Quantcast
Εμβολιασμός: Για ποιους φοιτητές είναι υποχρεωτικός - Τι αναφέρει η τροπολογία - enikonomia.gr
share

Εμβολιασμός: Για ποιους φοιτητές είναι υποχρεωτικός – Τι αναφέρει η τροπολογία

δημοσιεύτηκε:

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός για τους φοιτητές που συμμετέχουν σε εκπαιδευτική διαδικασία εντός νοσοκομείων, όπως αναφέρεται σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή.
Πρόκειται για την τροπολογία που κατατέθηκε στο ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ που φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» με την οποία προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
1.α. Επιβάλλεται υποχρέωση εμβολιασμού κατά του COVID-19, με την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 30’1.9.2021, στους φοιτητές προγραμμάτων σπουδών των Σχολών Επιστημών Υγείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (A.E.I.), στους σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και των Κολλεγίων, οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία και σε ιδιωτικές δομές υγείας.
β. Αίρεται η αναστολή καθηκόντων, που επιβάλλεται στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού σε εργαζόμενους σε φορείς του δημοσίου τομέα, με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο χρόνο, αντί με τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων (14) ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, όπως ισχύει σήμερα.
γ. Συμπεριλαμβάνεται στους εργοδότες, που υποχρεούνται να μην κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας σε δομές υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, οποιουδήποτε εργαζομένου που δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση εμβολιασμού, κάθε εργοδότης για το σύνολο του προσωπικού του, στο οποίο περιλαμβάνεται και το δανειζόμενο από αυτόν ή το απασχολούμενο από αυτόν μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης προσωπικό καθώς και οι πάροχοι υπηρεσιών – εργολάβοι για το προσωπικό που απασχολούν, στο πλαίσιο εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών.
δ. Ορίζεται διοικητικό πρόστιμο για τους ιδιώτες υπόχρεους εμβολιασμού, που εργάζονται στις ανωτέρω δομές ή μονάδες ως ελεύθεροι επαγγελματίες κατά παράβαση της αναφερόμενης υποχρέωσης:
α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ, και
β) σε περίπτωση υποτροπής, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ και επιβάλλονται, επιπλέον, οι ακόλουθες κυρώσεις:
– καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από την ημερομηνία της βεβαίωσης της παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία,
– αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.
ε. Οφείλουν οι επαγγελματίες, που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία), να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στη δομή έχουν εμβολιαστεί και τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ η παράλειψη τήρησης της εν λόγω υποχρέωσης.
στ. Υποχρεούνται ο επικεφαλής της ακαδημαϊκής μονάδας, ο διδάσκων κάθε μαθήματος, οι Διοικήσεις των Ι.Ε.Κ. και των Κολλεγίων και οι εκπαιδευτές των αντίστοιχων μαθημάτων, να μην επιτρέπουν τη συμμετοχή φοιτητή ή σπουδαστή, που δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση εμβολιασμού, σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται εντός των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των ιδιωτικών δομών υγείας.
ζ. Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με κ.υ.α. επιπλέον κυρώσεων και διοικητικών προστίμων, της διαδικασίας και των οργάνων ελέγχου, βεβαίωσης των παραβάσεων και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας.

