Ελλάδα: Το χειρότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη σε γνώσεις Προγραμματισμού

Μακρύ δρόμο, προκειμένου να προσεγγίσει τις ευρωπαϊκές επιδόσεις σε επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, πρέπει να διανύσει η Ελλάδα. Σε μια χρονική συγκυρία, που η Ελλάδα κάνει “πρωταθλητισμό” στην ανεργία μεταξύ των νέων ανθρώπων, στη χώρα μας διαπιστώνεται μεγάλο έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων, που αποτελούν διαβατήριο για την αγορά εργασίας.

Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση όσον αφορά τον αριθμό των νέων, ηλικίας 16 έως 24 ετών, που έχουν γνώσεις Προγραμματισμού. Συγκεκριμένα, μόλις το 8,7% των νέων – το χειρότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη – έχουν γράψει ένα πρόγραμμα υπολογιστή με χρήση ειδικής γλώσσας Προγραμματισμού. Η Ελλάδα αυτή απέχει μακράν από το μέσο Κοινοτικό όρο, που βρίσκεται στο 19,7% και βρίσκεται στο άλλο άκρο των βέλτιστων επιδόσεων της Φινλανδίας, όπου το ποσοστό των νέων ηλικίας, 16 έως 24 ετών, που έχουν γράψει ένα πρόγραμμα υπολογιστή με χρήση ειδικής γλώσσας Προγραμματισμού, ανέρχεται στο 37%. Το συγκεκριμένο κενό δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά κάθε άλλο παρά άνευ σημασίας είναι, καθώς οι βασικές ικανότητες προγραμματισμού θεωρούνται, σήμερα, αναγκαίες για πολλές θέσεις εργασίας.

Τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., που διακρίνονται για τις επιδόσεις των νέων σε θέματα Προγραμματισμού, κατέχει η Μάλτα με ποσοστό 28%, ακολουθούμενη από τη Σουηδία και την Εσθονία με 25,6% έκαστη, με την Κροατία να έπεται σε απόσταση αναπνοής με 25,5%, και την Ισπανία να τη διαδέχεται με 25,2%.

Στο άλλο άκρο της κατάταξης, ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα έχει η Ρουμανία, όπου το ποσοστό των νέων ηλικίας, 16 έως 24 ετών, που έχουν γράψει ένα πρόγραμμα υπολογιστή με χρήση ειδικής γλώσσας Προγραμματισμού, διαμορφώνεται μόλις στο 8,88%, με την Τσεχία να συγκεντρώνει ποσοστό 9,49%, με το ποσοστό της Βουλγαρίας να φθάνει το 10,9% και την Ιρλανδία να κατέχει ποσοστό 12,4%.

Αν και ο μέσος Κοινοτικός όρος του 19,7% θεωρείται χαμηλός με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ε.Ε. φαίνεται ότι κάνει βήματα βελτίωσης, αφού η αντίστοιχη επίδοση ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 11%.

Απαιτήσεις
Το έλλειμμα των ψηφιακών δεξιοτήτων αποστερεί “πόντους” ανταγωνιστικότητας από την ελληνική νεολαία, σε μια εποχή που τα digital skills εξελίσσονται σε σημαντικό asset, ιδίως για την απασχόληση των νέων. Ήδη σήμερα, για το 90% των επαγγελμάτων απαιτούνται ορισμένες ικανότητες στον τομέα των ΤΠΕ. Επιπλέον, οι επαγγελματίες του τομέα των ΤΠΕ αποτελούν κομβικό πυλώνα του σύγχρονου εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τη ζήτηση να αυξάνεται, ετησίως, κατά 3% και τον αριθμό των πτυχιούχων Πληροφορικής να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Ως εκ τούτου, πολλές θέσεις εργασίας για ΤΠΕ μένουν κενές, παρά το υψηλό επίπεδο ανεργίας στην Ευρώπη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μπορεί να υπάρχει έλλειψη μέχρι και 825.000 επαγγελματιών στον τομέα των ΤΠΕ έως το 2020.

 

Πηγή: ΣΕΠΕ

Exit mobile version