Τον Σεπτέμβρη θα γίνουν τελικά οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις για υποψήφιους που δεν θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.
Το υπουργείο Παιδείας βιάστηκε να ανακοινώσει εν όψει του σημερινού μαθητικού συλλαλητηρίου έξω από το κτίριο του Αμαρουσίου τη διενέργεια των εξετάσεων -που λίγες εβδομάδες πριν οδηγούσε στην κατάργηση- αλλά και το μήνα διεξαγωγής, χωρίς όμως να έχει ξεπεράσει το σκόπελο των νομικών κωλυμάτων που αντιμετώπιζε εξ αρχής.
Οι λεπτομέρειες της δυνατότητας συμμετοχής αλλά και τα κριτήρια αναζητούνται ακόμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Η καθυστερημένη διεξαγωγή των επαναληπτικών εξετάσεων (σ.σ.: μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών) είναι το λιγότερο δαπανηρό σενάριο για το υπουργείο, καθώς οι καθηγητές θα έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές τους διακοπές στα καθήκοντά τους, κυρίως όμως δίνει τον πολύτιμο χρόνο στις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να συντάξουν τη σχετική νομοθετική ρύθμιση χωρίς να αφήσουν «παραθυράκια» που θα επιτρέψουν σε μια ακυρωτική απόφαση δικαστηρίου να τινάξει τις φετινές Πανελλαδικές στον αέρα.
«Δεν υπάρχει κάτι πιο αυστηρό από το δημόσιο νοσοκομείο», σημείωσε στον «Ε.Τ.» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα κριτήρια που θα ορίζουν τα σοβαρά προβλήματα υγείας για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις επαναληπτικές. Εκεί που εστιάζει η ηγεσία είναι στην αναζήτηση αποτρεπτικών παραγόντων για όσους συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις, με στόχο τη μειωμένη συμμετοχή και την αποφυγή περιπτώσεων ψεύτικων περιστατικών, όπως έχει ισχυριστεί ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου ότι έχουν καταγραφεί στο παρελθόν.
Παράλληλα, υπό το φόβο προσφυγών στο ΣτΕ, στο σκεπτικό του υπουργείου εντοπίζεται η ιδέα για επιπλέον θέσεις σε σχολές πέραν του αριθμού εισακτέων, ως «ειδική κατηγορία». Βέβαια, η διαχείριση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν ειδικές κατηγορίες είχαν καταπέσει ως αντισυνταγματικές από το ΣτΕ λόγω προνομιακής μεταχείρισης.
Το ΣτΕ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου για υποψηφίους με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν θα επηρεάσουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων.
Ο φόβος βέβαια της ηγεσίας είναι μήπως επηρεάσουν την κατανομή του αριθμού εισακτέων, δίνοντας πάτημα για προσφυγή στο ΣτΕ. Μια ενδεχόμενη ακυρωτική απόφαση θα έφερνε τα πάνω κάτω στους πίνακες κατάταξης των εισακτέων.
Ειδικότερα, με το διαχωρισμό των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων από τα ενδοσχολικά και την απόκτηση απολυτηρίου πριν από τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών, το υπουργείο Παιδείας καλείται να λύσει έναν γόρδιο δεσμό για χάρη της κοινωνικής πολιτικής που επιθυμεί να ασκεί – ή εξαιτίας της κοινωνικής πίεσης που δέχεται.
Στελέχη του υπουργείου φοβούνται προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο, καθώς με τη συμμετοχή τους στις επαναληπτικές εξετάσεις οι υποψήφιοι διεκδικούν τις ίδιες θέσεις με όσους συμμετέχουν στις Πανελλαδικές, αλλά με εξέταση σε διαφορετικά θέματα, γεγονός που αντίκειται σε άρθρα του Συντάγματος, όπως αυτό περί ισονομίας. Σύμφωνα άλλωστε με όσους υποστήριζαν την κατάργησή τους, «κανένας εθνικός διαγωνισμός δεν έχει επαναληπτική περίοδο», σημειώνοντας ότι ούτε στο εξωτερικό υφίσταται το φαινόμενο των επαναληπτικών εξετάσεων.
Στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η ηγεσία προστίθενται και οι αντιδράσεις γονέων για το μαχαίρι στον αριθμό εισακτέων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που συνεισφέρουν στη δημιουργία εύφορου εδάφους για δικαστικές προσφυγές κι έχουν θορυβήσει αρκετούς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Επαναληπτικές εξετάσεις
Μέχρι πέρσι, οι επαναληπτικές εξετάσεις διεξάγονταν λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών με δικαίωμα συμμετοχής υποψηφίων των Πανελλαδικών που λόγω ασθένειας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία δεν έλαβαν μέρος ή διέκοψαν την εξέτασή τους. Φέτος, βάσει της ανακοίνωσης του υπουργείου θα αφορούν μόνο σοβαρά προβλήματα υγείας και για πρώτη φορά θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβρη, που εξετάζονται οι υποψήφιοι της κατηγορίας «Ελληνες του εξωτερικού» για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος