Του Τάσου Δασόπουλου
Αμοιβαία βούληση για συμφωνία μέχρι και τις αρχές Ιουνίου εκφράζουν πλέον η Βρυξέλλες δια στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Αθήνα.
Όμως, οι σημερινές διαπραγματεύσεις με την Ομάδα των Βρυξελλών στην πρωτεύουσα του Βελγίου ξεκινούν πρακτικά με όλα τα κρίσιμα θέματα ανοιχτά.
Όλοι παραδέχονται πλέον ότι εδώ και ένα μήνα ότι υπάρχουν συγκλίσεις σε πολλά θέματα αλλά όχι και συμφωνία σε σημείο ώστε να μπορεί να μιλήσει κανείς για ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες.
Η χθεσινή ανατροπή με το σενάριο για τις αλλαγές στο ΦΠΑ αποδεικνύει τις ανεπίσημες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά για να καταλήξουμε σε συμφωνία.
Η πρόταση για το μπόνους του 3% με πληρωμές σε «πλαστικό χρήμα» στους βασικούς συντελεστές του 18% και του 9,5% ήταν μεν στην σωστή κατεύθυνση αλλά επιστράφηκε στις ελληνικές αρχές για να συμπληρωθεί αφού θεωρήθηκε ελλιπής.
Ήταν μια έμπνευση της στιγμής η οποία δεν είχε την απαραίτητη τεκμηρίωση που να αποδεικνύει ότι η εισπραξιμότητα του φόρου αν δεν αυξηθεί τουλάχιστον θα μείνει η ίδια με αυτήν του σημερινού καθεστώτος του ΦΠΑ.
Το ίδιο συμβαίνει και με το καθεστώς των κόκκινων δανείων που όπου η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προτείνουν μια σταδιακή προσέγγιση του θέματος με μια «κακή τράπεζα» να διαχειρίζεται τα πιο δύσκολα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σε πρώτη φάση όμως το ελληνικό σχέδιο προβλέπει την προστασία από του πλειστηριασμούς για την κατοικία.
Οι δανειστές ζητούν μια συνολική λύση για τα δάνεια των νοικοκυριών η οποία θα πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.
Στις αποκρατικοποιήσεις υπάρχει μεν η βούληση για την προώθηση της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, του Αστέρα Βουλιαγμένης και ίσως και του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Δεν δίνονται όμως οι απαραίτητες οι εγγυήσεις και τα χρονοδιαγράμματα για τις επόμενες αποκρατικοποιήσεις και κυρίως για τα αναμενόμενα έσοδα που συνδέονται από τους δανειστές μας με την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Το δημοσιονομικό
Μεγάλο στοίχημα για την φιλική προς την Κομισιόν και την ελληνική πλευρά είναι μέσα στις επόμενες μέρες να υπάρξει μια συμφωνία για το δημοσιονομικό σκέλος που θεωρείται από τα εκ τα ων ούκ άνευ για την επίτευξη συμφωνίας.
Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες ούτε και μικρές. Η Ελληνική πλευρά επιμένει ότι η διαφορά που κάνει τους δανειστές να ζητούν από την Ελλάδα νέα μέτρα ύψους από 3 έως 5 δις ευρώ είναι αποτέλεσμα λανθασμένων στατιστικών στοιχείων που έχουν στην διάθεση τους οι δανειστές.
Οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα ανοίξουν το θέμα με στόχο να υπάρχει μια συμφωνία μέσα σε δύο ή τρείς μέρες μέχρι και την Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας.
Τότε το θέμα θα τεθεί σε πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στο Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Άνχελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ.
Το θέμα θα είναι όχι τόσο ο φετινός στόχος αλλά και οι στόχοι που θα τεθούν για χρόνια μέχρι και το 2018 που αποτελεί μέρος της συμφωνίας που θα πρέπει να υπάρξει σύντομα.
Εργασιακά ασφαλιστικό
Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν χθες ότι τα θέματα του ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας δεν είναι αυτή την στιγμή προς συζήτηση.
Η χθεσινή άτυπη υπενθύμιση του Μαξίμου όμως περί συνολικής συμφωνία δεν ταυτίζεται με αυτή την άποψη.
Σε αυτό συμφωνούν και οι δανειστές οι οποίοι ζητούν αλλαγές και στα δύο καυτά ζητήματα εδώ και τώρα.
Μένει να δούμε πότε και πως θα υπάρξει λύση για τα θέματα αυτά τα οποία είναι βέβαιο ότι θα απειλήσουν για άλλη μια φορά την επικείμενη συμφωνία με την Ελλάδα.