Του Τάσου Δασόπουλου
Ελπίδες για ένα πιο «ελαφρύ» πακέτο προληπτικών μέτρων υπάρχουν πλέον μετά την γνωστοποίηση για την συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup την Δευτέρα στις 9 Μαΐου αν και κανείς ακόμη δεν μπορεί να προδικάσει με βεβαιότητα το τελικό αποτέλεσμα.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος των τελευταίων 48 ωρών από την πλευρά του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου είχε ως πρώτο αποτέλεσμα τον ορισμό μιας έκτακτης συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης όπου αναμένεται δοθεί η μάχη για να μειωθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ σχετικά μετά εφεδρικά μέτρα των 3,6 δισ.ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι θα έχει συμμάχους σε ένα πολιτικό Eurogroup την Commission και κυρίως τον πρόεδρο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί ανοιχτά από το πακέτο των προληπτικών μέτρων θεωρώντας ότι δεν είναι απαραίτητα.
Στην ίδια γραμμή πλεύσης ο επίτροπος, αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα, κ. Μοσκοβισί δήλωσε χθες επισήμως πως “δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα τα επιπλέον μέτρα. Αυτό που χρειάζεται είναι να νομοθετηθεί ένας μηχανισμός που θα είναι πολύ σαφής για το πως αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι το γεγονός ότι τα προληπτικά μέτρα δεν ήταν μέρος της συμφωνίας του καλοκαιριού την οποία μέχρι στιγμής έχει εφαρμόσει έχοντας ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές για όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και οι αποκρατικοποιήσεις.
Η ελληνική πλευρά δέχθηκε να συζητήσει το προληπτικό πακέτο των μέτρων που επιβλήθηκε στο Άμστερνταμ με στόχο να συμμετέχει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ και πρότεινε μια μέθοδο που ακολουθείται και από την Γερμανία.
Δεν μπορεί όμως να δεχθεί την εκ των προτέρων θεσμοθέτηση τους, αφού η νομοθέτηση μέτρων 9 δισ. ευρώ έστω και αν τα 3,6 δισ. από αυτά είναι προληπτικά, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και αυτό να γίνει αιτία για την πλήρη αποτυχία του προγράμματος.
Σε ότι αφορά το μηχανισμό δεν δέχεται το αίτημα του ΔΝΤ για ορισμό ενός ανεξάρτητου Οργανισμού για να ελέγχει και να πιστοποιεί τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία αφού ο ρόλος αυτός ανήκει στην Eurostat.
Επίσης δεν δέχεται την a priori αυτόματη ενεργοποίηση μέτρων για την κάλυψη ενδεχόμενων αφού τα μέτρα που θα ενεργοποιούνται θα πρέπει να έχουν την συγκατάθεση και της ελληνικής Κυβέρνησης .
Η «τεχνοκρατική» άποψη
Η απέναντι πλευρά εκφράζεται επίσημα από το Βερολίνο και το ΔΝΤ και θέλει την άμεση οριστικοποίηση των προληπτικών μέτρων και ένα εντελώς αυτόματο μηχανισμό επιβολής τους στο οποίο δεν θα παρεμβαίνει η Ελληνική Κυβέρνηση. Βασικό επιχείρημα είναι ότι κάθε είδους συζητήσεις για την λήψη μέτρων με την ελληνική πλευρά διαρκούν μήνες μέχρι να καταλήξουν με αποτέλεσμα να αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα.
Με βάση αυτήν την εκδοχή η σύγκληση της συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης προϋποθέτει συμφωνία στα τεχνικά και νομικά θέματα η οποία θα επικυρωθεί από το συμβούλιο υπουργών. Με αυτά τα δεδομένα η μάχη και για το πακέτο προληπτικών μέτρων αναμένεται σκληρή.