«Θερμές ευχές και σκέψεις για κάθε καλό, προσωπικό και συλλογικό», στέλνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με μια … επαναστατική πασχαλινή κάρτα, όπου απεικονίζεται ο πίνακας του Ντιέγκο Ριβέρα, η “απελευθέρωση του Peon”.
Επαναστάτες καλύπτουν το σώμα ενός αγρότη που ξυλοκοπήθηκε από τσιφλικάδες και αφέθηκε να πεθάνει. Στο βάθος, ο καπνός που ανεβαίνει από μια χασιέντα, υποδηλώνει τις επαναστατικές πυρκαγιές που καίνε ένα μισητό σύστημα εκμετάλλευσης στο Μεξικό τον 20ο αιώνα. Με το συγκεκριμένο έργο Τέχνης ο μεγάλος Μεξικανός ζωγράφος Ριβέρα δικαιολογεί την μεξικανική επανάσταση ως αντίδραση στην αδικία των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.
Η χριστιανική απεικόνιση παραπέμπει στην Αποκαθήλωση του Χριστού. Με την αναφορά στη χριστιανική σκηνή θρήνου, ο Ριβέρα εκφράζει τη στιγμή του θανάτου ως ελευθερία από μια ζωή καταπίεσης, την “απελευθέρωση του Peon”.
Πριν από τη Μεξικανική Επανάσταση, οι χασιέντες – τεράστια αγροτικά κτήματα πλούσιων Μεξικανών ή αλλοδαπών – κυριαρχούσαν στο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο της χώρας.
Ο Ριβέρα υπήρξε σύζυγός της επίσης μεγάλης ζωγράφου Φρίντα Κάλο, την οποία είχε παντρευτεί δυο φορές.