Εμβολιασμός: Άνοιξε η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στους πολίτες 30-59 ετών

εμβολιασμός

Άνοιξε σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου η πλατφόρμα για την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) εμβολιασμού για  τους πολίτες ηλικίας 30 έως 59 ετών, εφόσον το επιθυμούν, ύστερα από σχετική εισήγηση που έγινε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό με την 2η αναμνηστική δόση για τους άνω των 60 ετών.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το υπουργείο  Υγείας ανέφερε σε ανακοίνωσή του για την 2η αναμνηστική δόση τα εξής:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22».

Πανδημία: Το 6ο κύμα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έκρηξη των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Η νέα αύξηση αποδίδεται στην επικράτηση της Όμικρον 4 και της Όμικρον 5. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 10 ημέρες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 60%, ενώ ο δείκτης θετικότητας έχει φτάσει στο 7%. Παράλληλα, το 60% του συνολικού πληθυσμού της χώρας κατοικεί σε περιφερειακές ενότητες, όπου, πλέον, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι άνω του 1. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο, καθώς εκτιμάται ότι οι ημερήσιες λοιμώξεις μπορεί να φτάνουν και τις 20.000.

«Η επικράτηση των δύο νέων στελεχών ήταν αστραπιαία και υπερβαίνει πλέον το 80% του συνόλου των νέων λοιμώξεων», εκτιμά ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αναλύσεις εξειδικευμένων ιολογικών εργαστηρίων, όπως αυτό της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, η Όμικρον 4 φαίνεται να επικρατεί στην Κρήτη και στις Κυκλάδες, ενώ η Όμικρον 5 δείχνει να κυριαρχεί στην Αττική. Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς οι δύο νέες παραλλαγές συνοδεύονται από υψηλό πυρετό που μπορεί να φτάσει τους 40° C.

Παράλληλα, διερευνάται η πιθανότητα να έχουν αποκτήσει την ικανότητα να πλήττουν τους πνεύμονες όπως τα προηγούμενα στελέχη του ιού. Ο  Τζανάκης επισημαίνει ότι τα δύο νέα στελέχη φαίνεται ότι έχουν παρόμοια κλινικοεπιδημιολογική συμπεριφορά. «Oι νέες παραλλαγές έχουν ήδη οδηγήσει σε ένα νέο κύμα της πανδημίας. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η αστραπιαία μεταδοτικότητα και η διαφυγή από τα εμβόλια. Μάλιστα, η μολυσματικότητά τους δεν φαίνεται να μειώνεται από την υφιστάμενη ανοσία του ατόμου, είτε αυτή αποκτήθηκε μέσω εμβολίων, είτε μέσω φυσικής νόσησης ή και μέσω του συνδυασμού τους (υβριδική ανοσία)», τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας. Το παρήγορο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι η μέχρι τώρα διαπίστωση ότι τόσο η νοσογονικότητα όσο και η θνητότητα των στελεχών αυτών φαίνεται ότι θα ακολουθήσει την πεπατημένη της Όμικρον 2, δηλαδή θα είναι αισθητά μειωμένη.

Ειδικότερα, το προγνωστικό μοντέλο δείχνει ότι η θνητότητα δεν θα ξεπεράσει το 3 τοις χιλίοις, ενώ δεν αναμένεται να πιεστεί σημαντικά το υγειονομικό σύστημα. «Εν τούτοις, αναμένεται μια σχετική αύξηση των σκληρών πανδημικών δεικτών, το ύψος των οποίων δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά πιθανότατα θα εμφανιστεί εντός του καλοκαιριού», επισημαίνει ο Ν. Τζανάκης. Στην επιδημική έξαρση που αναμένεται, εκτός των νέων μεταλλαγμένων στελεχών, συμβάλλουν και μια σειρά άλλοι παράγοντες.

Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι ανάγκη να αυτοπροστατευτούμε, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα, όπως να φοράμε μάσκα οπουδήποτε διαμορφώνεται ανασφαλές επιδημιολογικό περιβάλλον. «Είναι απαραίτητο να προστατευθούν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, οι οποίοι και θα πληρώσουν πρώτοι το τίμημα της βαριάς νόσησης, διασωλήνωσης ή και απώλειας της ζωής», εξηγεί ο  Τζανάκης και προσθέτει ότι αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η τάση που παρατηρείται της μη δήλωσης νόσησης ιδίως στην περίπτωση της αυτοδιάγνωσης με self test. «Υπολογίζουμε στο Παρατηρητήριό μας ότι δεν δηλώνονται και δεν προσμετρώνται πολλαπλάσια κρούσματα από τα ημερήσια των ανακοινώσεων. Αυτό οδηγεί σε επικίνδυνη επιδημιολογική επιτήρηση, αλλά και ουδόλως ωφελεί αυτόν που δεν δηλώνει το κρούσμα, καθώς οδηγεί στην απώλεια της πιστοποίησης πρόσφατης νόσησης», καταλήγει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

 

Exit mobile version