Σε μια οικονομία όπου η ανταγωνιστικότητα είναι το ζητούμενο η προπληρωμένη από τις επιχειρήσεις επιμόρφωση των εργαζομένων μοιάζει πλέον με ανέκδοτο. Και αυτό διότι παρά τις καταβολές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας για τέτοια προγράμματα, το Δημόσιο μαζί με όλες τις άλλες του οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα καθυστερεί περί τα τρία με τέσσερα χρόνια και αυτές.
Ως γνωστόν, κάθε μήνα οι εργοδότες καταβάλλουν στο πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΦΚΑ μέσω των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων εργοδοτική εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ.
Αυτή πιστώνεται υπέρ του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ). Η σχετική εργοδοτική εισφορά μέχρι τα μέσα του 2014 ήταν 0,45% επί των μεικτών ασφαλιστέων αποδοχών των εργαζομένων αλλά έκτοτε και μετά από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό μειώθηκε στο 0,24%.
Σημειώστε πως η εν λόγω εισφορά καταβάλλεται υποχρεωτικά από όλους τους εργοδότες. Το ΙΚΑ είναι υπεύθυνο να αποδώσει τη συγκεκριμένη εισφορά στον ΟΑΕΔ. Το ποσό που εισπράττεται από τον ΟΑΕΔ συνολικά κάθε χρόνο υπολογίζεται πως ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ περίπου.
Με εγκύκλιο που εκδίδεται ετησίως από τον ΟΑΕΔ και αφορά σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, ορίζεται πως τα ποσά που έχουν καταβληθεί ως εισφορές στον λογαριασμό για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση επιστρέφονται στους εργοδότες που υλοποίησαν τέτοιου είδους προγράμματα.
Επίσης, από το 2011 κάθε εταιρεία δικαιούται να λάβει κατά μέγιστο μόνο μέρος του αποδοθέντος ποσού αυτών των εισφορών, ενώ τα προηγούμενα έτη δεν υπήρχε περιορισμός. Συγκεκριμένα, για το 2011 μπορούσε να λάβει μέχρι και το 90% του ποσού, το 2012 μέχρι και το 80%, ενώ από το 2013 μέχρι το 70%.
Το υπόλοιπο ποσοστό από τότε έγινε πόρος του κλάδου σύνταξης του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ)… Για να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στον εργοδότη, ο εργοδότης αφού καταρτίσει τους εργαζομένους του και καταθέσει τα παραστατικά του κόστους στον ΟΑΕΔ αιτείται την επιστροφή του ποσού που δικαιούται.
Αυτά βέβαια μόνον για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αφού στις μικρότερες τα χρήματα που απαιτούνται δεν μπορούν να καλυφθούν από το 70% του 0,24% των μεικτών αποδοχών των λιγοστών τους εργαζομένων. Μια περίοπτη περίπτωση κυριολεκτικά μηδενικής ανταποδοτικότητας των ασφαλιστικών εισφορών για όλους, πλην του Δημοσίου.
Καμία διαφοροποίηση
Ακόμα και όσες επιχειρήσεις –και δεν είναι λίγες– έχουν πληρώσει αρκετά υψηλές εισφορές και μπορούσαν έτσι να υλοποιήσουν τέτοια προγράμματα, αναμένοντας την επιστροφή των ποσών από τον ΟΑΕΔ, έπρεπε να περιμένουν δύο και τρία χρόνια. Οχι πια. Τώρα πρέπει να περιμένουν περισσότερα από τέσσερα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και πέντε χρόνια, εξηγούν στην «Κ» πηγές της αγοράς.
Η ετήσια εγκύκλιος του ΟΑΕΔ δεν ορίζει, άλλωστε, συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την έγκριση και εξόφληση της δαπάνης των δικαιούχων αλλά προβλέπει τον συμψηφισμό των απαιτήσεών τους με τυχόν υποχρεώσεις τους προς αυτόν και μάλιστα έντοκα. Αυτονόητα απαιτείται επίσης ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους στις ικανότητες των οποίων επενδύουν, συχνά έχουν λαμβάνειν ποσά της τάξης του ενός ή και παραπάνω εκατομμυρίων. Το 2015 εισπράχθηκαν από επιχειρήσεις ποσά από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ που δαπανήθηκαν –από ίδια κεφάλαια– για επιμόρφωση το… 2011. Ποσά που επενδύθηκαν για επιμόρφωση, απασχόληση και κατάρτιση το 2012 βάσει του πλαισίου του ΟΑΕΔ έχουν μόλις τις τελευταίες εβδομάδες αρχίσει να αποπληρώνονται, αναφέρουν επιχειρηματικοί κύκλοι, ενώ για αυτά του 2013 ακόμα το θέμα παραμένει αντικείμενο τρέχουσας διεκδίκησης…
Για το 2014 ούτε λόγος να γίνεται αφού οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως το πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ δεν έχει ενημερωθεί ακόμη πλήρως και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να διεκπεραιωθεί η διαδικασία αίτησης και έγκρισης αποπληρωμής. Οι περισσότερες εταιρείες με τις οποίες διασταύρωσε τις πληροφορίες αυτές η «Κ» βρίσκονται στο ίδιο περίπου χρονικό στάδιο. Κάποιες έλαβαν πρόσφατα χρήματα του 2012 και κάποιοι τα περιμένουν από μέρα σε μέρα.
Πηγή: Καθημερινή