Οι κυρώσεις

2.Επιβάλλεται, πέρα από τις άλλες κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ:
α) σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόσησης, ενώ δεν έχει νοσήσει, και
β) στον υπάλληλο ή σε οποιονδήποτε έχει ανατεθεί εμβολιαστικό έργο και συμμετέχει στην έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού εμβολιασμού.
3.Παρατείνεται, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού, έως την 31η. 12.2021, η ισχύς των διατάξεων που αφορούν:
– στη διάθεση αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορονοϊό, μέσω των φαρμακείων χωρίς αντίτιμο από τους δικαιούχους,
– στον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο εργαζομένων για τον κορονοϊό,
– στην υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
4.Καθορίζεται ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης, μη συνυπολογιζομένου του Φ.Π.Α., για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test) το ποσό των 10 ευρώ (για τη δειγματοληψία και την ανάλυση δείγματος), αντί του ποσού των 10 ευρώ για τη δειγματοληψία και επιπλέον 10 ευρώ για την ανάλυση δείγματος, όπως ισχύει σήμερα.
5.Παρέχεται, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού, για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών, η δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να συνάπτει, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, συμβάσεις προμήθειας αυτοδιαγνωστικών τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (self-test) του ιού SARS-CoV-2 και κάθε είδους σχετικών παρεπόμενων υπηρεσιών.
6.Ορίζεται, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, η οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν, σύμφωνα με το άρ. 70 του ν.4745/2020, επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, μουσικές σκηνές, κινηματογράφοι κ.λπ.).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού -Τροποποίηση των παρ. 2, 3, 6 και 7 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021
1. Στην παρ. 2 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130), περί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοίού COVID-19 του προσωπικού που απασχολείται σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας, προστίθεται δεύτερο εδάφιο, περί της υποχρέωσης εμβολιασμού φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκομεία και ιδιωτικές δομές υγείας, και η παρ. 2 του άρθρου 206 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορονοίού COVID-19 όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Η υποχρέωση του πρώτου εδαφίου καταλαμβάνει και τους φοιτητές προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου των Σχολών Επιστημών Υγείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), καθώς και τους σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και των Κολλεγίων, οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία και σε ιδιωτικές δομές υγείας.».
2. Η παρ. 3 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021, περί του προσωπικού των δομών υγείας που εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοίού COVID-19, τροποποιείται, ως προς τη συμπερίληψη των φυσικών προσώπων που διεξάγουν πρακτική άσκηση με φυσική παρουσία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας προγραμμάτων σπουδών δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών οποιοσδήποτε βαθμίδας, και η παρ. 3 του άρθρου 206 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Ως προσωπικό των δομών των παρ. 1 και 2 νοείται κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει προς τον φορέα λειτουργίας τους υπηρεσίες ή εκτελεί έργο με επαχθή αιτία ή εθελοντικά ή διεξάγει πρακτική άσκηση στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας προγραμμάτων σπουδών δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών οποιοσδήποτε βαθμίδας, με φυσική παρουσία εντός των δομών αυτών, καθώς και κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες, με φυσική παρουσία εντός των ίδιων δομών, σε νομικό πρόσωπο, με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο φορέας λειτουργίας των δομών.».
3. Στην παρ. 6 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021, περί των υποχρεώσεων και κυρώσεων που σχετίζονται με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τροποποιείται το τρίτο εδάφιο, ως προς την κατ’ εξαίρεση πρόβλεψη ειδικής προθεσμίας για την πρώτη ή μοναδική δόση των φοιτητών και σπουδαστών που εμβολιάζονται υποχρεωτικά, τροποποιούνται το πρώτο και τρίτο εδάφιο της περ. α), ως προς τους φορείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής και ως προς τον χρόνο άρσης του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων, τροποποιείται το πρώτο εδάφιο και προστίθενται τρίτο και τέταρτο εδάφιο στην περ. β), περί των υπόχρεων εργοδοτών, προστίθενται περ. γ), περί των κυρώσεων που επιβάλλονται σε ιδιώτες υπόχρεους, και περ. δ), περί των κυρώσεων που επιβάλλονται σε υπόχρεους φοιτητές και σπουδαστές, και η παρ. 6 του άρθρου 206 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Ο εκάστοτε εργοδότης ή υπεύθυνος μονάδας οφείλει να ενημερώνει τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το παρόν άρθρο. Στην περίπτωση της παρ. 1, το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Στην περίπτωση της παρ. 2, το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, με εξαίρεση τους φοιτητές και σπουδαστές που πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 30ή Σεπτεμβρίου, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής, επέρχονται οι ακόλουθες συνέπειες:
α) Ειδικώς στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, υπό την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, με απόφαση του επικεφαλής του φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση του φορέα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.
β) Σε κάθε άλλη περίπτωση πλην της περ. (α) και μέχρι την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης όπως επίσης σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας λόγω εφαρμογής του παρόντος. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο
βα) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και,
ββ) σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο,
20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ. Υπόχρεο εργοδότη, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, συνιστά κάθε εργοδότης για το σύνολο του προσωπικού του, στο οποίο περιλαμβάνεται και το δανειζόμενο σε αυτόν ή το απασχολούμενο σε αυτόν μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης προσωπικό. Κατ’ εξαίρεση, υπόχρεοι εργοδότες είναι οι πάροχοι υπηρεσιών – εργολάβοι για το προσωπικό που απασχολούν σε δομές ή και φορείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, στο πλαίσιο εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών.
γ) Για τους ιδιώτες υπόχρεους, που εργάζονται στις δομές που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος ως ελεύθεροι επαγγελματίες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:
α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και,

β) σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στις ανωτέρω δομές, κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλονται, επιπλέον, οι ακόλουθες κυρώσεις:
γα) καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από την ημερομηνία της βεβαίωσης της παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία,
γβ) αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ν. 3892/2010 (Α’ 189), και γγ) αναστέλλεται η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών του ν. 3892/2010.
Οι επαγγελματίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία) οφείλουν να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στη δομή έχουν εμβολιαστεί σε συμμόρφωση με το παρόν. Η παράλειψη της τήρησης της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.
Οι κυρώσεις της παρούσας περίπτωσης ισχύουν για παραβάσεις που τελούνται από τη δημοσίευση του παρόντος.
δ) Στην περίπτωση φοιτητών, ο επικεφαλής της ακαδημαϊκής μονάδας και ο διδάσκων κάθε μαθήματος, καθώς και στην περίπτωση των σπουδαστών των Ι.Ε.Κ. και των Κολλεγίων, οι Διοικήσεις τους και οι εκπαιδευτές των αντίστοιχων μαθημάτων υποχρεούνται να μην επιτρέπουν τη συμμετοχή του φοιτητή ή του σπουδαστή σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται εντός των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των ιδιωτικών δομών υγείας».
4. Στην περ. α) της παρ. 7 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021, στην οποία περιέχεται εξουσιοδοτική διάταξη για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικών με την εφαρμογή του άρθρου αυτού, προστίθεται δεύτερο εδάφιο για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικών με την επιβολή κυρώσεων, και η περ. α) της παρ. 7 του άρθρου 206 διαμορφώνεται ως εξής
«α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, δύνανται να εξειδικεύονται και να επεκτείνονται οι κατηγορίες των προσώπων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό, να καθορίζονται η διαδικασία και ο χρόνος διενέργειας του εμβολιασμού, καθώς και τυχόν προτεραιοποίηση, η παρακολούθηση και ο τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση, οι ειδικότεροι όροι προστασίας των προσωπικών δεδομένων και προβλέπεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. Με την ίδια ή όμοια απόφαση δύνανται να εξειδικεύονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, να καθορίζονται οι αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του παρόντος και τα αρμόδια όργανα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, η διαδικασία ελέγχων και βεβαίωσης των παραβάσεων, η διαδικασία και ο τρόπος επιβολής κυρώσεων, βεβαίωσης και είσπραξης διοικητικών προστίμων, ο τρόπος, ο χρόνος και οι συνέπειες άρσης των κυρώσεων και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».
Άρθρο 2
Κυρώσεις για ψευδές πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19 ή ψευδή βεβαίωση νόσησης από τον κοροναϊό COVID 19
Σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόησης, ενώ δεν έχει νοσήσει, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ. Στον υπάλληλο του Δημοσίου ή σε οποιοδήποτε άλλο τρίτο, συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πράξεις του πρώτου εδαφίου, επιβάλλεται, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε πράξη.
Άρθρο 3 Παρατάσεις έκτακτων ρυθμίσεων λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού COVID-19
1. Η ισχύς του άρθρου 2 του ν. 4790/2021 (Α’ 48), περί της διάθεσης αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορονοϊό COVID-19, παρατείνεται από τη λήξη της έως την 31η.12.2021.
2. Η ισχύς του άρθρου 46 του ν. 4790/2021, ως προς τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό COVID-19, παρατείνεται από τη λήξη της έως την 31η.12.2021.
3. Η ισχύς του άρθρου 96 του ν. 4790/2021, ως προς την υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, παρατείνεται από τη λήξη της έως την 31η.12.2021.
Άρθρο 4

Προσδιορισμός ανώτατου ορίου τιμής χρέωσης για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test) – Τροποποίηση της περ. β) της παρ.5 του άρθρου εξηκοστού πέμπτου του ν. 4812/2021
Η περ. β) της παρ. 5 του άρθρου εξηκοστού πέμπτου του ν. 4812/2021 (Α’ 121), περί των ανώτατων ορίων τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test), τροποποιείται ως προς το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης, και η περ. β) της παρ. 5 του άρθρου εξηκοστού πέμπτου διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Για τις ανάγκες εφαρμογής του παρόντος και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης καθορίζονται ως ανώτατα όρια τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, μη συνυπολογισμένου σε αυτά του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), τα ακόλουθα:
α) για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.) το ποσό των 40 ευρώ και ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας το ποσό των 20 ευρώ
β) για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test), ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης το ποσό των 10 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης σε αυτήν της αξίας δειγματοληψίας και της ανάλυσης δείγματος).».
Άρθρο 5
Συμβάσεις προμήθειας αυτοδιαγνωστικών τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (self-test) του ιού SARS-COVID-19 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού COVID-19, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, και ενόψει της έναρξης του σχολικού έτους 2021-2022, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δύναται, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων αρμοδιότητας και σκοπού του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε. (Ι.φ.Ε.Τ. Α.Ε.), να συνάπτει συμβάσεις προμήθειας αυτοδιαγνωστικών τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (self-test) του ιού SARS-COVID-19 και κάθε είδους παρεπόμενων υπηρεσιών σχετικών, ενδεικτικά, με την ασφαλή διάθεση, αποθήκευση, φύλαξη και μεταφορά αυτών από τρίτες εταιρίες. Η σύναψη των συμβάσεων του πρώτου εδαφίου γίνεται μετά από την ανάρτηση σχετικής πρόσκλησης στην ιστοσελίδα του φορέα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 ημερών. Η σύμβαση συνάπτεται με μοναδικά κριτήρια τη χαμηλότερη προσφορά και την επίτευξη αγοράς ικανών ποσοτήτων για την αντιμετώπιση των έκτακτων υγειονομικών αναγκών.
Άρθρο 6
Ενίσχυση επιχειρήσεων του πολιτισμού – Προσθήκη παρ. 9 στο άρθρο 70 του ν. 4745/2020
1. Στο άρθρο 70 του ν. 4745/2020 (Α’ 214) προστίθεται παρ. 9 ως εξής:
«9. Η οικονομική ενίσχυση του παρόντος είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.».
2. Η ισχύς της παρ. 1 εκκινεί από την έναρξη ισχύος του άρθρου 70 του ν. 4745/2020.
Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία ΕΔΩ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.