Αλλεπάλληλες είναι οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την πλευρά των δανειστών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Η διαπραγματευτική ομάδα εργάζεται με ορίζοντα συμφωνίας έως την Τρίτη, ώστε να προχωρήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως διαμηνύουν πηγές, προσκείμενες στις συζητήσεις.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με δύο άρθρα: Η δανειακή σύμβαση με προσάρτηση το νέο μνημόνιο και δεύτερο άρθρο με τα προαπαιτούμενα.
Στα τελευταία, σύμφωνα το Euro2day.gr, περιλαμβάνεται η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό ντίζελ κατά 50% την 1η Οκτωβρίου του 2015 και το υπόλοιπο 50% 1η Οκτωβρίου του 2016.
Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να βρεθεί λύση στα «αγκάθια», τα οποία παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή στη διαπραγμάτευση, με μεγαλύτερο αυτό των «κόκκινων» δανείων:
Η Αθήνα ζητεί να υπάρξει φορέας διαχείρισης, για τον οποίο οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν αργότερα, ενώ διαφωνεί με την απαίτηση των δανειστών να επιτραπεί η πώληση «κόκκινων» δανείων από τράπεζες.
Από την άλλη πλευρά και σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, οι εκπρόσωποι των πιστωτών πιέζουν, ώστε η μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις να πάει στους τρεις μήνες από τους έξι που είναι σήμερα.
Οι 100 δόσεις
Για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων φαίνεται να υπάρχει συμφωνία σε αύξηση επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους έχουν χρέος πάνω από 5.000 ευρώ.
Για τα ποσά κάτω από 5.000 ευρώ (αρχική οφειλή) μπαίνουν κριτήρια προκειμένου να διατηρηθεί το επιτόκιο στο 0% όπως σήμερα:
α) να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα,
β) να έχει ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ και
γ) το χρέος όταν ξεκινούσε η υπαγωγή στη ρύθμιση να μην υπερβαίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματός του. Αν δεν πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, επιβάλλεται επιτόκιο 5%.
Άλλη μια αλλαγή αφορά σε μείωση αριθμού δόσεων για όσους έχουν συγκεκριμένο όριο εισοδήματος το οποίο δεν έχει κλειδώσει ακόμα.
Οι δανειστές θέλουν, επίσης, να μπει διάταξη που βγάζει εκτός 100 δόσεων όσους δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Στο συγκεκριμένο θέμα η απάντηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι υπάρχει θέμα συνταγματικότητας.
ΦΠΑ
Το μοσχαρίσιο κρέας πάει στο 13% από 23% και σε «αντάλλαγμα» ο φόρος στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα βρεθεί στο 23%.
Οι πρόωρες συντάξεις «μπαίνουν και βγαίνουν» στην λίστα των προαπαιτούμενων.
Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και κλειστά επαγγέλματα
Σχετικά με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, για την οποία ζητούσαν οι δανειστές μείωση του ανώτατου συντελεστή 8%, η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση, κάνοντας λόγο για θέμα «ταξικό».
Εκκρεμότητα υπάρχει και για το ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων, τόσο ως προς το ποια ανοίγουν όσο και για το ποια θα περιληφθούν στα προαπαιτούμενα.
Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων – Ενέργεια
Στο τραπέζι βρίσκεται και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς το κουαρτέτο επιθυμεί ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με το Mega, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε «χαλαρό» χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
Aπόσταση παρατηρείται και στο πεδίο της Ενέργειας, όπου οι ξένοι τεχνοκράτες πιέζουν για απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου και ζητούν διαχωρισμό των δικτύων (υποδομές) από τους παρόχους, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
Πηγή: Real.gr