Επιμένει το ΔΝΤ για αφορολόγητο 5.000 ευρώ

Ισχυρές πιέσεις για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ύψος των 5.000 ευρώ συνεχίζει να ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση στη φορολογία δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες απαλλαγές στην Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν σε πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι της τάξεως του 8%.

Ανησυχία στην Αθήνα

Οι πιέσεις αυτές έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία φοβάται ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ και ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα θα υιοθετηθεί η θέση του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου ορίου. Αλλωστε, τόσο η τρόικα όσο και το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να το καλύψει, χωρίς ωστόσο να λάβει μέτρα όπως αυτά που ζητεί το ΔΝΤ.

Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση.

Την ίδια στιγμή, o Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι η διάρθρωση της φορολογίας πρέπει να αναθεωρηθεί με το φορολογικό βάρος να κατανέμεται σε περισσότερους ώμους, παίρνοντας λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει ο ΣΕΒ, επιβάλλεται η μείωση του αφορολογήτου, των φορολογικών συντελεστών στον φόρο νομικών προσώπων και του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να δοθεί ώθηση στη δημιουργία εισοδημάτων και θέσεων εργασίας και να ανατραπεί η μη ισόρροπη κατανομή βαρών που δρα ανασταλτικά στην υγιή αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Νέες επιβαρύνσεις

Στην περίπτωση που το ΔΝΤ «πείσει» τους δανειστές και εφαρμοσθεί από το 2018 μειωμένο αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι ακόμη και όσοι αποκτούν πολύ χαμηλά εισοδήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου κατά 800 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Επί της ουσίας, η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για έναν άγαμο θα μειωθεί στα επίπεδα των 1.100 ευρώ.

Ειδικότερα:

• Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 5.001 και μέχρι 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος από 20 έως και 800 ευρώ ετησίως. Σήμερα, μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 9.000 ευρώ, πληρώνει μόλις 80 ευρώ τον χρόνο. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 880 ευρώ τον χρόνο.

• Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ετήσια εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω οι ετήσιες επιβαρύνσεις ανέρχονται στα 800 ευρώ.

Για παράδειγμα, ένας άγαμος μισθωτός με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ, σήμερα επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ύψους 1.466 ευρώ.

Αν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στις 5.000 ευρώ, τότε ο συγκεκριμένος μισθωτός θα δει τη συνολική φορολογική επιβάρυνσή του να αυξάνεται κατά 800 ευρώ και να διαμορφώνεται σε 2.266 ευρώ.

Από 12.000 σε 5.000 ευρώ

Σημειώνεται ότι τη διετία 2011-2012 είχε μειωθεί το αφορολόγητο όριο στις 5.000 (από 12.000 ευρώ το 2010). Ωστόσο, οι φορολογούμενοι με παιδιά απολάμβαναν υψηλότερο αφορολόγητο, καθώς προσαυξανόταν κατά 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο μέχρι τα δύο και κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά.

Ταυτόχρονα, την προαναφερθείσα διετία ίσχυαν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου (ενοίκια, δίδακτρα κ.λπ.) που περιόριζαν σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση και οι οποίες έχουν καταργηθεί σήμερα.

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version