Του Βασίλη Σκουρή
Διαρκείς συσκέψεις αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός σήμερα με το οικονομικό επιτελείο, ενόψει της καθοριστικής για το μέλλον της αξιολόγησης συνεδρίασης του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα 9 Μαΐου.
Αύριο, άλλωστε, πραγματοποιείται -εκτός εξαιρετικού απροόπτου- η συνάντηση που συγκαλεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και με τους επικεφαλής των θεσμών, Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι, συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Από τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής θα κριθεί εν πολλοίς και το κλίμα που θα δημιουργηθεί, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.
Με ιδιαίτερο, μάλιστα, ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του Σόιμπλε και της Λαγκάρντ, καθώς Γιούνκερ, Ντράγκι και Σαπέν βρίσκονται εγγύτερα στις ελληνικές θέσεις.
Κυβερνητική πηγή από την Αθήνα επιμένει πως «ο Σόιμπλε έχει μαλακώσει».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όμως, που έχει ουσιαστικά συμμαχήσει με το ΔΝΤ, δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί στις εξελίξεις που ακολούθησαν στον ορισμό του Eurogroup στις 9 Μαΐου και στο παρασκήνιο το οποίο προϋπήρξε, γεγονός που γεννά προβληματισμούς και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, δυο είναι τα μεγάλα ανοιχτά θέματα:
Πρώτον, ο προσδιορισμός της ακριβούς λειτουργίας του δημοσιονομικού διορθωτή. Και δεύτερον, η έναρξη της συζήτησης για τον ακριβή προσδιορισμό της απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Συσκέψεις στο Μαξίμου για τη διαπραγμάτευση
Το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει στη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ για το 2018, στα οποία θα περιλαμβάνονται και περικοπές συντάξεων και μισθών, καθώς και απολύσεις στο δημόσιο, με την Αθήνα, πάντως, να είναι κατηγορηματική ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, αρνείται και τη λεγόμενη «ανάμεικτη» πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, με τα μισά μέτρα να περιγράφονται και τα άλλα μισά να…νομοθετούνται!
Το ΔΝΤ, επίσης, επιμένει να μην υπάρχει καμιά ανάμειξη του Ελληνα υπουργού Οικονομικών στα μέτρα που θα προβλέπονται, με τις περικοπές να πραγματοποιούνται αυτόματα, την ίδια στιγμή που η Αθήνα θέτει δύο ακόμα προϋποθέσεις:
Πρώτον, τα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη να είναι τα στοιχεία της Eurostat, ει δυνατόν χωρίς καμιά συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό. Και δεύτερον, να υπάρχει η δυνατότητα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να αντικαθιστά τις αλλαγές που θα προβλέπονται στον μηχανισμό με άλλα ισόποσα μέτρα.
Στήριξη από τον πρωθυπουργό
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει αναλάβει να σηκώσει και πάλι τον «σταυρό του μαρτυρίου» ως προς την ολοκλήρωση ή όχι της αξιολόγησης και ως προς τη λήψη των μέτρων, πέρασε μέρος των εορτών του Πάσχα με τον Αλέξη Τσίπρα, στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, στην Αίγινα.
Οι κοινές διακοπές, πέραν των συνεννοήσεων που υπήρξαν ενόψει και του Eurogroup, εκ των πραγμάτων συνιστούν και στήριξη του υπουργού Οικονομικών, έπειτα από δημοσιεύματα που τον φέρουν υπό παραίτηση ή αποδυναμωμένο εντός διαπραγματευτικής ομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι στη Realnews στενός του συνεργάτης δήλωσε: «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι ο άνθρωπος που θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία προκειμένου να μην την υλοποιήσει στη συνέχεια. Θα είναι παρων σε όλη τη διαπραγμάτευση και μετά από αυτή, στη συζήτηση για το χρέος και σε όλο τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση».
9 και 10 ψηφίζεται το ασφαλιστικό
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τέλος, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή, την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, 9 και 10 Μαΐου, ενώ μεθαύριο Πέμπτη και Παρασκευή θα συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές.
Υπενθυμίζεται ότι τις ημέρες ψήφισης του ασφαλιστικού θα πραγματοποιηθεί και 48ωρη απεργία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.
Ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται».
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».
Ο Πιτέλα και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές
Κυβερνητικές πηγές, πάντα σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στην Ρώμη.
Σε συνέντευξή στην ιστοσελίδα Euractiv, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα τόνισε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν».
«Η παρούσα κατάσταση είναι η επανάληψη μιας ταινίας που παρακολουθήσαμε πριν από έναν χρόνο, με τους ίδιους ηθοποιούς. Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ, από την άλλη οι Γερμανοί καρχαρίες, του είδους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και απέναντι στην προσφυγική κρίση», είπε ο Πιτέλα όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο και τη στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις «συστηματικές επιθέσεις» του στην ελληνική κυβέρνηση.
Πηγή: Real.gr