήσουν τα ΧΥΤΥ Γραµµατικού) από τα τοξικά υγρά και αέρια που θα παράγονται από την βιολογική αποσύνθεση των επεξεργασµένων ή µη απορριµµάτων. Ο Οργανισµός Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) στις ΗΠΑ έχει αποφανθεί ότι το µαύρο πλαστικό κάλυµµα του χώρου εναποθέσεως των υπολειµµάτων, ακόµα και αν τοποθετηθεί δυο φορές δεν µπορεί να προστατεύσει την διαφυγή του τοξικού υγρού υπολείµµατος (leachate) στο υπέδαφος. Το «κατακάθι» αυτό από την βιολογική αποσύνθεση των υπολειµµάτων περιέχει τολουόλιο, φαινόλες, βενζόλιο, διοξίνες, PCBs, χλωριωµένα φυτοφάρµακα και βαρέα µέταλλα. Γνωρίζουµε ότι αυτές οι ουσίες δεν είναι µόνο τοξικές, αλλά και καρκινογόνες, σαφώς καταστροφικές για την υγεία των ατόµων που ζουν ή θα ζήσουν στις περιοχές που έχουν ρυπανθεί.

Μάλιστα, µελετώντας µια πρόσφατη επιστηµονική δηµοσίευση κατάλαβα ότι η αρνητική επίδραση στην υγεία των κατοίκων δεν θα περιορισθεί µόνο σε όσους κατοικούν σε απόσταση 5-10 χιλιόµετρα από τα όρια του ΧΥΤΥ αλλά και κατά µήκος όλων των περιοχών από όπου θα περνάνε τα απορριµµατοφόρα προς και από το χώρο εναπόθεσης του περιεχοµένου τους. Με άλλα λόγια δεν κινδυνεύει µόνο η υγεία και οι περιουσίες των κατοίκων του Γραµµατικού και των γύρω περιοχών αλλά και όλων των πόλεων και οικισµών (π.χ. Καπανδρίτι, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη κλπ) κατά µήκος των αστικών δρόµων πρόσβασης των απορριµµατοφόρων στα ΧΥΤΥ από την βόρεια και νότια πρόσβαση.

Ήδη στην Ελλάδα έχουµε µελέτες που έχουν δηµοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και αποδεικνύουν ότι σε περιοχές 15 χιλιόµετρα µακριά από περιοχές εναποθέσεως απορριµµάτων και σε βάθος 100 µέτρων ανιχνεύθηκαν κάδµιο, κυάνιο, αρσενικό, ψευδάργυρος, µόλυβδος. Άλλες Ελληνικές µελέτες έχουν αποδείξει ότι βαρέα µέταλλα, όπως ο µόλυβδος, επέδρασαν δραµατικά στην διανοητική ανάπτυξη των παιδιών στη περιοχή του Λαυρίου. Πρόσφατες Ελληνικές µελέτες στην περιοχή του Ασωπού έδειξαν ότι το εξασθενές χρώµιο στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, οδήγησαν στην ανάπτυξη καρκίνων και θανάτων στους κατοίκους της περιοχής. Οι µελέτες αυτές είναι τόσο καλά τεκµηριωµένες επιστηµονικά, ώστε οδήγησαν την Πολιτεία της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ να απαγορέψουν την παρουσία εξασθενούς χρωµίου στο πόσιµο νερό.

Δεν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι ο παρακείµενος στο ΧΥΤΥ Γραµµατικού, Ευβοϊκός κόλπος στο ύψος του παραθαλάσσιου χωριού Σέσσι θα µολυνθεί άµεσα µε καταστροφικές συνέπειες στην αλιεία. Ήδη, όπως γνωρίζετε, µετά από βροχές εµφανίζεται στην παραθαλάσσια περιοχή γύρω από το Σέσσι κόκκινο υλικό από τις επιχωµατώσεις αλλά και κοµµάτια από το ήδη τοποθετηµένο πλαστικό κάλυµµα στο χώρο ΧΥΤΥ Γραµµατικού. Οι παραλίες της Δυτικής Αττικής όπου αποδεδειγµένα έχουν καταστραφεί από τα ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ της Φυλής δεν αφήνουν περιθώρια αµφιβολίας για το µέλλον και των παραλιών της Ανατολικής Αττικής (Σέσσι, Παραλία Βαρνάβα, Σχοινιάς, κλπ) µετά την λειτουργία των ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ Γραµµατικού.

Θα ήθελα να αντιπαρέλθω την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει επισηµάνει ότι η χωροθέτηση στο Γραµµατικό είναι προβληµατική και ο κίνδυνος για την ρύπανση των υδάτων προφανής λόγω των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Την έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που επιβεβαιώνουν τους κινδύνους για τον υδροφόρο ορίζοντα και τις προειδοποιήσεις τους ότι το έργο µολύνει το νερό, τις παραλίες και την ατµόσφαιρα της Ανατολικής Αττικής. Τις αγωνίες των κατοίκων του κάµπου του Μαραθώνα ότι θα κινδυνεύσει η διάθεση των λαχανικών που παράγουν και τροφοδοτούν όλες τις αγορές της Αττικής. Τις µελλοντικές αποφάσεις των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών και δροµέων του Κλασσικού Μαραθωνίου, όταν η ατµόσφαιρα της περιοχής θα έχει γίνει µολυνθεί από βιολογικούς και χηµικούς παράγοντες και θα είναι αισθητικά απωθητική.

Θα ήθελα αντίθετα να τονίσω ότι στην επόµενη Συνεδρία του Περιφερειακού Συµβουλίου τη 1η Μάρτιου 2018 παρουσιάζεται η µοναδική ευκαιρία για µετατροπή των έργων που έχουν πραγµατοποιηθεί µέχρι σήµερα για τα ΧΥΤΥ Γραµµατικού σε χώρο διεθνούς Προβολής και Μελέτης του µοναδικού Πολιτισµικού Πλούτου της Περιοχής. Οι µαθητές και οι γονείς τους στο Δήµο Μαραθώνα, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής αλλά και όλης της Ελλάδας θα εκτιµήσουν µια τέτοια στάση σας.

Ευχαριστώ.

Δηµήτρης Λινός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

Πηγή :enikos


Exit mobile version