Quantcast
Επιστολή στήριξης στην Ελλάδα από ξένους ακαδημαϊκούς - enikonomia.gr
share

Επιστολή στήριξης στην Ελλάδα από ξένους ακαδημαϊκούς

δημοσιεύτηκε:

Τη στήριξή τους στους Έλληνες εξέφρασαν με επιστολή τους ένας αριθμός ακαδημαϊκών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπορι, Ρόουαν Ουίλιαμς, ενώ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις αρχές της δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Guardian.

Όπως υποστηρίζουν, τα προηγούμενα πέντε χρόνια, η ΕΕ και το ΔΝΤ επέβαλαν μια πρωτοφανή λιτότητα στην Ελλάδα, η οποία απέτυχε παταγωδώς. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 26%, η ανεργία αυξήθηκε στο 27%, η ανεργία στους νέους άγγιξε το 60% και το χρέος ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ σκαρφάλωσε από το 120% στο 180%. Η οικονομική καταστροφή οδήγησε στην ανθρωπιστική κρίση, με περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν πάνω ή λίγο πιο κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κόντρα σε όλα αυτά, ο ελληνικός λαός ψήφισε και εξέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με ξεκάθαρη εντολή να βάλει τέλος στη λιτότητα. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Οι δανειστές όμως, επέμειναν στη συνέχιση της αποτυχημένης συνταγής τους, αρνούμενοι να συζητήσουν μια διαγραφή χρέους και τελικά στις 26 Ιουνίου, έδωσαν ένα τελεσίγραφο στην Ελλάδα και ένα πακέτο «βοήθειας» που επιτείνει τη λιτότητα. Αυτό συνοδεύτηκε από διακοπή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες και την επιβολή capital controls.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η κυβέρνηση ζήτησε από τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας με ένα δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή. Πιστεύουμε πως αυτό το τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία πρέπει να απορριφθεί.

Το ελληνικό δημοψήφισμα δίνει στην ΕΕ μια ευκαιρία για να πατήσει restart της δέσμευσής της στις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, αλλά και στις αρχές της δημοκρατίας, πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε.

Η χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία δίνει στην Ευρώπη την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τις αξίες της και τα ιδεώδη της στον 21ο αιώνα.

Την επιστολή υπογραφούν οι εξής: Etienne Balibar, Costas Douzinas, Barbara Spinelli, Rowan Williams, Immanuel Wallerstein, Slavoj Zizek, Michael Mansfield, Judith Butler, Chantal Mouffe, Homi Bhabha, Wendy Brown, Eric Fassin, Tariq Ali.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.