Έλμαρ Μπροκ: Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο για κατάργηση της τρόικας

Ο Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξ. Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε στο Deutschlandfunk ότι περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρει η Deutsche Welle με ανάρτηση στην Ελληνική έκδοση της Τρίτης, καταλήγοντας ότι «οι υποχρεώσεις της χώρας πρέπει να εκπληρωθούν».

Η αυριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Γερμανία. Ιδιαίτερα μετά από δηλώσεις του τελευταίου για κατάργηση της τρόικας.

Ο Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk και στην ερώτηση εάν υπάρχει η δυνατότητα να καταργηθεί η τρόικα ως επόπτης των μεταρρυθμίσεων ο κ. Μπροκ απαντά:

«Μακροπρόθεσμα ναι. Βραχυπρόθεσμα όμως θα πρέπει να υπάρξει κάτι σαν την τρόικα, εάν θέλουμε να κρατήσουμε και το ΔΝΤ, από τη στιγμή που και το ΔΝΤ ανέλαβε ένα μέρος της χρηματοδότησης.

Δεν θα ήταν σίγουρα έξυπνο, να παραιτηθούμε εκ των προτέρων από το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι οι υποχρεώσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν.

Αλλαγές στις δομές, τις οποίες θεωρώ σημαντικότερες από τα μέτρα λιτότητας για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο, πρέπει να γίνουν.

Αλλά πρέπει να περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις για το τι θα έπρεπε να αλλάξει. Να παραιτηθεί όμως κανείς από προγράμματα και παράλληλα να ζητήσει μείωση του χρέους δεν γίνεται, διότι δεν πρόκειται να συμπράξουν οι αγορές και δεν θα υπάρξει η ανάλογη ευρεία υποστήριξη για να παρεμποδιστεί μια χρεοκοπία στην Ελλάδα».

 

Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις

Σχετικά με το τι γνωρίζει και εάν γνωρίζει τα σχέδια των Βρυξελλών σε σχέση με την Ελλάδα, μετά και τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ για κατάργηση της τρόικας, απαντά:

«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν οι συνομιλίες μεταξύ του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Γιούνκερ την Τετάρτη.

Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα το οποίο εμπεριέχει τα βασικά κομμάτια των σημερινών υποχρεώσεων και αν μπορεί η Ελλάδα να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις ώστε να βγει από την κρίση.

Να μην κάνεις τίποτα, να επιστρέψεις στο παρελθόν και παράλληλα να περιμένεις διεθνή αλληλεγγύη δεν γίνεται, και νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνει και ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες. Αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί, θα πρέπει να υπάρξει προθυμία για διάλογο σε μια τέτοια κρίση. Αλλά θα πρέπει να έρθει με προτάσεις».

Ο Ελμαρ Μπροκ επιμένει σχετικά με την περίπτωση της Ελλάδας ότι «όταν κάποιος παίρνει κάτι θα πρέπει και να δίνει κάτι». Στην ερώτηση εάν για παράδειγμα θα ήταν αποδεκτό να υπάρξει μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων και παράλληλα αύξηση των κοινωνικών παροχών, ο Γερμανός πολιτικός απαντά:

«Εάν θέλουν με άλλο τρόπο να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό δεν έχω πρόβλημα, εάν οι πλούσιοι θα πληρώσουν περισσότερο και το βάρος δεν πέφτει μόνο στους μικρομεσσαίους δεν έχω πρόβλημα. Θα πρέπει όμως όλα αυτά να είναι ελεγχόμενα, ότι μπορούν να λειτουργήσουν και δεν είναι μόνο υποσχέσεις».

Τέλος, ο Έλμαρ Μπροκ διαπιστώνει πιο χαμηλούς τόνους από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και μια προσπάθεια προσέγγισης της Γερμανίας, όταν για παράδειγμα ο κ. Βαρουφάκης αναγνωρίζει ότι οι Γερμανοί πλήρωσαν πάρα πολλά. Προσθέτει όμως ότι στην πράξη θα διαπιστώσει τελικά τι σημαίνουν όλα αυτά.

 

Exit mobile version