Ενόψει δύσκολων αποφάσεων η Ελλάδα

Το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε «καλό δρόμο», δήλωσε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για την Ελλάδα στη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup.

Προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ECO-FIN, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το γεγονός ότι στις συνεδριάσεις του Εurogroup οι συζητήσεις για την Ελλάδα είναι ολοένα και πιο σύντομες σε διάρκεια.

«Συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς τα προαπαιτούμενα και για τα όσα θα πρέπει να γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα, νομίζω ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο και θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά που κάνουμε αυτούς τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος συνοψίζοντας τη συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση.

 

Παροτρύνσεις για επίσπευση της εφαρμογής των προαπαιτουμένων

Χθες το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παρότρυναν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων του δεύτερου πακέτου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να εκταμιευθεί και η υποδόση του 1 δισ. ευρώ και να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μπροστά μας βρίσκονται δύσκολες αποφάσεις, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ωστόσο όπως είπε το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι σε θέση να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις όταν είναι προς το συμφέρον της.

Στο μεταξύ, σε αναθεώρηση προς το χειρότερο των αρχικών προβλέψεων που έκανε το Νοέμβριο για το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε σήμερα το πρωί η Εurostat, στο πλαίσιο της δημοσίευσης των οριστικών στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το ΑΕΠ υποχώρησε στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο 2015 σε σχέση με το δεύτερο κατά 0,9%, ενώ η πρώτη εκτίμηση ήταν για μια υποχώρηση της τάξης του 0,4%. Σε ετήσια βάση, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 η υποχώρηση στην Ελλάδα ανέρχεται σε σε1,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,5%.

Πηγή: DW

Exit mobile version