Στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου “Η Πράσινη Οικονομία στην Εποχή της Ενεργειακής Κρίσης” με τίτλο Ενεργειακή Κρίση: Άμεσες και Μεσοπρόθεσμες Παρεμβάσεις, που συντόνισε η Μαριάννα Πυργιώτη Co-founder Dome Consulting Firm & Communication Expert η οποία αφού καλωσόρισε τους ομιλητές τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση έχει πρακτικά προβλήματα και για το ότι σήμερα γίνεται και η σημερινή σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας επισημαίνοντας ότι είναι 2 τρισεκατομμύρια το κόστος της ενεργειακής κρίσης.
Toυ Δημήτρη Χριστούλια
Έθεσε το ερώτημα για το πώς συνεννοούνται οι ηγεσίες των κρατών μελών της ΕΕ για να υπάρχει η βέλτιστη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τον λόγο πήρε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή η οποία τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέψουμε την μεγάλη εξάρτηση από την Ρωσία.
«Η Ευρώπη προσπαθεί να έχει μια συνάφεια με τα όσα συμβαίνουν και προσπαθεί να συνδέσει σε μια ομαλή μετάβαση στην πράσινη εποχή. Πέρα από την εξοικονόμηση και τις συστάσεις, πρέπει να υπάρχει συμφωνία για κοινές αγορές ενέργειας. Η δυνατότητα για αποθήκευση έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και αυτό που τώρα συζητείται είναι οι ελληνικές προτάσεις. Η Ελλάδα είναι σε μια διαρκή ετοιμότητα για να αποκτήσει ανθεκτικότητα. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα πώς μπορεί να μας βοηθήσει η Ευρώπη. Αυτές οι πολλαπλές κρίσεις οφείλουν να είναι μια ευκαιρία για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές».
Επίσης η κυρία Καϊλή ανέφερε ότι η ενεργειακή κρίση έχει κοινωνικές επιπτώσεις. «Όταν μιλάμε για επιβολή πλαφόν πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Έχουμε τεράστιο θέμα αποθήκευσης. Πρέπει η Ελλάδα να έχει το δικό της πλάνο. Η πράσινη μετάβαση σίγουρα θα γίνει αλλά πρέπει να είναι ομαλή. Έχουνε ένα δύσκολο πραγματικά χειμώνα».
Στη συνέχεια της συζήτησης ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας υποστήριξε ότι όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε συνεχώς. Σε ό,τι αφορά τις τιμές δρομολογήθηκαν δράσεις όπως μεταξύ άλλων έγινε μέσω της παρακράτησης των αυξημένων εσόδων με την φορολόγηση των κερδών. Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση. Η λύση είναι οι πράσινες επενδύσεις. Εμείς θα πάμε σε κάθε περίπτωση προς την ενεργειακή μετάβαση.
Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, τόνισε από την πλευρά του ότι το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης είναι να μετατραπεί σε μια έλλειψη ενέργειας. Πέρα από την μόνιμη κρίση που είναι η κλιματική σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο κινδυνεύουμε από εξελίξεις που δεν μπορούμε εμείς να ελέγξουμε και να έχουμε έλλειψη ενέργειας. Πρέπει να μπούμε σε έναν τρόπο σκέψης που λέει ότι έρχεται μια δύσκολη περίοδος που πρέπει να ανταποκριθούμε. Ο ρόλος του διαχειριστή είναι να προβλέψει τα διάφορα σενάρια και να ενημερώσει έτσι ώστε να γίνουν προληπτικές κινήσεις. Να πάμε σε μεγαλύτερο ποσοστό ΑΠΕ στο μείγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν υπάρχει εναλλακτική από το να γίνει πράσινη μετάβαση. Είμαστε σε έναν κόσμο ο οποίος μεταβάλλεται λόγω της κλιματικής κρίσης. Θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση προκειμένου να έχουμε πράσινη ενέργεια και να έχουμε ηλεκτρική επάρκεια.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου και Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. Παναγιώτης Γκλαβίνης ο οποίος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «ότι συμβαίνει στην Ευρώπη, οφείλεται γιατί δεν είχαμε όση Ευρώπη χρειαζόμασταν για να το αντιμετωπίσουμε. Το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης υπήρχε από πριν. Η Ευρώπη φταίει για το τι δεν έκανε και για ότι έκανε. Δεν ανέπτυξε κοινή ενεργειακή εξωτερική πολιτική. Τα προβλήματα της ενέργειας είναι παγκόσμια. Τα πάντα αλλάζουν πάντα με την ενέργεια. Ποτέ δεν είχαμε το φάσμα ότι θα κρυώναμε τον χειμώνα. Πρέπει να επανασχεδιάσουμε τα πάντα.
Από την πλευρά του ο Eιδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας. Νίκος Τσάφος επισήμανε ότι «η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Προσπαθούμε να αποκόψουμε έναν από τους μεγαλύτερους παίχτες από το ευρωπαϊκό σύστημα. Δεν είμαστε προετοιμασμένοι για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την Ρωσία. Η ενεργειακή ασφάλεια έχει ένα κόστος. Δεν είναι μια κρίση της ενεργειακής μετάβασης αλλά του φυσικού αερίου. Έχουμε τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη τα τελευταία 70 χρόνια. Και δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ότι αφορά την ικανότητά της να αντιμετωπίσει αυτή την ενεργειακή κρίση. Δεν έχουμε την ίδια έκθεση στο φυσικό αέριο, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή στρατηγική».