Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού παραμένει υψηλός και έντονο προβληματισμό προκαλεί η εικόνα δημοφιλών τουριστικών προορισμών, νησιών που παρουσιάζουν υψηλό δείκτη θετικότητας. Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν στρέψει το “βλέμμα” τους προς τον Δεκαπενταύγουστο και συγκεκριμένα τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, οπότε και κορυφώνεται η έξοδος προς την επαρχία και η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη.
Η ανησυχία για διασπορά εκτός της Αττικής και γενικώς εκτός του αστικού ιστού προς την περιφέρεια είναι μεγάλη, καθώς οι ειδικοί φοβούνται μετάδοση του ιού σε ηλικιωμένους. Άλλωστε και η περίοδος του Δεκαπενταύγουστου είναι η κατεξοχήν για εκδηλώσεις και πανηγύρια, όπου παρατηρείται έντονος συγχρωτισμός.
Η κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση να προχωρήσουν οι πολίτες σε εμβολιασμό, έστω και με την πρώτη δόση πριν από τις διακοπές του Αυγούστου, ώστε να επιτευχθεί έστω και μια μικρή πρώτη προστασία από τον ιό.
Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζουν οι ειδικοί, προκειμένου να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα νησιά που αυτή τη στιγμή δείχνουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως η Πάρος (δείκτης θετικότητας 5,51%), η Μύκονος με 4,27%, η Τήνος με 4,20%, το Ρέθυμνο με 3,76% και η Θήρα με 3,40%. Σε οριακό σημείο βρίσκεται και η Ίος, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κρούει καμπανάκι για την κατάσταση στο νησί, υποστηρίζοντας ότι “υπάρχει κίνδυνος, πια ορατός, το νησί να κλείσει”.
Δεν αποκλείεται οι επιστήμονες να εισηγηθούν κάποια μίνι τοπικά “lockdown”, με περιοριστικά μέτρα τύπου Μυκόνου, προκειμένου να προλάβουν μια επιδείνωση της κατάστασης τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης αυξάνονται οι έλεγχοι σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού.
Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ίσως θα έπρεπε να απαγορευθούν και οι εκδηλώσεις και τα πανηγύρια προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού και συρροών. Ακόμη και αν δεν υπάρξει πλήρης απαγόρευση να τηρηθεί το να συμμετέχουν σε αυτά μόνο οι εμβολιασμένοι.
Πηγή: enikos.gr