Εντείνει η ΓΓΔΕ τους ελέγχους σε φορολογουμένους μεγάλου πλούτου

Σε αγώνα ταχύτητας έχουν επιδοθεί οι αρμόδιες διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να πιάσουν τους στόχους ελέγχων που έχουν τεθεί για τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου.

Σύμφωνα με τη στοχοθεσία που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα έως το τέλος του Δεκεμβρίου η ΓΓΔΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει 720 ελέγχους και να έχει εισπράξει το 50% όλων των βεβαιωθέντων ποσών.

Ωστόσο, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οι έλεγχοι που είχαν ολοκληρωθεί οριακά ξεπερνούσαν τους 600 και τα έσοδα που είχαν εισπραχθεί από τους βεβαιωμένους φόρους και παραβάσεις ήταν κοντά στο 27%, ήτοι απείχαν κατά πολύ του 50% που ζητά η τρόικα.

Σημειώνεται πως το Νοέμβριο οι έλεγχοι επιταχύνθηκαν σε σχέση με τον Οκτώβριο καθώς με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, δημιουργήθηκαν δύο νέα τμήματα ελέγχου στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), με έδρα την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Με τα τμήματα αυτά επιταχύνθηκαν οι έλεγχοι φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, που διεξάγονται κατόπιν παραγγελιών του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζουν και υψηλότερη εισπραξιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί έλεγχοι έχουν επικεντρωθεί και σε επώνυμους, οι φορολογικές ατασθαλίες των οποίων έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα.

Σε κάθε περίπτωση το γενικό σύνολο των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων από τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου δεν ξεπερνά μέχρι σήμερα τα 250 εκατ. ευρώ , ενώ τα ποσά που έχουν καταλήξει στα κρατικά ταμεία δεν υπερβαίνουν τα 70 εκατ. ευρώ, επίδοση που η τρόικα θεωρεί «φτωχή».

 

Πηγή: in.gr

Exit mobile version