Ένα Phantom έρχεται από ΕΑΒ… ένα πετάει για Αγγλία

Η ΕΑΒ, έπειτα από πολλά χρόνια, παραδίδει στην Πολεμική Αεροπορία ένα «ολόφρεσκο» Phantom F-4, το οποίο θα ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Παράλληλα, ένα άλλο Phantom ετοιμάζεται να πετάξει για Αγγλία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ήταν Ιούλιος του 2020 όταν στο enikos.gr αποκαλύπταμε ότι υπάρχει μία ολόκληρη σμηναρχία της Πολεμικής Αεροπορίας παρκαρισμένη στην ΕΑΒ. Χρειάστηκε να περάσουν 4 χρόνια, να ασκηθούν πολλές πιέσεις και να επισκεφθεί την ΕΑΒ στις 22 Απριλίου ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, για να αρχίσουν να γίνονται τα αυτονόητα. Δηλαδή, να αρχίσουν να παραδίδονται στην ΠΑ αεροπλάνα τα οποία έχει χρυσοπληρώσει για τη συντήρησή τους και έπρεπε να τα είχε όλα διαθέσιμα… χθες.

Γράφαμε, τότε για 10 C-130, 17 Phantom F-4 και 3 ελικόπτερα Super Puma, που βρίσκονταν παρκαρισμένα στις εγκαταστάσεις για εργασίες συντήρησης και κανείς δεν είχε να απαντήσει με ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης τους.

Ευτυχώς τα πράγματα κάπως έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Ήδη έχει παραδοθεί ένα C-130B και οι υπεύθυνοι της εταιρείας υπόσχονται να παραδώσουν ακόμη ένα έως το τέλος του έτους. Σε ό, τι αφορά τα Super Puma εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να αναστήσουν το ένα από τα 3 σε σύντομο χρονικό διάστημα (μένει να αποδειχθεί) ενώ για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια θα παραδοθεί ένα πλήρως συντηρημένο «ολόφρεσκο» Phantom F-4.

Θα έρθει να αναπληρώσει επί της ουσίας την απώλεια του «507» που συνετρίβη στις 31 Ιανουαρίου 2023, στο Ιόνιο, περίπου 8 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατάκολου, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο ο 31χρονος σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Το Phantom εξέρχεται της ΕΑΒ έχοντας υποστεί βαριά συντήρηση, σε κινητήρες και άτρακτο κι επί της ουσία θα είναι το πιο «φρέσκο» σε παγκόσμιο επίπεδο μαχητικό του τύπου.

Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως (σ.σ. μαζί με την Τουρκία και το Ιράν), που χρησιμοποιούν ακόμα το εμβληματικό μαχητικό 2ης γενιάς, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια υπηρεσίας στην θωράκιση των γαλάζιων αιθέρων.

Η Πολεμική Αεροπορία είναι η μόνη σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει αναβαθμίσει τα Phantom F-4 με ηλεκτρονικά από F-18 και μάλιστα τα χρησιμοποιεί σε επιχειρήσεις βομβαρδισμού, έχοντάς τα άριστα συντηρημένα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ κάθε χρονιά έρχονται spotters από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ προκειμένου να απαθανατίσουν το εμβληματικό μαχητικό των αιθέρων εν δράσει.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας αποφάσισε να εξάγει την αγάπη που θρέφουν πολλοί για τα μαχητικά της και να στείλει ένα Phantom F-4 στην Αγγλία, προκειμένου να πάρει μέρος σε ένα από τα διασημότερα air show του πλανήτη.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, ένα Phantom F-4 της 338 Μοίρας «ΑΡΗΣ» αναμένεται να πετάξει για το Fairford της Αγγλίας προκειμένου να συμμετάσχει στο The Royal International Air Tatoo Show, το τριήμερο 19 – 21 Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα φεστιβάλ αεροπορικής επίδειξης του πλανήτη, που ελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 150.000 επισκέπτες.

Το ελληνικό Phantom θα πετάξει μέσω Γαλλίας, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει ανεφοδιασμό και το διμελές πλήρωμά του θα συνοδεύουν τεχνικοί με πλήρη υποστήριξη.

Ήδη οι ένθερμοι λάτρεις των Phantom ανά την Ευρώπη έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν τη μετάβασή τους στο Air Tatoo Show, όπου αναμένεται η λάμψη του να υποσκιάσει ακόμη και τα F-35.

Οι τιμές στο Air Show κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες είναι, αφού ξεκινούν από τις 48 λίρες (περίπου 56 ευρώ) και φτάνουν τις 670 (περίπου 792 ευρώ).

Exit mobile version