Της Μαίρης Ι. Παπακωνσταντίνου
Στο προσκήνιο επαναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας την πρόταση που είχε δημοσιοποιήσει τον περασμένο Οκτώβριο, για να μετατρέψει το νησί Αιγίλεια, σε «Νησί Τεχνών και Φιλοσοφίας».
Αυτές τις ώρες έχει κανονίσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να συζητήσουν τον τρόπο που θα μπορέσει να υλοποιηθεί το σχέδιο, με το οποίο «η Ελλάδα μπορεί να γίνει ξανά Κοιτίδα Ανάπτυξης και Προβολής Παγκόσμιου Πολιτισμού και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη».
Υπολογίζεται, ότι η επένδυση θα κυμανθεί στο 1,6 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα
συγκεντρωθεί από χορηγίες και συνεισφορές των χώρων μελών της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας, που θα προσκληθούν και θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν στο “Arts and Philosophy Island”.
Υπενθυμίζεται, ότι στο νησί σχεδιάζεται να αναπτυχθεί ένα Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο που θα αποτελείται από συνεδριακά κέντρα εργασίας και από εθνικές εστίες Πολιτισμού (εθνικοί ξενώνες για κάθε χώρας μέλος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας), ένα μεγάλο Συνεδριακό κέντρο, ζώνη φιλοξενίας επισκεπτών (ξενοδοχείο, εστιατόρια, “αγορά”, κλπ), ζώνη αναψυχής και αθλοπαιδιών, και ζώνη ανοικτού “αρχαιοελληνικού” θεάτρου.
Επίσης, στο νησί θα αναπτυχθούν πρότυποι αμπελώνες και ελαιώνες με παραδοσιακό οινοποιείο και ελαιουργείο, καθώς και σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις. Η φιλοσοφία ανάπτυξης του νησιού θα καθορίζεται από τις αρχές της Οικολογίας και της Αειφόριας, αφού οι χώροι πρασίνου θα καταλαμβάνουν περισσότερο από τα 4/5 του νησιού.
Η κίνηση στους δρόμους θα γίνεται μόνο με ηλεκτρικά αθόρυβα οχήματα, ποδήλατα και οποίο άλλο μέσο έχει μηδενικούς ρύπους. Τα κτήρια θα είναι βιοκλιματικά, χαμηλά, πλήρως ενταγμένα στο περιβάλλον, με πολύ πράσινο, ακόμα και στην οροφή τους και εξωτερικά λιτά, έτσι ώστε οπτικά να ενσωματώνονται στο τοπίο.
Οι Εθνικές Εστίες Πολιτισμού θα ανήκουν, θα διαχειρίζονται και θα αποτελούν το ”σπίτι” της κάθε χώρας με μεγάλη αίθουσα εκθέσεων και εκδηλώσεων. Το μέγεθος θα είναι ανάλογο με την επιθυμία κάθε χώρας. Οι εστίες θα χρησιμοποιούνται σε όλη την διάρκεια του έτους έτσι ώστε, με χαμηλό κόστος, να συμμετέχουν στις πολιτιστικές, επιστημονικές, αθλητικές εκδηλώσεις που επιθυμούν, όπως και σε διεθνή σεμινάρια, συνέδρια, συσκέψεις κορυφής, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις πολιτισμού. Διάφορες εκδηλώσεις θα διατηρούν ζωντανές τις δραστηριότητες σε όλη την διάρκεια του χρόνου!
Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η δημιουργία, και η λειτουργία του κέντρου θα συνεισφέρει στην συνεχή παγκόσμια προβολή της χώρας μας με σειρά από οικονομικά, διπλωματικά και στρατηγικά οφέλη, ενώ θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Το νησί Αιγίλεια βρίσκεται απέναντι από τα Νέα Στύρα, στην Εύβοια και δεν κατοικείται, το χειμώνα όμως βόσκουν στο νησί γιδοπρόβατα και βοοειδή. Στο νησί βρίσκεται ένα εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, που γιορτάζεται στις 13 Μαϊου.
Φιλοδοξία είναι να ανακηρύξει η Πολιτεία το νησί σε Νησί Ειρήνης, Πολιτισμού και Ανταλλαγής Ιδεών.