Quantcast
Ενόχληση Λαγκάρντ για Ν. Παππά - enikonomia.gr
share

Ενόχληση Λαγκάρντ για Ν. Παππά

δημοσιεύτηκε:

Ουάσιγκτον: Θανάσης Τσίτσας 

 

Έξαλλη με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρώντας τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εκ των κυρίων υπευθύνων για το ναυάγιο των συνομιλιών την περασμένη Παρασκευή.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, επέστρεψε χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα συνοδευόμενη από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν. Αμέσως μετέβη στην έδρα του Ταμείου και ενημέρωσε ανεπίσημα τα ανώτατα στελέχη και κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr, η Κριστίν Λαγκάνρτ εξέφρασε προς τους στενούς συνεργάτες της την “βαθιά της απογοήτευση” για τις τελευταίες εξελίξεις καθώς όπως ανέφερε η ίδια “επέδειξε μέχρι το τέλος μεγάλη ευελιξία” . Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι “ήμασταν στο παρά πέντε μια συμφωνίας” και στοχοποίησε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά λέγοντας ότι με τους χειρισμούς του «τορπίλισε» μια συμφωνία.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος ξεκαθάρισε επίσης ότι «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της για να διαπραγματευτεί και πάλι με το ΔΝΤ».

Ας σημειωθεί , ότι έως τις 6 μ.μ (ώρα Ουάσιγκτον) θα πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα τις δόσεις ύψους 1,56 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ σε αντίθεση περίπτωση θα καταστεί η πρώτη αναπτυγμένη χώρα με την ληξιπρόθεσμη και μεγαλύτερη οφειλή στην ιστορία του ΔΝΤ.

Αν συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον κανονισμό η επικεφαλής του Ταμειου,Κριστίν Λαγκάρντ, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για τη μη πληρωμή της δόσης. Λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα η ενημέρωση των μελών του μπορεί να λάβει χώρα και αύριο 1η Ιουλίου. Με βάση τον κανονισμό η Ελλάδα μπαίνει σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών των υποχρεώσεων της έναντι του Ταμείου κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια από το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπει ένα οδικό χάρτη κλιμακωτών προειδοποιήσεων και κυρώσεων εναντίον της Ελλάδας που μπορούν να οδηγήσουν σ’ αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της σ’ ένα χρονικό ορίζοντα 18 μηνών και φτάνει μέχρι και την αποπομπή της από το ΔΝΤ μετά από δύο χρόνια.

Η αποτυχία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει τα επίσημα δάνεια δεν προκαλεί αυτόματα μια υποβάθμιση στην κατηγορία «default». Η πιο άμεση επίπτωση μετά από μια χαμένη πληρωμή θα γίνει αισθητή στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Χωρίς πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες με «αιμορραγία» καταθέσεων βασίζονται στον ELA. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να περιορίσει ή να διακόψει την πρόσβαση σε αυτή την σανίδα σωτηρίας.

Η αποτυχία καταβολής μίας δόσης, πυροδοτεί αυτόματα μια άλλου είδους αντίστροφη μέτρηση. Μετά τη ενημέρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου και τις προειδοποιήσεις θα ξεκινήσουν οι σοβαρές συνέπειες, που είναι γνωστές ως cross-default και cross-acceleration. Όπερ σημαίνει, ότι η αποτυχία της Ελλάδας να πληρώσει το ΔΝΤ, δίνει τη δυνατότητα σ’ άλλους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, να απαιτήσουν την άμεση εξόφληση του συνόλου των δανείων μια διαδικασία γνωστή ως επιτάχυνση.

Η μη αποπληρωμή της δόσης σήμερα θα καταστήσει την η Ελλάδα την πρώτη αναπτυγμένη χώρα που γίνεται ληξιπρόθεσμος οφειλέτης του ΔΝΤ και η δεύτερη χώρα που το αποφασίζει τα τελευταία 14 χρόνια μετά την Ζιμπάμπουε. Η Ελλάδα χρωστάει στο ΔΝΤ περίπου 20 δις τα επόμενα 9 έτη από τα δάνεια διάσωσης που έχει λάβει.

 

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.