Το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη προχωρά άμεσα στην μελέτη προτάσεων και εισηγήσεων για την επαναφορά των προστίμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο καθεστώς προστίμων θα περιλαμβάνει ένα πιο αντικειμενικό και πιο δίκαιο σύστημα υπολογισμού, βάσει του οποίου θα λαμβάνεται υπόψη η συμπεριφορά του φορολογούμενου και η ύπαρξη ή όχι πρόθεσης για δήλωση ή για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
Το νέο σύστημα εξετάζεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, ώστε να ισχύσει κατά τους φορολογικούς ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας και να συμβάλει στην αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης χιλιάδων επιχειρήσεων. Η επαναφορά των προστίμων προαναγγέλλεται και στο κείμενο του νέου αναθεωρημένου Μνημονίου που συμφωνήθηκε πρόσφατα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα θα αναφέρονται στο κείμενο του νέου Μνημονίου, εντός του Ιουνίου οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013) και να προτείνουν τροποποιήσεις στις διατάξεις του.
Στο πλαίσιο αυτό, θα αναθεωρηθούν οι ρυθμίσεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που προβλέπουν πολύ χαμηλά έως και … μηδενικά πρόστιμα στα πλαίσια των φορολογικών ελέγχων, ώστε να προσμετράται και να λαμβάνεται υπόψη η συμπεριφορά του φορολογούμενου και η ύπαρξη ή όχι πρόθεσης για δήλωση ή για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, βάσει αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων.
Ουσιαστικά, μέσω και του νέου Μνημονίου προαναγγέλλεται η τροποποίηση των διατάξεων για τη φορολογική συμμόφωση, προκειμένου επιβάλλονται και πάλι αυτοτελή πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες εντοπίζονται να έχουν διαπράξει ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις, όπως η μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων.
Η κατάργηση των αυτοτελών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2015 με το ν. 4337/2015 προκαλώντας τραγελαφικές καταστάσεις κατά τους επιτόπιους προληπτικούς φορολογικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται από τότε στην αγορά.
Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Αττικής και Κυκλάδων σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, μετά την κατάργηση επί της ουσίας των προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων έχουν χάσει το νόημά τους οι προληπτικοί έλεγχοι.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Σύλλογος: «Ποιος αναμένεται να εκδώσει απόδειξη όταν το πρόστιμο που προβλέπεται είναι το 50% του ΦΠΑ που θα πλήρωνε σε περίπτωση έκδοσής της (π.χ. για συναλλαγή αξίας 10 ευρώ στην οποία αντιστοιχεί ΦΠΑ 2,4 ευρώ, το πρόστιμο που θα επιβάλει ο ελεγκτής σε περίπτωση μη έκδοσης είναι 1,2 ευρώ!!!); Ποιο το νόημα πλέον του προληπτικού ελέγχου για επαγγέλματα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, όταν πρακτικά δεν μπορεί ο ελεγκτής να επιβάλει κανένα πρόστιμο, ακόμα και αν εντοπιστεί κάποιος να μην εκδίδει αποδείξεις;».